Recept na mäkké medovníčky a dokonalú zdobiacu polevu
Mäkké medovníčky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného pečenia. Každá gazdinka si praje, aby jej medovníčky boli nielen mäkké a chutné, ale aj esteticky lákavé. Po dlhom hľadaní a skúšaní rôznych variant som objavila tento recept, ktorý vám ukáže, ako si jednoducho pripraviť neodolateľne mäkké medovníčky. Poleva, ktorá krásne zaschne, zaručí, že zdobenie bude jednoduché a výsledok ohromujúci.
Recept na tie najmäkkšie medovníčky na svete!
Na cesto budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 5 PL tekutého medu
- 100 g masla
- 2 celé vajcia
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL kypriaceho prášku
- 1 rozšľahané vajce na potretie
Na zdobiacu polevu:
- 1 bielok
- 140 g preosiateho práškového cukru
- 1 ČL zemiakového škrobu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Najčastejšie chyby pri pečení medovníčkov
Nedostatočné odpočívanie cesta.
Nesprávna teplota pečenia.
Nepresné množstvo ingrediencií.
Príliš dlhá doba pečenia.
Nedostatočné chladenie pred dekorovaním.
Nesprávna konzistencia polevy.
Nedostatočné miešanie cesta.
Postup prípravy cesta na medovníčky
Príprava suchých ingrediencií:
- Začneme s predprípravou suchých ingrediencií. Múku a cukor spolu preosejeme do veľkej misy. Tento krok zabezpečí, že cesto bude jemnejšie a vzdušnejšie.
- Pridáme korenie, ako je mletá škorica a klinčeky, čo dodá medovníčkom výraznú vianočnú vôňu a chuť.
- Nasleduje pridanie sódy bikarbóny a kypriaceho prášku, ktoré zabezpečia, že medovníčky budú mať správnu textúru.
Prečítajte si: Čokoládové brownies, ktoré si musíte upiecť!
Príprava tuhého cesta
- Do suchých ingrediencií pridáme mäkké maslo, čo zaručí, že cesto bude krémové a ľahko sa s ním bude pracovať.
- Pridáme tekutý med a rozšľahané vajcia. Tieto ingrediencie zvlhčia zmes a pomôžu vytvoriť tuhé, ale pružné cesto.
- Rukami alebo pomocou robota cesto dobre premiešame, až kým nie je nelepivé a má hladký povrch. Múka sa pridáva len na pomúčenie pracovnej dosky, aby sa cesto nelepilo.
Odpočinok cesta:
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na aspoň 12 hodín do chladničky alebo na chladné miesto. Tento krok je kľúčový pre to, aby sa chute a arómy v ceste prepojili a plne rozvinuli.
Príprava na pečenie
- Po odpočinku cesto vyberieme a na ľahko pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme na požadovanú hrúbku.
- Vykrajujeme medovníčky pomocou formičiek rôznych tvarov. Každý medovníček ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečenie medovníčkov
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov. Čas pečenia je približne 6 až 8 minút, ale je dôležité sledovať, aby medovníčky neboli príliš tmavé ani tvrdé.
- Ešte horúce medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, čo im dodá krásny lesklý vzhľad a zachová ich mäkkosť.
Príprava polevy na zdobenie medovníčkov
- Po vychladnutí medovníčky zdobíme polevou. Polevu pripravíme vymiešaním bielka, cukru, škrobu a citrónovej šťavy do hladkej zmesi.
- Polevou môžeme dekorovať pomocou cukrárskeho vrecka alebo malou lyžičkou, vytvárajúc rôzne vzory a dizajny.
Ako bonus na záver vám prinášame 5 zlatých pravidiel pre dokonalé medovníčky
Pri pečení medovníkov je dôležitá nielen správna receptúra, ale aj technika a postup. Nasledujúce rady vám pomôžu pripraviť medovníčky, ktoré budú nielen chutné, ale aj krásne mäkké a dlho vydržia.
1. Veľkosť vajíčok je kľúčová
Používajte vajíčka veľkosti M, kde každé vajíčko so škrupinkou váži približne 60g. Pri menších vajíčkach by cesto mohlo byť príliš tuhé.
Tip: Ak máte menšie vajíčka, pridajte do cesta jedno navyše.
2. Kvalitné cesto si vyžaduje čas
Cesto musí byť dobre prepracované a hladké na povrchu. Nechajte ho minimálne 24 hodín odpočívať v chladničke, ideálne však v chlade.
Tip: Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte trochu múky.
3. Predpečenie je dôležité
Hodinu pred pečením vyberte cesto z chladničky. Na doske ho ešte raz dobre prepracujte, aby bolo hladké, potom vykrajujte rôzne tvary a ukladajte na plech s papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
4. Ako dosiahnuť mäkkosť medovníčkov
Medovníčky pečieme približne 6-8 minút. Dlhšie pečenie by ich vysušilo a stvrdli by.
Tip: Stlačte prstom povrch medovníčka po 5-6 minútach pečenia. Ak vznikne jamka, ktorá sa nevráti späť, nechajte medovníček ešte chvíľu v rúre. Ak sa jamka vráti, medovníček je hotový.
5. Skladovanie pre dlhodobú mäkkosť
Skladujte medovníčky v plastovej uzatvárateľnej dózičke. Medovníčky absorbujú vlhkosť z okolia, a ak je vzduch v dome suchý, stvrdnú.
Tip: Ak sú medovníčky tvrdé, pridajte do dózičky kúsok chleba alebo rozkrojené jablko. Medovníčky tak zmäknú.
Dodržiavaním týchto pravidiel si môžete byť istí, že vaše medovníčky budú nielen nádherné na pohľad, ale aj neodolateľne mäkké a dlho vydržia svieže. Skúste a presvedčte sa sami!
Ak si chcete tieto zlaté pravidlá uložiť do vašej kuchárskej knižky, tak stačí kliknúť na tento link 5 pravidiel pre dokonalé medovníčky
Tento recept na mäkké medovníčky s dokonale zaschnutou polevou je ideálny pre všetky príležitosti, nielen pre vianočné sviatky. Skúste ho a presvedčte sa, aké jednoduché a chutné môžu byť domáce medovníčky!
Zdroj foto: osobný zdroj redakcie Akčné mamy