Začnite písať

zaujímavosti

Na Veľkom Kriváni sa stratila rodina s malým dieťaťom – HZS ich zachránili

turistika

V nedeľu 14. januára sa na Veľkom Kriváni stratila rodina so sedemročným dieťaťom. Zachránila ich aplikácia Horskej záchrannej služby (HZS).

Rodina so 7-ročným dieťaťom schádzala z Veľkého Kriváňa s cieľom dostať sa do Snilovského sedla. Zastihla ich hustá hmla, kvôli ktorej zablúdili, vybrali sa smerom do Sedla Bublen, ale zišli z hrebeňového tyčového značenia.

Rodina našťastie cez aplikáciu HZS kontaktovala tiesňovú linku, poskytla záchranárom presné GPS súradnice svojej polohy. Horskí záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra skupinku v krátkom čase lokalizovali, poskytli teplé nápoje, zateplili a následne odprevadili k hornej stanici lanovky v Snilovskom sedle. Odtiaľ na vlastnú žiadosť pokračovala rodina kabínkovou lanovou dráhou do Vrátnej samostatne.

Prečítajte si: Všetky slovenské vysoké školy podpísali výkonnostné zmluvy

Mnohým sa môže stratenie rodiny s malým dieťaťom v zime v horách zdať ako nezodpovedné, avšak rodina si vyslúžila aspoň čiastočné pozitívne uznanie za to, že mali na nohách retiazky, mali stiahnutú aplikáciu HZS v telefóne a zavolali o pomoc.

turistka v horách v zime

Zdroj Freepik

Na základe tejto situácie, ktorá mohla skončiť veľkým nešťastím horskí záchranári upozorňujú

  • Aby si turisti vždy pred návštevou prírody skontrolovali predpovede počasia a poveternostných podmienok. Výstrahy pred vetrom, mrazom, aktuálne podmienky na www.hzs.skwww.laviny.sk alebo na telefónnom čísle Strediska lavínovej prevencie HZS 044/559 16 95 pre lokalitu, ktorú sa chystáte prejsť, hlavne kvôli premenlivosti – počasie sa môže zmeniť  z hodiny na hodinu či minúty na minútu. Preto by ste mali počasie kontrolovať aj počas samotnej túry.
  • V prípade, ak mate nejaké zdravotné problémy, konzultujte svoje možnosti turistiky so svojím lekárom a nezabudnite ani na možnosť poistiť sa do hôr pre prípad úrazu.
  • Dbajte na vhodné oblečenie, obuv, dostatok tekutín a jedla.
  • Pre každý prípad si stiahnite aplikáciu HZS.

Horská záchranná služba – číslo tiesňovej linky 18 300

Záchranná zdravotná služba – číslo tiesňovej linky 112

 

Zdroj: Facebook HZS

Zdroj foto: Freepik

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár