Začnite písať

ZDRAVIE

Migréna v detskom veku: Keď bolesť hlavy netrápi iba dospelých

migréna u detí

Migréna, ktorá je často vnímaná ako ochorenie dospelých a je zvlášť rozšírená medzi ženami, sa v skutočnosti môže vyskytovať aj u detí. Tento stav môže výrazne ovplyvniť nielen fyzické, ale aj psychické a sociálne aspekty ich života. Migréna môže mať za následok nielen bolesti hlavy, ale aj negatívny vplyv na školské výkony a sociálne vzťahy.

Výskyt a príznaky migrény u detí

Migréna sa môže objaviť už v ranom veku, často pred dosiahnutím 10. roku života alebo počas puberty. Zaujímavým faktom je, že, hoci u dospelých trpia migrénou častejšie ženy, u detí sú naopak častejšie postihnutí práve chlapci a až do obdobia puberty. Častá je aj rodinná predispozícia k migréne, a to v 70% prípadoch.

Deti trpiace migrénou obvykle zažívajú bolesti hlavy, ktoré sú buď obojstranné, lokalizované nad čelom alebo na temene. Tieto bolesti môžu byť stredne silné až veľmi intenzívne a môžu sa zhoršovať pri fyzickej námahe.

Zaujímavé je, že migréna u detí môže, ale nemusí mať varovný príznak, známy ako aura. Táto aura sa objavuje 5 až 60 minút pred začiatkom migrény a môže zahŕňať vlnovité videnie, výpadok zorného poľa, problémy s rozpoznávaním farieb a tvarov, poruchy citlivosti alebo reči. Vedomie o týchto príznakoch môže pomôcť v predchádzaní plného rozvoja migrenózneho záchvatu.

migréna a deti

Image by Freepik

Prevencia a liečba migrény u detí

Základom prevencie migrény je pravidelný spánok, vyvážená strava a fyzická aktivita. Je dôležité identifikovať a vyhýbať sa spúšťačom migrény, ako sú blikajúce svetlá, stres, únava alebo nesprávne stravovacie návyky. V prípade migrenózneho záchvatu môže pomôcť podanie bežných liekov proti bolesti ako paracetamol alebo ibuprofén.

Prečítajte si: Histamínová intolerancia, ktorá je často prehliadaná

Neurologické vyšetrenie

Opakované bolesti hlavy, hľadanie ticha a tmy, vracanie a poruchy zraku sú signálmi, ktoré si vyžadujú pozornosť neurológa. Diagnostika migrény, najmä u mladších detí, môže byť náročná, preto je dôležité konzultovať príznaky s neurológom.

Migréna u detí je vážnym zdravotným problémom, ktorý si je nutný všímať a určite ho zodpovedne riešiť. Aj keď diagnostika a liečba migrény u detí môže byť komplexná, včasný zásah a správny prístup môžu významne prispieť k zlepšeniu kvality života postihnutého dieťaťa. Vďaka moderným liečebným metódam a lepšiemu porozumeniu tohto ochorenia môžeme deťom umožniť viesť plnohodnotný a šťastný život napriek výzvam spojeným s migrénou.

migréna a spánok

Image by Freepik

zdroj foto: freepik.com

zdroj článku: z knižky Sprievodca detskými chorobami – Mudr. Monika Antošová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár