Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s mladou maminkou Frederikou – „odkedy som mamou, som schopná v živote dosiahnuť aj nemožné“

mama a syn

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mladej mamy Frederiky? 

„Snažím sa byť v živote, čo najlepším vzorom pre svoje dieťa. A všetko čo robím v živote, tak robím pre svojho syna a partnera.“ – Frederika

žena

  1. Čo ťa na materstve prekvapilo pozitívne?

Prekvapilo ma obrovské množstvo lásky, ktorú mi môj syn dáva každý deň. Nikdy som si nevedela predstaviť, aká silná je láska medzi matkou a dieťaťom, až kým som sa ňou nestala a nezistila to na vlastnej koži. A určite ma to naučilo, že odkedy som matkou, som schopná v živote dosiahnuť aj to, čo sa zdalo nemožné.

  1. Čo ťa na materstve prekvapilo negatívne?

Negatívne ma prekvapila emocionálna a fyzická záťaž spojená so starostlivosťou o dieťa, ktorá je niekedy príliš veľká. Vedela som, že byť matkou nie je len prechádzka ružovou záhradou, ale nikdy by mi nenapadlo, že to bude takto náročné. Napriek tomu, my matky zvládneme všetko! Aj túto výzvu.

  1. Zmenil sa nejako váš vzťah s partnerom po príchode dieťatka?

Myslím, že za takmer štyri roky, čo sme rodičmi, sa naša situácia až tak nezmenila. Samozrejme, už nemáme toľko času na spoločné, bezstarostné chvíle. Niekedy sa pohádame kvôli rozdielnym názorom a výchovným metódam voči synovi, čo je úplne normálne, ale vždy sa nám podarí situáciu odkomunikovať a zvládnuť.

  1. Ako sa vyrovnávaš so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Absolútne neriešim nejaké očakávania alebo tlak zo strany spoločnosti. Nejdem podľa pravidiel alebo rád iných, svojho syna vychovávam intuitívne a robím to najlepšie, ako viem. Názory ostatných o mojom spôsobe materstva sú pre mňa bezpredmetné a neberiem ich do úvahy.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s dvojnásobnou mamou Veronikou – „treba pekne žiť a deti sa pridajú“

  1. Ako reaguješ na nevyžiadané rady?

Na nevyžiadané rady reagujem tak trochu takticky. Vždy si ich vypočujem a zdá sa, že s nimi súhlasím, ale len preto, aby som mala od daného radcu pokoj. Vo svojej hlave si však myslím svoje a beriem to tak, že to nie je niečo, čo by ma muselo trápiť alebo, čo by som si musela pamätať. Samozrejme, som vďačná za každú radu, ale preferujem tie, o ktoré si sama požiadam.

  1. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu si doposiaľ dostala a od koho táto rada bola?

Dostala som radu od viacerých ľudí, aby som si užívala bezstarostný život predtým, než porodím, pretože potom už taký život mať nebudem. Táto rada bola pre mňa frustrujúca, pretože verím, že je dôležité si udržiavať svoje záujmy aj počas rodičovstva, aby som zostala vyrovnaná a šťastná. Nemám pocit, že by som o niečo prišla také, že by mi to ukončilo môj život. Som presvedčená, že ak si raz chcete nájsť čas na svoje záujmy a činnosti, určite si ho nájdete.

  1. Aký typ výchovy preferuješ?

Preferujem výchovu založenú na láske, porozumení a rešpekte. Je pre mňa dôležité vytvoriť pre môjho syna prostredie, kde sa bude cítiť bezpečne a vo všetkom podporovaný, aby mohol rásť a rozvíjať sa ako jedinečná osobnosť. Zároveň som aj veľmi striktná, pretože verím, že súčasťou výchovy je, naučiť dieťa rozpoznávať hranice a vedieť, čo si môže ku vám, ako rodičovi dovoliť.

žena a príroda

  1. Akým hodnotám vedieš syna?

Snažíme sa viesť svojho syna k tomu, aby vyrástol z neho čestný, zdvorilo vychovaný človek, ktorý bude pripravený pomáhať iným, bude nezávislý, zodpovedný a inteligentný. Chcem, aby bol človekom, na ktorého budeme pyšní.

  1. Akú radu by si dala budúcim mamičkám?

Ja chcem poradiť všetkým budúcim a súčasným mamám, aby si užívali každú sekundu svojho tehotenstva a následne aj materstva. Tieto okamihy plynú rýchlo ako voda, a potom ostávajú len spomienky, do ktorých by ste sa chceli neustále vracať. A tiež by som odporučila, aby si nenakupovali zbytočne drahé veci alebo nepotrebné predmety. Nakoniec zistíte, že vaše dieťa potrebuje len suchú plienku, pohodlné oblečenie, plné bruško a vašu prítomnosť.

  1. Akú radu by si dala iným maminkám?

Iným maminkám by som poradila, aby nikdy neporovnávali seba alebo svoje deti s inými. Každý z nás je jedinečný, a preto je porovnávanie sa s druhými úplne zbytočné a môže len prispievať k zbytočnému stresu alebo frustrácii. Každá rodina a každé dieťa má svoju vlastnú cestu a tempo rastu a rozvoja.

  1. Akú radu by si dala otcom?

Určite takú, že je dôležité, aby ako oteckovia rozumeli významu svojej úlohy v rodine a aktívne sa podieľali na výchove a starostlivosti o dieťa. Pretože to je presne to, čo mamička aj dieťatko veľmi potrebujú.

  1. Akú radu by si dala ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Všetkým ženám, ktoré uvažujú o materstve, by som chcela povedať, aby sa toho nebáli. Ak majú ideálneho partnera, ktorý je schopný byť dobrým otcom, a ak majú stabilné zázemie, potom sa naozaj nie je čoho obávať. A tým, ktoré váhajú kvôli nesplneným cieľom alebo túžbam, chcem povedať, že všetko sa dá zvládnuť aj s dieťaťom. Ak to naozaj chcete, zvládnete to. Keď sa stanete matkami, zistíte, aké silné ste a čo všetko ste schopné dokázať.

  1. Čo máš na materstve najradšej?

Určite jedným z najkrajších aspektov materstva je možnosť vrátiť sa späť do detských čias, čo mi umožňuje môj syn. Milujem ten pocit, keď sa spolu hráme a napadnú mi všetky tie krásne chvíle môjho detstva, ktoré som prežila a ktoré teraz prežíva môj syn.

  1. Aké boli tvoje prvé pocity, keď si sa dozvedela, že budeš mamou?

Nebudem klamať a poviem na rovinu, že moje pocity, keď som zistila, že som tehotná, neboli úplne také, aké by sa očakávali. Cítila som smútok a plakala som pri pohľade na tie dve čiarky na tehotenskom teste. Môj svet sa na chvíľu zrútil, pretože som mala pred sebou ešte nejaké plány, ktoré som chcela uskutočniť. Necítila som sa byť pripravenou matkou v 24 rokoch. Ale s plynutím času som to začala prijímať ako niečo, čo sa malo stať a pochopila som, že všetko je tak, ako má byť. Teraz, s odstupom času, vnímam všetko inak a ľutujem svoju pôvodnú reakciu. Uvedomujem si, že byť matkou je privilégium, ktoré nemôže mať každá žena.

  1. Ako si našla rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Našla som svoju rovnováhu, až keď som začala študovať na vysokej škole. Predtým som mala rovnováhu v živote tak trochu nestabilnú, ale škola ma nútila nájsť si pevný režim, čo mi nakoniec pomohlo. Večery som trávila študovaním a písaním, ale aj napriek tomu som si dokázala nájsť trochu času aj na iné aktivity a užívať si chvíle voľna. Ak má matka správny time management, tak sa to dá zvládnuť.

  1. Aké sú tvoje ciele v materstve?

Mojím jediným cieľom je byť takou mamou, ku ktorej sa moje dieťa bude vždy vracať s láskou a pocitom bezpečia. Chcem vytvoriť pre neho prostredie plné porozumenia a podpory, kde bude vždy vedieť, že je milované a vítané.

  1. Kde hľadáš odpovede a rady na tvoje otázky a dilemy spojené s materstvom?

Hľadám inšpiráciu a rady v knihách a od skúsených, vzdelaných ľudí, ktorí majú hodnotné názory a skúsenosti. A samozrejme, veľa sa učím od mojej maminky, ktorá vychovala štyri deti. Jej skúsenosti a múdrosť sú pre mňa neoceniteľným zdrojom.

mama a dieťa

  1. V čom konkrétnom sa zmenil tvoj pohľad na svet po tom, čo si sa stala mamou?

Môj pohľad na svet sa zmenil tak, že bez ohľadu na to, čo zlé sa deje vo svete, vždy mám pri sebe môjho syna a partnera, ktorí mi dokážu vyčariť úsmev na tvári a vďaka nim nemusím cítiť smútok. Sú mojím zdrojom radosti a šťastia v každej situácii.

  1. Interagovala si niektoré tvoje skúsenosti z materstva aj do tvojho profesionálneho pracovného života?

Áno, svoje skúsenosti a nadobudnuté poznatky určite využívam. Snažím sa ich potom, čo najlepšie využiť v praxi a pomôcť tak mnohým mamičkám, budúcim mamičkám, ale aj ženám, ktoré nemajú deti.

  1. Akú najlepšiu radu o materstve si doposiaľ dostala a od koho táto rada bola?

Nepamätám si presne, kto mi dal túto úžasnú povzbudivú radu, keď som zistila, že budem mamou, ale táto rada mi neskutočne pomohla po psychickej stránke. Bolo to niečo v zmysle, že stať sa mamou neznamená, že môj život skončil, ale práve naopak, že sa práve začína. A musím povedať, že tá osoba mala úplnú pravdu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár