Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Výsledky slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA sú mizerné: Viac ako 30 % žiakov nemá čitateľské zručnosti

Slovenskí žiaci sa v medzinárodnom testovaní PISA 2023 prepadli v čitateľskej gramotnosti, každý tretí žiak nedosahuje ani základnú úroveň. V matematike patrí prepad Slovenska medzi najväčšie spomedzi všetkých testovaných krajín. Ide o výrazné zhoršenie oproti predchádzajúcemu testovaniu. Slovensko sa tak ocitlo pod priemerom krajín OECD.

Testovania sa zúčastnilo viac ako 5 800 15-ročných žiakov na 298 slovenských školách.

Minister školstva Tomáš Drucker označil výsledky PISA za národnú tragédiu.

„Za problém nemôže nikto iný, žiaden iný štát, ani svetové sprisahanie, je to problém nás, Slovenskej republiky. Je to naša národná tragédia a dôvodom je dlhodobé zanedbávanie financií a priorít školstva,“ vyhlásil Drucker.

Podľa ministra školstva Tomáša Druckera je čitateľská gramotnosť potrebná, aby žiaci dokázali uspieť v ďalšom vzdelávaní a iných predmetoch. Nedostatočná čitateľská gramotnosť má súvis so zhoršenou matematickou gramotnosťou žiakov. Drucker vo vedení ministerstva školstva do budúcna nechce prinášať veľké reformy, ale dbať na pretavenie zmien do praxe. Minister školstva ďalej tvrdí, že netreba meniť obsah vzdelávania, ale spôsob učenia. Zdôrazňuje, že deti musia chápať problematiku, ktorú preberajú.

pisa testovanie

Zdroj Pexels, Autor Christina Morillo

Súčasťou testovania boli aj dotazníky, týkajúce sa vzťahu k matematike. Z dotazníkov vyplýva, že lepšie výsledky dosiahli žiaci, od ktorých učitelia vyžadujú aj rozmýšľať nad problémom, vysvetľujú im dôvody a nie ich len mechanicky učia.

Výsledky sa nezhoršili len u nás, ale v celej Európe. Čitateľská gramotnosť žiakov v štátoch OECD sa zhoršila o desať bodov a matematická gramotnosť o 15 bodov.

„Priemerný 15-ročný žiak v Dánsku, Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Švédsku dosiahol v matematike v roku 2022 úroveň, aká sa v roku 2018 očakávala od 14-ročného žiaka,“ uviedla OECD vo vyhlásení.

Mimoriadne zhoršenie matematickej gramotnosti žiakov zaznamenali na Islande, v Nórsku, Nemecku, Holandsku či Poľsku.

 

Zdroj: TASR, SME

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy
Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár