Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Na slovenských základných a stredných školách bol spustený bezpečnostný audit

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (SR) spúšťa bezpečnostný audit na slovenských základných a stredných školách. Informoval o tom minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Zároveň avizoval, že sa pripravuje bezpečnostný audit aj na slovenských vysokých školách.

Minister školstva SR Tomáš Drucker a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok označili tému bezpečnosti na školách a duševné zdravie za hlavnú prioritu.

„Z našej operatívnej činnosti vieme už dnes predikovať určité rizikové lokality, ale tento bezpečnostný audit by nám mal pomôcť a dať jasné ukazovatele aj v rámci dát a štatistík,“ povedal Matúš Šutaj Eštok.

Matúš Šutaj Eštok

Zdroj TASR, autor Martin Baumann

Polícia SR je pripravená vyčleniť pre každú školu jednu kontaktnú osobu. V prípade útoku by mala zabezpečovať aj rýchlu intervenčnú časť v každom krajskom meste.

V oblasti duševného zdravia by chcel minister školstva Tomáš Drucker v rámci prevencie pôsobiť na deti, učiteľov i celé rodiny. Podľa jeho slov, by deti mali vedieť, ako sa správať v rôznych krízových situáciách a na koho sa obrátiť v prípade šikany. Zdôrazňuje tiež potrebu intenzívnejšej práce s učiteľmi a riaditeľmi škôl. Zamerať sa chce aj na rodiny, preto bude rokovať s príslušným ministerstvom. „Máme detské linky pomoci, mnohé z nich robí neziskový sektor. Navyše nemalé peniaze pôjdu tento aj budúci rok do podporných činností, ako sú psychológovia na školách.“ povedal minister školstva.

Prečítajte si: Rezort školstva bude slovenským verejným vysokým školám individuálne určovať ich poslanie

Policajný prezident Ľubomír Solák skonštatoval, že niektoré bezpečnostné opatrenia môžu byť dnes vnímané ako bežná vec. Ide napríklad o uzamykanie škôl.

„Na stole je otázka detekčných rámov, strážnej služby, turniketov alebo kamerového systému. Toto je podmienené tým, aké množstvo finančných prostriedkov k tomu bude. Pri tom množstve škôl je jasné, že sa to nedá aplikovať na každú jednu školu. Preto príde ku kategorizácii škôl.“  – Ľubomír Solák

škola

Zdroj Pexels, Autor Arthur Krijgsman

O zabezpečení škôl kamerovým systémom bude minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rokovať s ministerstvom regionálneho rozvoja, ktoré pripravuje výzvu na kamerové systémy do miest a obcí. Tá by sa mala nastaviť tak, aby kamery pomohli aj pri mapovaní bezpečnosti na školách. Minister školstva Tomáš Drucker však uviedol, že dnes neuvažujú o zavedení kamier do tried.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: TASR, Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár