Začnite písať

CHOROBY

Infekčná mononukleóza známa aj ako choroba bozkávania

Infekčná mononukleóza

Infekčná mononukleóza, známa tiež ako „choroba bozkávania“, je skryté, ale potenciálne nebezpečné ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje mladých ľudí vo veku 15 až 25 rokov. Prenáša sa priamym kontaktom a táto vírusová infekcia sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi – od miernych príznakov až po vážne, život ohrozujúce komplikácie.

Kto je hlavným pôvodcom mononukleózy

Ochorenie, ktorého hlavným pôvodcom je vírus Epsteinov-Barrovej, sa ukrýva v tele v neprejavenej forme a môže sa prebudiť v obdobiach stresu či vážnych ochorení. Zaujímavé je, že po reaktivácii vírusu už chorý nemá typické príznaky, ale stáva sa zdrojom nákazy pre ostatných.

Prečítajte si: Migréna v detskom veku: Keď bolesť hlavy netrápi iba dospelých

Aká je jej inkubačná doba a charakteristické znaky

Mononukleóza sa odhalí po dlhej inkubačnej dobe, ktorá môže trvať až 50 dní. Charakteristickými znakmi sú vysoká horúčka, únava, bolestivá angína s bielym povlakom na mandliach, zväčšené lymfatické uzliny a v ťažších prípadoch aj zväčšená pečeň a slezina. Komplikácie môžu zahŕňať vážne stavy ako zápal mozgových blán, zápal mozgu, dokonca až prasknutie sleziny.

Diagnostika a následná liečba

Diagnostika a liečba sa zakladajú na odberoch krvi. Zaujímavosťou je, že hladina CRP, bežne vysoká pri infekciách, je tu buď nízka alebo len mierne zvýšená. Liečba je zameraná na podporu funkcie pečene a odpočinok. Špecifický liek na mononukleózu neexistuje, takže kľúčovými sú strava, hydratácia a odpočinok. Počiatočný odpočinok na lôžku a následné vyhýbanie sa športovým aktivitám sú nevyhnutné na predchádzanie poškodenia sleziny.

Diéta ako jeden z liekov na liečbu mononukleózy

Diéta pri mononukleóze je špecifická. Je dôležité obmedziť tuky, najmä tie tepelne spracované. Ideálne sú jednoduché jedlá s malým množstvom olivového oleja alebo masla pridaného až po uvarení. Vyvarujte sa údeninám, tučným mäsám, koreninám, alkoholu a čokoláde.

V akútnom štádiu sa odporúča vyhnúť zelenine a ovociu, ktoré môžu byť postupne zavádzané do stravy, najprv varené, neskôr aj čerstvé. Začnite s jednoduchými sacharidmi, ako sú múka, ryža a zemiaky, postupne pridávajte bielkoviny s nízkym obsahom tuku, napríklad nízkotučný jogurt, tvaroh alebo chudé mäso ako hydina bez kože.

Jedlá by mali byť pripravované varením či dusením s minimálnym množstvom tuku. Dôraz na beztukovú alebo nízkotukovú diétu je kľúčový až do doby, kým výsledky pečeňových testov sa nevrátia do normálu. Uvoľňovanie diéty by malo byť postupné a začať by sa malo najskôr tri mesiace po normalizácii pečeňových hodnôt.

Infekčná mononukleóza nie je len ochorieť a vyliečiť sa. Je to cesta, na ktorej je dôležité počúvať svoje telo, dodržiavať pokyny lekárov a prispôsobiť životný štýl tak, aby podporoval uzdravenie. Aj keď sa môže zdať, že je to len „obyčajná“ choroba, jej potenciálne komplikácie a dlhodobý vplyv na zdravie sú dôvodom, prečo by sme mali brať túto tichú hrozbu vážne.

 

Zdroj titulnej foto: Stefamerpik/Freepik.com

Zdroj článku: Z knihy Sprievodca detskými ochoreniami od Mudr. Monika Antošová

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár