Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI

Špeciálna a liečebná pedagogička: Prečo je pre deti dôležité stretnúť Mikuláša?

Mikuláš a deti

Mgr. Zuzana Poláková je liečebná a špeciálna pedagogička, ktorej poslaním je pomôcť matkám pochopiť svet pohľadom detí. Zároveň je zakladateľkou projektu Hravo s Mackom, ktorý je určený pre každú mamu, ako odborný sprievodca materstvom od narodenia detí až do ich dospelosti.

O Mgr. Zuzane Polákovej sa môžete dozvedieť viac aj v našom rozhovore.

Sviatok sv. Mikuláša je odjakživa spojený s očakávaním odmeny a najčastejšie vyvolá dieťaťu radostný úsmev na tvári. Mikuláša si každý z nás predstaví ako dobromyseľného a štedrého deduška s bielou hustou bradou a s obrovským vrecom dobrôt či sladkostí.

Prečo by podľa mňa každé dieťa malo stretnúť Mikuláša?

Dieťatko si zaslúži zažiť pocit, že môže vhupnúť do rozprávkového sveta plného fantázie, kde je všetko možné a ľudia sú k sebe láskaví a dobrí. Stretnutie s Mikulášom je pekná tradícia, ktorá dieťatku môže priniesť pozitívny zážitok, navyše v škôlke môže mať úplne nový rozmer. Niektorí rodičia sa práve tohto môžu obávať – že napríklad ak dieťa stretne čerta a dokonca bez podpory svojho rodiča, pocíti stres, rozplače sa…

Vopred si neprojektujte, že sa stane niečo zlé. Pani učiteľky v škôlke sú ako náhradné mamy na dobu určitú a situáciu by mali mať pod kontrolou. Vedia deťom byť v tejto chvíli oporou. Navyše, Mikuláš prichádza v čase, keď už sa detičky v triede poznajú a majú vytvorené kamarátstva. Krásne tu funguje rovesnícke učenie a davový efekt, kedy ak plače jedno dieťa, plače aj iné, ale tiež to funguje naopak. Ak práve to vaše dieťatko cíti neistotu a vidí, že jeho kamarát to zvláda s úsmevom, povzbudí ho to a dieťatko ľahšie bojuje so svojim strachom. Aj tento zážitok môže pomôcť dieťaťu vnútorne narásť.

V prostredí škôlky sú detičky v rovnakom veku a vedia si medzi sebou zdieľať emócie. Ide o zvláštny druh spolupatričnosti, tie deti sa už vnímajú ako kolektív, ktorý funguje, spoliehajú sa jeden na druhého. Preto keď tam príde Mikuláš, dieťa cíti podporu spolužiakov, pani učiteľky, na jeho príchod sa poctivo pripravuje, naučí sa básničku, pesničku, aby mohlo ukázať to najlepšie zo seba. Väčšina detičiek sa rado prejaví, ukáže sa v týchto situáciách ako šikovné a sebavedomé, chcú ukazovať svoje kvality. Takáto skúsenosť je pre nich veľmi dôležitá. Aj vaše dieťa má právo plniť si svoje sny, hoci my dospelí sa toho bojíme – deti sú slobodné duše a nie sú zviazaní očakávaniami spoločnosti alebo iných.

Mikuláš a deti

Zdroj Freepik

Dovoľme našim deťom, aby pomaličky, v bezpečnom prostredí, pod vedením pani učiteľky, ktorá ich, ako verím, ľúbi a chráni, prekonávali tieto výzvy a posúvali sa, rástli. Dôverujte pani učiteľkám, ku ktorým sa vaše dieťa môže vždy pritúliť ak cíti strach. Pani učiteľka má dostatok skúseností na to, aby odhalila, ktoré dieťa sa rado prejaví aj samo a ktoré sa cíti neisto, ale v skupine detičiek a s podporou pani učiteľky to úspešne zvládne.

Dieťa tak prekoná samo seba, vykročí z komfortnej zóny, zažije úspech, a to je veľmi dôležité pre detské sebavedomie! Je mimoriadne dôležité čeliť svojmu strachu, pretože ten je v živote vždy prítomný. Strach spoznáme práve vtedy, ak ho prekonáme a máme neuveriteľne povznášajúci pocit, ktorý nás posunie na vyšší level. Dieťa predsa musí zažiť aj problémy, musí čeliť skúške, aby ich postupne prekonalo. Deje sa to špeciálne na Mikuláša, aby z toho dieťa malo nezabudnuteľný zážitok.

Dovoľte zažiť svojmu dieťaťu úžasný pocit, že za dobre odvedenú prácu a odvahu získalo odmenu. Každé dieťa je v tento deň hrdinom, pretože prekonalo samo seba. Aj o tom je život, že neustále bojujeme aj so sebou samým a tak sa posúvame.

Dieťa nestrašíme čertom, ani tým, že ho vezme do vreca ak počas roka neposlúchalo. Dieťa, ktoré sa bojí a plače, drží pani učiteľka za ruku, pripadne sedí na jej kolenách. U malých detí volíme program, kde deti hovoria báseň spoločne, aby aj ten, kto v strese a pod vplyvom trémy zabudne text, zažil úspech a nebol konfrontovaný s vlastným zlyhaním.

Mikuláš a deti

Zdroj Pexels, Autor Pixabay

Prečítajte si: Špeciálna a liečebná pedagogička: Prečo by mali čerti zostať iba v rozprávkach?

Ak sa niektoré dieťa nedokáže upokojiť v triede, pani učiteľka mu ponúkne možnosť odísť spoločne do iných priestorov materskej školy a pre balíček k Mikulášovi ho bude sprevádzať za ruku, pričom ho ubezpečí o tom, že dieťatko je dosť dobré, je v bezpečí a odmenu si zaslúži.

Stretnutie s Mikulášom deťom prezentujeme ako pozitívnu skúsenosť, kde im nič nehrozí. Každé dieťa je dobré, snaží sa byť samostatným a spolupracuje (bez ohľadu na to ako to je v skutočnosti).

V žiadnom prípade sa po dieťati ,,nevozíme“ a nevyhadzujeme mu na oči nedostatky a prehrešky v jeho správaní, pred cudzím ujom s bradou a tým rohatým čudom, voči ktorým dieťa nemá vybudovanú dôveru.

 

Článok pripravila Mgr. Zuzana Poláková, liečebná a špeciálna pedagogička

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár