Začnite písať

CHOROBY

Histamínová intolerancia, ktorá je často prehliadaná

Histamínová intolerancia

Trpíte nevysvetliteľnými alergickými reakciami alebo tráviacimi ťažkosťami? Histamínová intolerancia by mohla byť príčinou vašich problémov. Tento často prehliadaný stav môže spôsobiť širokú škálu symptómov, od bolesti hlavy až po zažívacie ťažkosti. V tomto článku objavíte, ako rozpoznať príznaky histamínovej intolerancie a aké kroky môžete podniknúť na zlepšenie vášho zdravia a kvality života.

Histamín a jeho vplyv na naše zdravie

Histamín, základná látka zapojená do obranných a regulačných procesov v našom tele, sa vyskytuje prirodzene v rôznych častiach nášho organizmu, vrátane tenkého čreva, obličiek, pečene a bielych krviniek. Je však dôležité poznamenať, že ho prijímame aj z potravy a správna regulácia tejto látky je kľúčová pre náš zdravotný stav.

Diaminooxidáza (DAO): Strážca nadbytočného histamínu

Dôležitým hráčom v boji proti nadmernému histamínu v tele je enzým s názvom diaminooxidáza (DAO). Tento enzým zohráva rozhodujúcu úlohu pri odstraňovaní histamínu z nášho organizmu. Ak jeho množstvo alebo funkcia nie je dostatočná, môže to viesť k hromadeniu histamínu a tým k rôznym zdravotným problémom. Je zaujímavé, že u detí je množstvo a funkcia enzýmu DAO dostatočná, ale s vekom dochádza k jeho postupnému zníženiu, čo môže spôsobiť ťažkosti, najmä v strednom veku.

Prečítajte si: Celiakia: Skrytý nepriateľ v našom jedálničku

Príznaky histamínovej intolerancie

Histamínová intolerancia sa postupne vyvíja a jej príznaky bývajú rôznorodé a často nešpecifické, čo sťažuje jej diagnostiku.

Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • Kožné problémy: Výsevy, začervenanie, opuchy.
  • Tráviace ťažkosti: Hnačka, bolesť brucha, zvýšená plynatosť.
  • Únava
  • Respiračné problémy: Opuch a svrbenie pier, nádcha, opuch nosovej sliznice.
  • Tlakové bolesti hlavy a kardiovaskulárne symptómy: Búšenie srdca, zrýchlená činnosť srdca.

Ako zvládnuť histamínovú intoleranciu doma

Ak máte podozrenie na histamínovú intoleranciu u svojho dieťaťa, môžete začať sledovať jeho príznaky a ich súvislosť s konzumovanými potravinami a tekutinami. Dôležité je tiež zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, pretože dehydratácia môže spôsobiť únavu a bolesti hlavy.

Liečba a diéta pri histamínovej intolerancii

Pri potvrdení histamínovej intolerancie je kľúčové dodržiavať špeciálnu diétu. Odporúča sa konzumovať čerstvo pripravené jedlá a vyhýbať sa potravinám, ktoré sú bohaté na histamín. Na trhu sú k dispozícii aj voľnopredajné prípravky obsahujúce enzým DAO, ktoré môžu pomôcť pri správnom odbúravaní nadbytočného histamínu.

Histamínová intolerancia môže byť skrytým dôvodom mnohých zdravotných problémov u detí. Je dôležité venovať pozornosť signálom, ktoré nám naše telo posiela a v prípade podozrenia na túto diagnózu neváhať vyhľadať lekársku pomoc. Správnou diagnózou a prispôsobením stravy môžeme výrazne zlepšiť kvalitu života našich malých pacientov.

 

Zdroj foto: Canva

Zdroj článku: z knižky Sprievodca detskými ochoreniami/ Mudr. Monika Antošová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár