Začnite písať

CHOROBY

Herpes u detí: Ako si s ním poradiť?

herpes u detí

Herpes, bežne známy ako opar, je pomerne rozšíreným ochorením, ktoré postihne až 80% populácie aspoň raz počas ich života. Tento vírus sa môže vyskytovať v rôznych formách – niektorí ľudia ho zažívajú často, zatiaľ čo iní len zriedkavo alebo nikdy. Herpes, ktorý väčšinou nevyžaduje lekársku pomoc, je najčastejšie spôsobený herpesvírusom typu 1, čo vedie k typickým oparom na perách a v oblasti tváre.

Aká je inkubačná doba herpesu?

Toto vírusové ochorenie má inkubačnú dobu trvajúcu 2 až 12 dní. Po prvej infekcii vírus zostáva v tele, čo z človeka robí doživotného nosiča. U niektorých ľudí sa herpes objavuje opakovane, dokonca aj pri malej záťaži, kým u iných sa nemusí už nikdy vrátiť.

Rizikové faktory a špúšťač vírusu

K spusteniu opakovanej infekcie môže prispieť rad faktorov, ako napríklad popáleniny, intenzívne slnečné žiarenie, stres, chrípka, zápal pľúc, horúčka, nádorové ochorenia alebo liečba liekmi oslabujúcimi imunitu. Často však príčina obnovenia vírusu zostáva neznáma.

Prečítajte si: Migréna v detskom veku: Keď bolesť hlavy netrápi iba dospelých

Prenos a symptómy

Herpes sa prenáša kvapôčkovou cestou, kontaktom s infikovaným miestom alebo prostredníctvom kontaminovaných predmetov. Typickými príznakmi sú svrbenie a napätie v postihnutej oblasti, najčastejšie okolo pier alebo v nose. Na koži sa vytvárajú drobné pľuzgieriky, ktoré neskôr prasknú a vytvoria chrastu.

symptómy herpesu

brand300909508

Liečba a prevencia

Je dôležité chrastu nelúpať, aby nezostala jazva. V prípade nepriaznivého vývoja môže dôjsť k vážnejším komplikáciám ako poškodenie rohovky oka, poruchy videnia a v krajných prípadoch dokonca k slepote, hlavne u oslabených jedincov.

Pre koho predstavuje zvýšené riziko?

Táto infekcia je obzvlášť nebezpečná u detí trpiacich akútnou formou ekzému, čo je stav, kedy je ich koža už predinfikovaná a náchylnejšia na ďalšie infekcie. Novorodenci sú tiež vysoko rizikovou skupinou, keďže ich imunitný systém ešte nie je plne vyvinutý a schopný adekvátne reagovať na patogény.

Ďalšie riziko predstavujú chronicky choré deti a deti liečené liekmi potláčajúcimi imunitu. Tieto lieky môžu znižovať schopnosť ich organizmu bojovať s vírusmi a inými patogénmi, čo robí herpesvírus nebezpečnejším. Deti s nádorovými ochoreniami sú zvlášť zraniteľné, pretože ich imunitný systém je často oslabený nielen chorobou, ale aj intenzívnou liečbou, ako je chemoterapia.

Základné kroky pri domácej liečbe

Pri domácej starostlivosti o herpes je kľúčové začať liečbu čo najskôr, ideálne už pri prvých príznakoch, ako je svrbenie. V tomto štádiu sú antivírusové prípravky dostupné bez predpisu najefektívnejšie.

Používanie antivírusových krémov

Hneď ako si všimnete prvé príznaky, aplikujte prípravky podľa odporúčaní na obale. Tieto krémy môžu pomôcť zmierniť príznaky a urýchliť hojenie.

Ošetrovanie postihnutých miest

Na ošetrenie a ochranu pokožky sa odporúča používať napríklad zinkovú pastu. Zinok pomáha pri hojení a chráni pred ďalším podráždením.

herpes je vírusová infekcia

Zachovanie neporušenej chrasty

Je dôležité chrastu nestrhávať, aby sa predišlo vzniku jazvy a šíreniu infekcie.

Použitie antibiotických mastí pri zapálení

Ak dôjde k zapáleniu postihnutého miesta, môže byť potrebné použiť antibiotickú masť, ktorú vám predpíše lekár.

Prevencia a identifikácia spúšťacích faktorov

Ak ste si vedomí faktorov, ktoré môžu vyvolať herpesovú infekciu (napríklad stres, UV žiarenie), snažte sa týmto faktorom vyhýbať alebo minimalizovať ich vplyv.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára?

  • keď je herpesom postihnutý novorodenec, je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. U novorodencov môže herpes spôsobiť vážne komplikácie, pretože ich imunitný systém nie je plne rozvinutý.
  • Dieťa má okrem herpesu aj iné príznaky ako únavu, bolesti hlavy alebo vracanie, je dôležité konzultovať to s lekárom, pretože to môže signalizovať závažnejšie ochorenie.
  • Prejaví sa u dieťaťa svetloplachosť alebo spozorujete zmeny na spojovke alebo rohovke, je potrebné čo najrýchlejšie navštíviť očného lekára. Herpes môže spôsobiť vážne poškodenie očí.
  • ak sa herpes opakuje viac ako šesťkrát do roka, odporúča sa podstúpiť imunologické vyšetrenie. Časté recidívy môžu naznačovať problém s imunitným systémom, ktorý si vyžaduje špecifickú liečbu alebo prístup.
herpes a novorodenec

gettyimages

 

Zdroj titulnej foto: canva/ brand300909508

Zdroj článku: z knihy Sprievodca detskými ochoreniami od Mudr. Moniky Antošovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár