Začnite písať

RODIČOVSTVO

Poďme deti zapojiť do vianočných príprav. Vytvoríme si krásne spoločné spomienky

Vianoce sú asi najkrajším obdobím roka a rozžiarené detské očká atmosféru vianočných sviatkov len umocňujú. No a k Vianociam pravdaže patrí aj pečenie, či veľké upratovanie a práve detičky sa vždy točia okolo rodičov a sú veľmi zvedavé. Okrem toho chcú robiť to, čo dospelí, takže sa tak trošku motajú popod nohy a snažia sa pomáhať. Občas je to náročné, no dovoľme deťom, aby sa zapojili do vianočných príprav. Niečo sa naučia a budú sa cítiť ako významná súčasť celého vianočného procesu.

Autor fotky: george-dolgikh_Pexels

Spomienky z detstva ovplyvňujú život detí aj v dospelosti

Vianočné pečenie je v mnohých rodinách krásnym zvykom a tradíciou. Ak do pečenia zapojíte aj deti, bude to zážitok, na ktorý budete radi spomínať. Skúste zahodiť stres za hlavu a začnite si Vianoce užívať. Koláče nemusia byť dokonalé, výzdoba tiež nie a ani perfektne upratané byť nemusí. Najkrajšími darčekmi budú spoločné chvíle.

Prečítajte si: Štedrá večera pre všetkých – vyčarujme ľuďom bez domova krajšie Vianoce

Pečenie s deťmi

Naši najmenší sa v kuchyni zabávajú najradšej. S maminkou tam trávia veľa času a chcú robiť presne to, čo aj ona. Miska, vareška, kúsok vymieseného cesta a o zábavu majú postarané. Ešte veľa nepomôžu, ale tešia sa vo vašej spoločnosti. Väčšie deti zas veľmi ocenia svoju kuchynku a malý riad. S čím môžu pomôcť? Nechajte ich vytriediť hrozienka, či oriešky, tvarovať guľky z cesta, vykrajovať alebo zdobiť perníky. Školákom dovoľte samým spracovať cesto a nechajte ich ho vtláčať do formičiek.

S vašou pomocou sa deti rýchlo naučia pracovať aj s kuchynskými elektrospotrebičmi, preto ich nikdy od prác v kuchyni neodrádzajte. Dbajte len na bezpečnosť a na to, aby aj samé vnímali dôležitosť pozorného zaobchádzania.

Autor fotky: rdne-stock-project_Pexels

Základné pravidlá pri pečení s deťmi

  • pečenie a práce okolo neho prispôsobte veku,
  • zvýšte pozornosť a dbajte na bezpečnosť,
  • zapnite si príjemnú hudbu a nervozitu pošlite veľmi ďaleko,
  • nezabudnite si prichystať kilá trpezlivosti.

Upratovanie s deťmi

Sú dve skupinky detí. Buď majú vysávač v obľube, vozia sa na ňom a sladko pri jeho kvílení zaspia. Alebo sa boja a považujú ho za najväčšieho nepriateľa. Ak vaše deti patria do prvej skupiny, využite to. Upratovanie sa im bude páčiť, preto ich pokojne nechajte po vás opakovať. Vysávačoví bojkovia sú vopred ospravedlnení a k vysávaniu sa s nimi dostanete neskôr.

Pri upratovaní opäť záleží na veku dieťaťa, ale poodkladať hračky, či poutierať prach zvládnu aj malí pomocníci. Tí starší sa môžu pustiť do prezliekania perín. No nečudujte sa, ak sa do nich oblečú spolu s paplónom. Je to veľká zábava.

Deti vedia pomôcť aj s upratovaním kúpeľne. Školáci dokážu roztriediť bielizeň a pustiť práčku. Maličkých k napĺňaniu práčky nepúšťajte, ale samotný proces prania ich bude určite fascinovať. Z osobných skúseností mnohých mám je známe, že za ten čas, kým práčka perie a deti sledujú točiaci sa bubon, sa dá stihnúť vyčistiť celá kúpeľňa. Taká práčka je fakt skvelá opatrovateľka, nemyslíte?

Prečítajte si: Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce?

Zdobenie stromčeka

Presne pri tejto činnosti narážame na mnohé konflikty. V prvom rade je to vnútorný boj maminky samej so sebou, pretože by mal byť stromček dokonalý. Malý dizajnér to však vidí inak. Ako teda zdobiť, nestratiť nervy a uspokojiť fantáziu a tvorivosť sebe aj dieťatku? Máte až tri možnosti. Prvá je, že si pôjdete tvrdo za svojim a presvedčíte aj svoj malý klon, že vaše zdobenie je najlepšie. Druhá možnosť spočíva v tom, že necháte dieťaťu voľnú ruku a keď zaspí, upravíte stromček podľa seba. Nepodceňujte však všímavosť a pamäť detí. Po prebudení vám to môže váš kreatívec spočítať. Treťou možnosťou je, ponechať výzdobu výlučne na najmenších členov domácnosti. Tak ktorú si vyberiete?

Autor fotky: yan-krukau_Pexels

Vianoce s deťmi sú výnimočné

Zapojiť deti do príprav na najkrajšie sviatky roka je výzva, ale zároveň aj radosť. Pokiaľ majú záujem, mali by sme im dať priestor. Áno, chce to naozaj veľa trpezlivosti a vysvetľovania. Ale ten výsledok stojí za to. Vyrastú z nich samostatné, tvorivé a empatické stvorenia.

Zdroj titulná fotka: rdne-stock-project_Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár