Začnite písať

ROZHOVORY

Janka Hajduková: Nechceli sme, aby nám jedny z najkrajších spoločných chvíľ len tak zbehli v kolotoči povinností

V júni tohto roka oslávili piate výročie svadby. A počet detičiek k dnešnému dňu? Štyri. Najstaršia dcérka má 4 roky, mladšia 3 a dvojičky oslávili v septembri rôčik. Nie, toto nie je sci-fi. To je krásna a hlavne úplne reálna rodinka Roba a Janky Hajdukovcov. To však ani zďaleka nie je všetko, čím sú výnimoční. Okrem toho, že sa ľúbia, zamilovaní sú aj do cestovania. A to až tak veľmi, že si pred viac ako mesiacom kúpili jednosmerné letenky do Karibiku, kde celý ich príbeh kedysi začal, a pravdaže si zbalili okrem kufrov aj svoje štyri poklady.

Čo rozhodlo, že sa vydajú opäť na cesty, či majú aj konkrétne cestovateľské ciele, kde strávia Vianoce, či sa plánujú vôbec niekedy vrátiť a aké majú zážitky z raja, nám prezradila Janka Hajduková.

Nový život na piesočnatých plážach 

O vašej krásnej a početnej cestovateľskej rodinke sa už Akčné mamy čo to dozvedeli, ale váš výlet, takpovediac, do neznáma, stojí za to, aby sme sa pozhovárali znovu. Prvé týždne dobrodružnej cesty ste strávili v Dominikánskej republike. Ako ste si zvykali na nový život?

Zvykli sme si hneď ako sme dospali jet lag a prispôsobili sa teplu a vlhku zároveň. S deťmi nám to dospávanie trvalo vyše týždňa. Plus sťahovanie pred cestou nám dalo zabrať. Po mesiaci, keď sme opúšťali Dominikánsku republiku, som konštatovala, že som čakala väčšiu životnú zmenu.

Čím vás táto krajina očarila?

Mňa jednoznačne prekrásnymi plážami. Taký ten pravý gýč. Biely piesok, tyrkysové more a palmy týčiace sa nad morom. My sme sa vyhli rezortom aj hlavnej sezóne, takže pláže sme mali často iba pre seba. 

Je niečo, čo vás nemilo prekvapilo?

Myslím, že nič také vážne. Jedine, že sme museli doplatiť za uteráky, ktoré údajne zmizli z našej izby. Ale tak to asi ani nestojí za reč. 

Ako si deti zvykali na miestnu stravu?

V Dominikánskej republike, ako aj v Strednej Amerike, kuchyňa nie je taká exotická, takže si nemuseli zvykať. Tradičné jedlo je tu ryža, fazuľa a ryba k tomu. V supermarkete sa dajú kúpiť potraviny ako u nás. Tiež sa tu dajú nájsť reštaurácie rôznych svetových kuchýň. Akurát na bryndzové halušky si budú musieť počkať domov.

Čo jedinečné ste videli, zažili?

Toto je ťažká otázka, lebo v dnešnej dobe je zložité, zažiť niečo jedinečné. Momentálne sa nachádzame v Kostarike a mňa dostala nádherná nespútaná príroda. Bývame v chate s nádherným výhľadom na najvyšší kopec a okolo je len tropický les, džungľa. Nemôžem sa vynadívať. Keby som ešte mala viac času len tak pozerať do doliny a pritom popíjať kostarickú kávu, tak by to bolo ideálne. Ale manžel ide na najvyšší kopec Chirrpó. Je to dvojdňová túra, takže ja s deťmi tu dole, budeme mať vlastné dobrodružstvo. Pôjdeme sa prejsť za chatu do džungle. Snáď uvidíme leňochoda. A keďže dvojičky ledva chodia, bude to celkom výzva.

Keď odvaha rozhodne nechýba

Vráťme sa ale na začiatok. O dovolenke na nekonečných piesočnatých plážach asi reč nie je, ale čakať, kým budú deti na cestovanie tak akurát veľké, ste nechceli. Pretože… Bude to vlastne niekedy jednoduchšie, než teraz? Bol toto moment uvedomenia, kedy ste sa rozhodli, že svojimi láskam ukážete svet?

Pre mňa bol moment uvedomenia pri triedení starších fotiek. Pochopila som, že život plynie rýchlo a s deťmi ešte rýchlejšie. Nechceli sme, aby nám jedny z najkrajších spoločných chvíľ len tak zbehli v kolotoči povinností. Máme odpozorované, že čas na cestách plynie omnoho pomalšie. Plus sme si chceli užiť ešte troška slobody, kým deti nechodia do školy. Ja viem, teraz sú populárne aj homeschooling a podobne, ale načo si komplikovať život a čakať až dovtedy. Tiež sme sa chceli vyhnúť „soplíkovej” sezóne.

Hoci ste naozaj odvážni, odchod si zrejme vyžadoval dobrý plán. Čo všetko zahŕňali prípravy na vycestovanie?

Najťažšie bolo sa rozhodnúť, akým štýlom chceme cestovať a kde. Od toho sa odvíjal aj výber auta a kúpa na diaľku. Pre mňa bol výber auta španielska dedina. Takže to skôr riešil manžel. Ale samozrejme aj ja som sa musela vžiť do tej problematiky, aby som sa potom nesťažovala. Nakoniec sme auto kúpili až na mieste v krajine, v ktorej sme pôvodne vôbec neplánovali auto kupovať. Ubytovanie a veci, čo chceme vidieť a zažiť, riešime za pochodu. Ubytovanie bookujeme tak týždeň až dva dopredu. Takto nám to vyhovuje. 

Pokračovanie zatiaľ nemá koniec

Dominikánsku republiku ste vymenili za Kostariku? Prečo práve toto miesto? Čím vás Kostarika zlákala?

Chceli sme začať v najrozvinutejšej krajine regiónu, keďže sme chceli kupovať auto. V Kostarike to ide pomerne ľahko. Plus to má vhodnú lokáciu, lebo môžeme pokračovať na sever až do Mexika a tým prejdeme celú Strednú Ameriku. Ešte predtým si odbehneme do Panamy a máme to komplet.

Ako dlho sa plánujete zdržať?

Leto by sme chceli stráviť doma a potom na jeseň snáď pokračovať Južnou Amerikou. Ale to je ešte veľmi vzdialené. Uvidíme ako zvládneme prvú časť cesty. Máme to otvorené.

Onedlho sú tu Vianoce. Máte už predstavu, kde ich strávite?

Áno, ubytko na Vianoce a Silvester sme si bookli dopredu, keďže to je exponovaný termín. Vianoce strávime v Kostarike. Ale predtým si ešte odbehneme do Panamy, ako som už spomínala. A preto hovorím, že odbehneme, lebo tam plánujeme navštíviť len dve miesta kvôli blokádam na ceste, tzv. roadblocks. Ľudia tam momentálne štrajkujú proti diktatúre Manuela Noriegu. Nie všade sa dá prejsť a môže sa to aj zhoršovať.

Ukážeme vám svet

Presne s týmito slovami vyrážala na dobrodružnú púť rodinka, ktorá túži po cestovaní, poznaní, chce každý deň prežiť naplno a vidieť krásy sveta. Nevedia, kedy sa vrátia na Slovensko. Či to bude vtedy, keď ich cestovanie unaví alebo vtedy, keď minú svoje úspory. Plánujú a neplánujú. Majú svoje predstavy, ale často konajú spontánne. Najdôležitejšie pre nich je, že sú spolu. Želáme im šťastnú cestu, nech už ich kroky povedú kamkoľvek.

Zdroj foto: janka.hajduk_posvete

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár