Začnite písať

PR ČLÁNKY

Toto sú 3 najpoužívanejšie domáce metódy na čistenie kuchyne, ktoré v skutočnosti nefungujú

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Spôsoby, ako si uľahčiť a zefektívniť čistenie v kuchyni sa častokrát stávajú virálnymi. Nie všetky však fungujú tak, ako by sme očakávali. V niektorých prípadoch môžu byť viac na škodu – narobia veľa neporiadku alebo môžu dokonca poškodiť povrchy. Ponúkame vám prehľad najpoužívanejších hackov, ktoré v skutočnosti nefungujú. Priznajte sa, skúšali ste niektoré?

Použitie citrónovej šťavy

Citrónová šťava dokáže v kuchyni pomôcť v boji so zažratou špinou alebo zápachom z drezu, či napríklad v chladničke – stačí do nej položiť do misky rozkrojený citrón a posypať ho soľou. Mali by ste však vedieť, že čistiace prostriedky s kyslým pH, teda aj spomínaná citrónová šťava, môžu poškodiť niektoré povrchy. Môžu spôsobiť vyblednutie alebo zanechať nevzhľadné škvrny. Týka sa to najmä pracovných dosiek z prírodného kameňa, ako je mramor a žula, ale platí to aj v prípade mosadze.

Namiesto experimentovania s týmto prírodným čistiacim trikom radšej siahnite po pH neutrálnom čistiacom prostriedku s univerzálnym využitím.

Kombinácia octu a sódy bikarbóny

Azda najpopulárnejšou domácou metódou na čistenie je miešanie octu a jedlej sódy. Najčastejšie sa používa pri čistení pracovných dosiek, ale aj kuchynských obkladov a zanesených škár. Aj keď tieto prostriedky môžu fungovať, oveľa efektívnejšie je, keď sa používajú samostatne. Prečo?

Ocot je kyselina a sóda bikarbóna zase zásada. Pri ich kombinácii nastáva šumivá chemická reakcia (výmena protónov), v konečnom dôsledku sa však rušia a vzniká v podstate obyčajná voda.

Kedy teda použiť tieto prípravky? Jedlá sóda je dobrým pomocníkom v prípade, ak sa chcete zbaviť škvŕn, zatiaľ čo ocot je považovaný za účinný dezinfekčný prostriedok. Avšak pozor, nepoužívajte ho na čistenie kuchynských dosiek a obkladov z prírodného kameňa – kyselina by ich mohla poškodiť.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Bielidlo pre hĺbkové čistenie

Stretli ste sa už s hackom, ktorý má údajne pomôcť s hĺbkovým čistením kuchynských dosiek na krájanie a dezinfikovať ich po krájaní surového mäsa? Na internete sa objavil nasledovný postup – zmiešajte jednu polievkovú lyžicu so štyrmi litrami vody a namočte dosku do tejto zmesi na niekoľko minút. Prečo sa však tejto metóde radšej vyhnúť?

Bielidlo síce dokáže odstrániť aj dlhotrvajúce zažraté nečistoty, avšak je toxické a jeho výpary vytvárajú prchavé organické zlúčeniny, ktoré môžu byť spúšťačom alergických reakcií, respiračných problémov či bolestí hlavy. Okrem toho, sa pri drevenej doske môže stať, že praskne alebo sa zdeformuje. Ako alternatívu pre odstránenie baktérií a dezinfekciu môžete použiť 3% peroxid vodíka.

A nezabúdajte, že základom pre jednoduché a rýchle upratovanie je organizácia a pravidelnosť. Nečakajte na veľké jarné upratovanie a neodkladajte nič na neskôr. Použitý kuchynský riad umyte okamžite, pracovnú dosku zotrite navlhčenou handričkou po každom použití a podobne. Rutinné čistenie vám prácu uľahčí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár