Začnite písať

TEHOTENSTVO

Káva v tehotenstve: Bez obáv, ale s mierou

káva v tehotenstve

Káva v tehotenstve nemusí znamenať ihneď stopku. Je mnoho tehotných žien, ktoré zažívajú na začiatku tehotenstva zvýšenú únavu, a tak často hľadajú útočisko práve v hrnčeku čerstvej kávy. Avšak, ako je to s pitím kávy počas tehotenstva? Je to bezpečné? Odpoveď nájdete v našom článku.

Kofeín a jeho limit v tehotenstve

Kofeín, ktorý je hlavnou zložkou kávy, má stimulačné účinky. V tehotenstve je však potrebné dbať na to, aby denný príjem kofeínu neprekročil 300 mg. Prekročenie tejto hranice môže viesť k nižšej pôrodnej hmotnosti dieťaťa a zvýšiť riziko vývojových porúch.

Koľko kofeínu obsahuje šálka kávy?

Množstvo kofeínu v káve sa líši v závislosti od jej druhu a spôsobu prípravy. Napríklad, šálka filtrovanej kávy obsahuje približne 140 až 240 mg kofeínu, zatiaľ čo instantná káva má menej. Všeobecne platí, že by tehotné ženy nemali piť viac ako dve šálky kávy denne.

Alternatívy k tradičnej káve

Ak máte počas tehotenstva chuť na kávu, existujú bezpečnejšie alternatívy. Jednou z nich je bezkofeínová káva, ktorá ponúka podobný chuťový zážitok bez obsahu kofeínu. Ďalšou skvelou voľbou je caro káva vyrobená z cereálií, bez chemických látok a pridaného cukru. Táto náhrada je vhodná aj počas dojčenia, pretože podporuje tvorbu mlieka.

Prečo by ste sa mali vyhnúť nadmernému príjmu kofeínu?

Kofeín, známy predovšetkým pre svoje stimulačné účinky, skrýva v sebe aj inú, menej známu tvár – močopudné účinky. V období tehotenstva sa zvyšený príjem kofeínu môže prejaviť ako bumerang, ktorý prináša neželané komplikácie. Zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie sú len špičkou ľadovca. Tieto zmeny môžu byť pre tehotné ženy zvlášť problematické, obzvlášť ak sa zaoberajú problémami s vyšším krvným tlakom alebo sú pod lekárskym dohľadom kvôli hypertenzii. Kofeín, často vnímaný ako nevinný stimulant, tak môže v tehotenstve zohrávať oveľa závažnejšiu rolu, než by sme si mysleli.

Prečítajte si: Pomoc partnera v domácnosti: Ako s ním o tom komunikovať

Zelená káva? Radšej nie

Dôležité je tiež poznamenať, že zelená káva, ktorá je známa pre svoje účinky na chudnutie, nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy a mali by sa jej počas tehotenstva úplne vyhnúť.

V tehotenstve je možné piť kávu, ale je dôležité dodržiavať odporúčané množstvo kofeínu. Kofeín prechádza cez placentu a ovplyvňuje tak aj vyvíjajúce sa dieťa. V primeraných množstvách (maximálne dve šálky denne) nie je pre tehotné ženy ani pre plod zaznamenané žiadne zvýšené riziko. Musíme brať do úvahy aj to, že každé tehotenstvo je iné a je dôležité vždy dodržiavať odporúčania vášho lekára, ktorý individuálne zhodnotí vašu situáciu.

Ak si neviete predstaviť deň bez kávy, majte na pamäti, že stále existujú spomínané alternatívy, akou je práve bezkofeínová káva, ktorá je bezpečná počas celého obdobia tehotenstva. Pripomeňte si, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj v čiernom a zelenom čaji a v čokoláde. Váš príjem kofeínu by mal byť vždy vedome pod kontrolou, najmä v tak zásadnom období ako je tehotenstvo.

Takže, kým si doprajete tú rannú šálku kávy, pamätajte na prijaté množstvo kofeínu pre vás i vášho budúceho bábätka.

Spýtali sme sa aj našich Akčných mám, ako boli na tom s kofeínom vo svojom tehotenstve.

Alexandra

Ja som najprv nepila, ale mala som taký nízky tlak, že som raz na pošte ako tehotná odpadla, čiže potom som začala piť kávu.

Mária

Ja pijem veľa kávy celý život a v tehu som ju pila tiež. Pri prvom tehu som obmedzila na dve kávy denne, jednu normálnu a druhú bezkofeinovú, ale syn bol aj tak, ako turbostrela a pri druhom tehu som sa už nedokázala tak obmedzovať, tak som si dala denne dve normálne kávy, a tak aj pri treťom tehu. Pila som stále espresso bez všetkého, už roky takú istú kávu pijem.

Barbora

Ja kávu už nepijem, ale vtedy som ešte pila. Ale nikdy som nebola nejaká extra kávičkárka. Pila som 2 denne a skôr, že mlieko s kávou ako kávu s mliekom . A pila som aj počas tehotenstiev.

Frederika

Ja som začala s pitím kávy až v 3. trimestri, kedy som mávala neskutočnú chuť na dobrú a najmä horkú kávu bez cukru a mlieka. Dovtedy by som si nikdy v živote nedala kávu bez mlieka a cukru, no toto tehotenstvo ma naučilo piť kávu aj bez tých dvoch vecí. Keď som ju pila, tak som bola doslova v siedmom nebi, tak neskutočne sa mi žiadala. Nebála som sa, že by bábätku ublížila, pretože som si dávala iba vždy dve malé espressá a stále som bola v tom limite, kedy je to ešte v poriadku. 🙂 Takže, ak dodržíte stanovené množstvo kofeínu, tak sa nemusíte vôbec báť. Ja a aj moje dieťa je v poriadku, takže, ak je chuť, doprajte tú vytúženú šálku dobrej kávy. 🙂

káva v tehotenstve neznamená hneď červenú

Image by Freepik

 

Zdroj foto: freepik.com

zdroj článku: https://zdravovek.eu/kava-v-tehotenstve/

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár