Začnite písať

PR ČLÁNKY

„Pomáhanie“ nám prospieva fyzicky i psychicky. A nestojí nás ani cent!

vianoce

Vianoce majú zvláštnu moc. Spomalíme, a vďaka tomu citlivejšie vnímame potreby druhých. Nečudo, že práve v tomto období zvykneme pomáhať o čosi viac než inokedy. A podľa odborníkov sa to navyše aj oplatí – robenie dobrých skutkov nás totiž robí šťastnejšími.

Dobrá nálada, zdravé sebavedomie, vyššia odolnosť voči chorobám. To je len časť benefitov, ktoré so sebou prináša pomáhanie druhým. Ľudia, ktorí sa pravidelne zúčastňujú rôznych dobrovoľníckych aktivít, dokážu lepšie zvládať každodenný stres. Vo svojom živote zažívajú menej hnevu, cítia sa lepšie a sebavedomejšie.

Podľa odborníkov za to okrem iného môže aj zvýšená produkcia dopamínu, oxytocínu a sérotonínu, hormónov, ktoré sú zodpovedné za náš dobrý pocit. Pokiaľ aj vy patríte medzi tých, ktorí často a radi pomáhajú, podporujete aj svoje zdravie.

Buddy

zdroj BUDDY

Čo znamená „pomáhať“?

Možno vás to prekvapí, no nejakú formu dobrovoľníctva ste si na vlastnej koži pravdepodobne už vyskúšali aj vy. Či to bola malá susedská výpomoc s nákupom, vyvenčenie kamarátovho psa, podpora školy, ktorú navštevuje vaše dieťa, alebo skrášlenie okolia, v ktorom žijete. Podľa oficiálnych údajov sa v minulom roku dobrovoľníctvu venovalo až 34 % dospelých Slovákov.

Pomáhanie sa môže veľmi pozitívne odraziť aj na vašom pracovnom živote, zvyšuje totiž pocit zmysluplnosti, angažovanosti, lojality, ale aj spokojnosti. Utužuje tímového ducha a pomáha rozvíjať mnohé zručnosti, o ktorých by ste sa možno nikdy nedozvedeli. Navyše, budete produktívnejší. Ľudia, ktorí „dobrovoľníčia“, automaticky vkladajú do svojej práce o 57 % väčšiu snahu.

„Väčšia tolerancia k okoliu, pokora a sebapoznanie. Tieto osobnostné zmeny na sebe pociťujú naši dobrovoľníci najčastejšie. Väčšina z nich v dotazníkoch uvádza, že vďaka dobrovoľníctvu vnímajú svoj čas na záľuby, prácu a rodinu oveľa intenzívnejšie a zmysluplnejšie,“ vysvetľuje Mgr. Zuzana Zimová, špeciálna pedagogička a odborná garantka programu BUDDY.

Prečítajte si: Štedrá večera pre všetkých – vyčarujme ľuďom bez domova krajšie Vianoce

Prečo pomáhame?

Motivujú nás predovšetkým silné emocionálne spúšťače, ľuďmi otriasla pandémia i vojna u susedov, čo sa v posledných rokoch odzrkadlilo na zvýšenej ochote pomáhať tam,  kde to bolo práve potrebné. Vo všeobecnosti však platí, že pomoci druhým sme najviac otvorení práve na Vianoce. Prečo je to tak?

„Mnoho ľudí zvykne počas sviatkov premýšľať, ako byť vo svojom živote úspešnejší, zdravší, šťastnejší. Niekedy môže byť cestou venovať svoju pozornosť okoliu, vnímať, že niekto nás potrebuje. Môžu to byť naši najbližší, ktorým chýbame, alebo niekto cudzí, kto potrebuje, aby sme sa s ním podelili o svoje zdroje, či už ľudské alebo materiálne. Pretože každý z nás sa raz môže ocitnúť v situácii slabosti a bezmocnosti. Pomáhanie je pevnou súčasťou našej „človečiny“, hovorí Z. Zimová.

 

Zuzana Zimová, odborná garantka programu BUDDY

Zuzana Zimová, odborná garantka programu BUDDY

Súcit s druhými nám skutočne nie je cudzí. Potvrdzuje to aj vyše 3,1 milióna eur, ktoré Slováci vlani venovali prostredníctvom známeho darcovského portálu ľuďom v núdzi. A k tomu tisíce hodín, ktoré dobrovoľníci po celom Slovensku strávili vykonávaním rôznych spoločensko-prospešných činností.

Pomáhanie vás v skutočnosti nemusí stáť ani cent. Stačí, keď darujete svoj čas a pozornosť. Aj zopár hodín týždenne dokáže niekomu zachrániť život.Dobrovoľníctvo je dôkazom, že ľudia sú schopní vynaložiť veľa energie na pomoc druhým, vďaka čomu dokážu spoločne rásť. Potreba vzájomne si pomáhať je v nás veľmi silne zakorenená,“ upresňuje odborníčka z programu BUDDY.

Vedeli ste, že na Slovensku existuje program, ktorý spája deti z detských domovov s dospelými dobrovoľníkmi? Vďaka stabilnému vzťahu, ktorý si dvojica postupne buduje, sa deti „liečia“ zo zraňujúcich zážitkov v rodine a učia sa opäť dôverovať dospelým. „V programe BUDDY sa delíme o to najvzácnejšie, čo dnes máme – svoj čas. Z vlastnej skúsenosti viem, že žiadne materiálne veci, či už ide o hračky alebo značkové oblečenie, sa nevyrovnajú vnútornému zážitku, ktorý dieťa prežije pri spoločne strávenom čase,“ hovorí BUDDY dobrovoľník, Boris Pavlačka, a dodáva: „Prijať do svojho života „BUDDY dieťa“ je závažným i emocionálne náročným rozhodnutím, no bez tej vzájomnej výmeny energie a obohacovania života jeden druhého si to už ani neviem predstaviť.“

Prečítajte si: Skutočný darček: Pomôžme ľuďom v núdzi prežiť krajšie Vianoce

5 dobrých dôvodov, pre ktoré sa dobrovoľníctvo oplatí

  • Ak sa rozhodnete stať sa dobrovoľníkom, nemôžete šliapnuť vedľa. Každá pomoc sa počíta, aj keď ju vy možno nepovažujete za podstatnú alebo dostatočnú.
  • Inšpirujete svojich najbližších k pomáhaniu. Deti sa učia pozorovaním, preto je dôležité ukázať im – najlepšie na vlastnom príklade – prečo sa  treba zaujímať sa o svoje okolie.
  • Rozšírite si okruh známych, navštívite nové miesta a dozviete sa veľa zaujímavých informácií, o ktorých by ste inak nevedeli. A možno si nájdete priateľov na celý život.
  • Máte šancu zmeniť svet na lepšie miesto. Také, aké by ste ho chceli mať pre seba a svoje deti.
  • Vyjdete zo svojej komfortnej zóny. Prevziať zodpovednosť za osud niekoho druhého môže byť obrovská výzva, no vždy to stojí za to. Aj kvôli vyššie spomínaným benefitom. Držíme palce!

 

Nájdete si raz týždenne pár hodín? Ak máte aspoň 25 rokov, stabilnú životnú situáciu a ste zrelá osobnosť, mohol by z vás byť perfektný BUDDY dobrovoľník. Malá zmena vo vašom živote môže zmeniť celý svet jednému dieťaťu. Viac informácií nájdete na stránke www.tvojbuddy.sk.

 

Zdroj: tlačová správa Buddy

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár