Začnite písať

ZDRAVIE

Blue Monday: Dnes je najdepresívnejší deň v roku

depresia

Vedeli ste, že druhá polovica januára sa považuje za najdepresívnejší mesiac v roku? Vianočné sviatky sú preč, letné dovolenky ďaleko, vonku je zima, slnko nesvieti, novoročné predsavzatia porušené a všetko začína odznova. Jednoduchý kokteil melanchólie.

Za najdepresívnejší deň v roku sa považuje tretí januárový pondelok, ktorý sa nazýva Blue Monday.

depresia

Zdroj Pexels, Autor Karolina Grabowska

Ako vznikol Blue Monday?

Blue Monday sa stal populárnym výrazom v roku 2005, keď psychológ Dr. Cliff Arnall vypracoval vzorec, ktorý bral do úvahy faktory ako počasie, doba od Vianoc, nízka motivácia a nedostatok perspektívy. S týmto vzorcom dospel k záveru, že tretí pondelok v januári je najdepresívnejší deň v roku.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s dvojnásobnou mamou Veronikou – „treba pekne žiť a deti sa pridajú“

Je skutočne tretí januárový pondelok najdepresívnejším dňom v roku?

Hoci Dr. Arnall tvrdil, že jeho vzorec je vedecky podložený, mnoho odborníkov s ním nesúhlasí. Blue Monday je podľa niektorých odborníkov marketingový trik. Depresia a zlé nálady sú zložité a ovplyvňuje ich mnoho faktorov, ktoré nie je možné zredukovať na jediný deň. Ale viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že mesiac január môže na viacerých ľudí pôsobiť depresívnejšie, najmä kvôli počasiu a koncu vianočných sviatkov, čím začínajú pracovné povinnosti po dlhšej pauze.

„Stretávam sa s tým, že ľudia majú na začiatku roka, kedy sú dlhé zimné dni a menej svetla, všeobecne horšiu náladu a sklony k depresii. Toto obdobie taktiež môže zhoršovať duševné zdravie a vyvolať úzkosť a depresiu,“ potvrdzuje Mgr. Eva Mikulašková, terapeutka z online terapeutickej platformy Hedepy.

Podľa psychológov, psychiatrov a terapeutov je dôležité, aby sme v tomto období boli láskaví a ohľaduplní jeden k druhému, ale aj sami k sebe. Na to, aby sme niekomu vyčarili úsmev na tvári niekedy naozaj stačí maličkosť. „Čítanie obľúbenej knihy, sledovanie oddychového filmu, prechádzka na čerstvom vzduchu s hudbou alebo zaujímavým podcastom v ušiach alebo relaxačné cvičenia. K psychickej pohode tiež veľmi pomáha mapovanie a plánovanie aktivít na jarné obdobie alebo napríklad dovolenky na leto.“ – Mgr. Eva Mikulašková, terapeutka

žena pije čaj zo šálky

Zdroj Pexels, Autor Andrea Piacquadio

Čo môžeme spraviť, aby sme sa cítili lepšie?

  • Komunikácia – zdieľať svoje pocity s blízkymi pomáha znižovať stres.
  • Fyzická aktivita – uvoľňuje endorfíny, ktoré zlepšujú náladu.
  • Plánovanie – vytvorte si malé ciele a plány, malé úspechy môžu vytvárať pozitívnu energiu.
  • Čas pre seba – robte to čo máte naozaj radi, pomôže vám to znížiť stres a nervozitu.
  • Relax – čo tak si dopriať masáž alebo saunu?

 

A čo dnes urobíte pre vaše psychické zdravie? Napíšte nám do komentára. 🙂

 

Zdroj foto: Pexels

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár