Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

IPčko spustilo aktivity na prevenciu radikalizácie mladých

Občianske združenie IPčko spustilo aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Súčasťou týchto aktivít sú školenia pre pomáhajúce profesie, výjazdový intervenčný tím či triednické hodiny pre školy.

„Denne sa rozprávame s mladými, ktorí sa cítia neprijatí a nepochopení. V online prostredí nachádzajú komunity, ktoré ich prijímajú takých, akí sú. Niektoré z nich však šíria extrémistickú ideológiu, ktorou ich dokážu postupne zmanipulovať. Výsledkom môžu byť aj tragické udalosti,“ upozornil riaditeľ IPčka Marek Madro.

šikana

Zdroj Pexels, Autor Rdne Stock Project

IPčko v spolupráci s Protiteroristickou centrálou Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru na celom Slovensku spustilo sériu trojdňových výcvikov krízovej intervencie pre pomáhajúce profesie. Týkajú sa psychológov, sociálnych pracovníkov, riaditeľov škôl, záchranných zložiek a ďalších. Školám ponúka aj služby intervenčného výjazdového tímu či triednické hodiny na tému radikalizácie.

Prečítajte si: Ako budovať wellbeing na školách? Kľúčové kroky na posilnenie učiteľov a žiakov

Okrem toho IPčko tiež spustilo projekt Nevypočutý. Tento projekt dáva možnosť mladým ľuďom pomenovať frustráciu a hnev či požiadať o pomoc a radu cez online odkazovač alebo hlasovú správu na WhatsAppe. Psychológovia z IPčka budú na odkazy odpovedať v živom vysielaní na online platforme Twitch, a to každý štvrtok o 19.00 h.

Občianske združenie IPčko chce na slovenských stredných školách vylepiť nálepky s QR kódom, ktorý mladých privedie na stránku odkazovača.

dieťa a psychológ

Zdroj Pexels, Autor Cottonbro Studio

V roku 2023 psychológovia IPčka vykonali takmer 200 tisíc pomáhajúcich a krízových komunikácií, pričom v takmer 600 z nich bola radikalizácia primárnou témou. Šikany sa týkalo viac ako 7 000 kontaktov. Medziročný nárast o 279 percent zaznamenali v téme kyberšikany. V online priestore sa pracovníci IPčka s mladými zhovárali o radikalizácii 1726-krát.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár