Začnite písať

Uncategorized

Nekupujte, renovujte! Ako na renováciu starého nábytku svojpomocne

Máte starý kus nábytku, ktorý nezapadá do vášho bývania? Uvažujete nad tým, že ho predáte alebo vyhodíte, no viažu vás k nemu nejaké spomienky? Kým sa prikloníte k akémukoľvek radikálnemu riešeniu, mali by ste zvážiť renováciu nábytku. Myšlienka renovácie nábytku môže byť na začiatku trochu skľučujúca, ale nie je to také ťažké, ak zvolíte správnu techniku.

Renováciu nábytku však treba dôkladne zvážiť. Nie všetky kusy nábytku stoja za dodatočný čas a úsilie potrebné na zachovanie a predĺženie ich životnosti. Aj túto otázku si preberieme v tomto článku. Máme pre vás tiež niekoľko tipov, ako zrekonštruovať drevený a čalúnený nábytok. 

Renovácia a upcyklácia

Keď sa snažíte vdýchnuť nábytku nový život, pravdepodobne sadnete za počítač a začnete hľadať všetky dostupné informácie. Aké máte možnosti? V spojitosti s obnovou nábytku sa skloňujú 3 výrazy – reštaurovanie nábytku, renovácia nábytku a upcyklácia. 

Renovácia nábytku

Renovácia nábytku je v porovnaní s reštaurovaním nábytku zložitejším a komplexnejším procesom, ktorý si vyžaduje viac času a úsilia. Zmysel renovácie je využiť konštrukciu a diely nábytku na vytvorenie niečoho úplne nového, namiesto toho, aby ste sa pokúšali obnoviť jeho pôvodný vzhľad. Okrem renovácie nábytku je bežná aj renovácia starých dverí a podlahy. 

Výhody renovácie nábytku

  • Dlhšia životnosť nábytku: Renovácia nábytku ide zväčša do hĺbky, zahŕňa brúsenie a morenie, opravu poškodených častí, nový náter a pod. Výsledkom je dlhšia životnosť nábytku. 
  • Viac príležitostí na prispôsobenie: Renovácia je skvelý spôsob, ako pridať niečo úplne nové starému kusu nábytku, ktorý vlastníte celé veky. Starej komode môžete pridať nový vzor, prečalúniť leňošku úplne novou látkou alebo prefarbiť drevený nábytok celkom inou farbou.

Nevýhody renovácie nábytku

  • Náročná práca: Renovácia nábytku zahŕňa vysoko kvalitné produkty a pokročilé techniky.
  • Drahšie: Keďže renovácia si vyžaduje viac práce a často aj viac materiálov, vaša peňaženka môže zažiť väčší tlak.

Reštaurovanie nábytku

Reštaurovanie nábytku vo všeobecnosti zahŕňa ľahké čistenie a kozmetické úpravy, ako je brúsenie škrabancov, preleštenie dreva, obnova farby a tepovanie čalúnenia. Počas reštaurovania nerobíte na nábytku žiadne dramatické zmeny ani úpravy. Namiesto toho zachovávate jeho pôvodnú integritu a vzhľad.

Image by Freepik

Výhody reštaurovania nábytku

  • Rýchle riešenie: Menej úprav znamená, že dokončenie projektu obnovy nábytku zaberá menej času ako pri zásadných opravách.
  • Urob si sám: Svoj obľúbený drevený jedálenský stôl môžete jednoducho preleštiť leštidlom zakúpeným v obchode, alebo dokonca úplne prírodným vyrobeným z ingrediencií, ktoré nájdete vo vašej špajze.
  • Lacné: Jednoduché čistenie čalúneného nábytku môže stáť len 10 eur, aj keď sa rozhodnete najať si profesionála. Niektoré úkony, ako napríklad hĺbkové čistenie pohovky na oživenie látky, je zas možné pomocou naparovača.

Nevýhody reštaurovania nábytku

  • Nedostatočne efektívne: U niektorých kusov nábytku s veľkým opotrebením nemusí reštaurovanie stačiť na skutočné oživenie. 
  • Ťažko dostupné náhradné diely: Niektoré diely, ktoré súrne potrebujú vymeniť, môže byť ťažké nájsť, napríklad nohu starožitného stola alebo špeciálnu úchytku na komodu. 

Upcyklácia nábytku

Upcyklácia znamená zobrať kus nábytku alebo predmet, ktorý by inak skončil v odpade, a dať mu druhú šancu. Je to spôsob, ako dať niečomu svieži vzhľad a možno to bude mať iné využitie, než na aké to bolo pôvodne určené. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že pri upcyklácii rozložíte nábytok na diely, ktoré potom použijete na výrobu niečoho úplne nového.

Výhody upcyklácie nábytku

  • Ekologické a udržateľné: Obrovskou výhodou upcyklácie je, že umožňuje znížiť množstvo odpadu, ktorý by inak skončil na skládkach. Je prínosom pre udržateľnú domácnosť a šetrná k životnému prostrediu.  
  • Šetrí vaše peniaze: Upcykláciou starých produktov šetríte peniaze, keďže nemusíte kupovať nový nábytok. 
  • Váš domov rozpráva príbeh: Váš domov a váš “nový” nábytok rozprávajú príbeh a to je presne to, čo upcyklované kúsky robia. Nielenže máte vo svojom dome kúsok histórie, o ktorej môžete hosťom povedať, ale môžete na nich zapôsobiť aj svojou kreativitou.

Nevýhody upcyklácie nábytku

  • Vyžaduje si istú dávku kreativity: Ak chcete z niečoho starého urobiť niečo celkom iné, chce to “kvetnatú” predstavivosť. Nie každý si vie predstaviť, že zo starého kufra môže vzniknúť originálny nočný stolík alebo zo starých nohavíc stolička.
  • Drahšie: Upcyklácia si vyžaduje kvalitné pomôcky, nástroje a prípravky. Váš projekt si môže vyžadovať špecifické kúsky, ktoré vás donútia siahnuť hlbšie do kapsy. 

Kedy sa myšlienky na renováciu nábytku vzdať?

Image by Freepik

Aj keď sa renovácia či reštaurovanie nábytku javí ako najlepšia možnosť, ako vyťažiť z toho, čo už doma máte, absolvovať celý proces nemusí byť v niektorých prípadoch efektívny. Kedy reštaurovať a kedy nie?

Renovácia a reštaurovanie – kedy áno

Starožitný nábytok

Niektoré kusy nábytku majú určitú historickú hodnotu. Použitý materiál a remeselné spracovanie vyvolávajú predstavu vzácnosti. Tieto kusy sú známe ako starožitnosti. Starožitný nábytok je na trhu veľmi cenný. Zberatelia starožitného nábytku sú známi tým, že za klasické kusy nábytku platia veľké sumy peňazí. Preto sa zvyčajne oplatí reštaurovať nábytok, ak ho možno klasifikovať ako starožitný.

Kvalita

Nábytok vyrobený z kvalitných materiálov použitím kvalitných techník zvyčajne vydrží oveľa dlhšie ako iné kusy nábytku. Reštaurovanie nábytku je výhodné vtedy, ak je jeho kvalita skutočne vysoká. Nevyhnutná oprava nábytku na obnovenie jeho pôvodného stavu vás nemusí stáť veľa, no pomôže vzácnym kúskom vydržať ďalších niekoľko rokov.

Sentimentálna hodnota

Môže sa to zdať nedôležité, no ak vás k nábytku viažu nejaké spomienky, môže to byť dobrý dôvod, prečo sa do renovácie pustiť. Je všeobecne známe, že upokojujúci pocit z niektorých kusov nábytku má pozitívny vplyv na naše duševné zdravie. 

Renovácia a reštaurovanie – kedy radšej nie

Fyzické poškodenie

Renovácia opotrebovaného a poškodeného nábytku sa nie vždy vyplatí. Pred tým, ako sa pustíte do projektu, je potrebné triezvo zvážiť, či poškodenie nábytku nie je fatálne. Niektoré chyby sa jednoducho nedajú opraviť.  

Náklady na renováciu nábytku

Veľkú časť reštaurovania nábytku tvoria finančné náklady potrebné na jeho správne fungovanie. Nástroje, materiály a remeselné spracovanie potrebné na opravu nábytku môžu spôsobiť značné náklady. Ak sú teda náklady na reštaurovanie výrazne vyššie ako hodnota nábytku, reštaurovanie sa nemusí vyplatiť. 

Ako na renováciu nábytku

Skrine, komody, stoly, sedačky aj kreslá. Všetko, čo je súčasťou vášho domova, sa dá renovovať. Naše tipy sme rozdelili do dvoch skupín: renovácia dreveného nábytku a renovácia čalúneného nábytku. Na začiatok to chce dobrú prípravu.

Image by Freepik

Zistite, z čoho je nábytok vyrobený 

Je jedálenská stolička z duba alebo z jaseňa? A čo tá starožitná komoda alebo drevené úložné skrine, ktoré ste si práve kúpili, alebo vintage kreslo, ktoré máte chuť priviesť späť k životu? Ak chcete renovovať správne, veľmi záleží na tom, z akého materiálu je nábytok vyrobený. Rôzne materiály vyžadujú rôzne procesy, chemikálie, farby a laky, aby vyzerali tak, ako chcete. 

Majte jasno v tom, ako by to malo vyzerať

Keď prerábate nábytok, môžete použiť iný odtieň farby alebo moridla, pridať nové diely alebo detaily, možností máte niekoľko. Preto je vhodné mať predstavu, ako by mal renovovaný kus po dokončení prác vyzerať. Tiež si ho predstavte u vás doma. Zapadne do celkového dizajnu? To vintage kreslo vás môže lákať. Čo však s ním v modernom interiéri? 

Vyhraďte si dostatok času

Práve vám niekto daroval stôl, ktorého sa chcel zbaviť, no vy si ho viete predstaviť vo vašej jedálni? Na začiatku môžete mať pocit, že potrebuje len trochu nežnej starostlivosti. 

Je však dôležité si uvedomiť, že malý projekt sa môže rýchlo zmeniť na časovo náročnú prácu v závislosti od vašich zručností a voľného času, ktorý môžete práci venovať. Čím zložitejšia je úloha, tým dlhšie bude trvať, kým sa dokončí. Preto sa uistite, že máte voľných niekoľko popoludní, alebo ste ochotní vzdať sa niekoľkých víkendov na dokončenie svojho diela. 

Pripravte sa 

Na správnu renováciu nábytku budete potrebovať správne nástroje a pomôcky. Pomôžu vám pripraviť výrobok na povrchovú úpravu a zaistia, že môžete použiť správne produkty, aby ste dosiahli vzhľad, ktorý hľadáte. Čo budete potrebovať? 

  • Brúsny papier: Na odstránenie starého náteru a prípravu povrchu dreva na nový budete potrebovať brúsny papier. Pripravte si papier s hrubšiu aj najmenšou zrnitosťou. 
  • Odstraňovač náterov: Odstraňovač náterov vám pomôže odstrániť všetku odolnú farbu alebo povrchovú úpravu, na ktorú už brúsny papier nestačil. Vyberte si kvalitný výrobok, ktorý je bezpečný na používanie a nepoškodí drevo.
  • Povrchová úprava: Moridlo dodáva drevu farbu a môže pomôcť zvýrazniť jeho prirodzenú krásu. Vyberte si lazúru, ktorá sa hodí k typu dreva, s ktorým pracujete. Po zaschnutí farby budete potrebovať číry náter. Vyberte si kvalitný produkt, ktorý vám poskytne potrebnú ochranu. 
  • Maliarsky štetec, kefka, metlička, valček a handry: Zídu sa vám pri príprave nábytku na renováciu a neskôr pri nanášaní farby, moridla, laku alebo tmelu na nábytok. Odporúčame vám, aby ste ich mali vždy poruke. 
  • Ostatné pomôcky: Skrutkovač, jednorazové rukavice, maska ​​proti prachu, ochranné okuliare a pod.

Tipy na renováciu dreveného nábytku

Image by Freepik

1. Nábytok vyčistite

Po rokoch zanedbávania má väčšina starého nábytku pravdepodobne vrstvu špiny. Niekedy všetko, čo musíte urobiť, je dôkladné čistenie a leštenie, aby nábytok opäť vyzeral ako nový.

Nábytok dôkladne vydrhnite špongiou namočenou v teplej vode s jemným mydlom. Na ťažko dostupné a komplikované detaily použite mäkkú zubnú kefku alebo mäkkú handričku, aby ste sa dostali do všetkých zákutí. Aby ste sa dostali do úzkych škár, zoberte štíhlu drevenú hmoždinku a naostrite ju ako ceruzku. Potom použite ostrý koniec na vydlabávania usadenej špiny. 

Ak potrebujete použiť oceľovú vlnu na nejaký odolný vosk zo sviečky, voľte super jemnú a iba jemne pritlačte. Príliš silný tlak môže poškodiť aj ten najodolnejší povrch.

Pri čistení myslite aj na ochranu okolitého nábytku a podlahy. Zaobstarajte si ochranné plachty a fólie, ktoré vám neskôr uľahčia upratovanie pracovného priestoru.

TIP: Volá vaša podlaha po vašej pozornosti? Vyskúšajte nenáročný a efektívny postup čistenia a údržby podlahy. 

2. Nábytok skontrolujte

Aby ste vedeli, čo všetko vás čaká, vyčistený nábytok dôkladne skontrolujte. Hľadajte poškodenia, škrabance, odštiepené časti, zlomené a chýbajúce diely a pod.

V tejto fáze je tiež potrebné skontrolovať, či nábytok nenapadli červotoče. Ak ste si nie istí, rozložte pod nábytok noviny alebo inú podložku. Červotoče to najprv skúšajú na mäkkom dreve, ktorý môže tvoriť zadnú stenu skriniek alebo dná zásuviek. Ak sú tam, na podložke sa budú tvoriť kôpky drobných pilín, na nábytku môžete spozorovať dierky. Takýto nábytok potom ošetrite boraxovým konzervačným prostriedkom alebo iným špeciálnym prípravkom.

3. Odstráňte základný náter

Povrchovú úpravu obrúste hrubým brúsnym papierom. Použite brúsny blok alebo elektrickú brúsku s brúsnym papierom s hrubým zrnom, napríklad 40 alebo 60. Brúste dovtedy, kým neodstránite všetku existujúcu povrchovú úpravu; či už je to farba, lak alebo čokoľvek iné.

Po dokončení brúsenia povrchu utrite prach. Pomocou čistiacej kefy alebo handričky odstráňte všetok prach z brúsenia. Vyhľadajte všetky miesta, ktoré ste počas brúsenia vynechali, a opäť na ne zaútočte brúsnym papierom. 

Na záver celý nábytok obrúste jemným brúsnym papierom, aby ste vytvorili hladký povrch. Použite brúsny papier s jemnejšou zrnitosťou, ako je zrnitosť 120 alebo 240. 

4. Nábytok opravte

Potom opravte alebo vymeňte všetky poškodené časti. Nahraďte ich novými, na ktoré natrafíte v špecializovaných obchodoch, starožitníctvach alebo bazároch. Utiahnite skrutky a malé medzery medzi jednotlivými kusmi spojte lepidlom na drevo.

Vyplňte malé praskliny a nedokonalosti. Použite farebnú voskovú tyčinku na zakrytie malých prasklín na nábytku. Ak ste natrafili na odštiepené miesta, poškodené rohy, lišty alebo iné nedokonalosti, epoxidový tmel skvele poslúži pri obnove starého nábytku. Je to druh živice, ktorá sa dá použiť na vyplnenie chýbajúcich malých kúskov alebo malých nedokonalostí.

5. Povrchová úprava 

Image by Freepik

Máte niekoľko možností, ako dokončiť renovovaný nábytok. Ak chcete povrch dreva s prirodzeným vzhľadom, naneste na drevo olej na nábytok. Nalejte olej na čistú handričku a votrite ho do dreva. Nábytok nechajte cez noc vysušiť. Olej na nábytok sa vsiakne do dreva, aby ho chránil a zároveň zvýraznil prirodzené farby dreva. Môžete aplikovať kedykoľvek počas roka. 

Naneste na nábytok moridlo alebo ho nalakujte, ak sa vám žiada dodať nábytku originálny vzhľad. Pomocou štetca naneste prvú vrstvu moridla alebo laku. Nanášajte ho v súlade so štruktúrou dreva hladkými, dlhými ťahmi. 

Nechajte úplne vyschnúť a potom jemne obrúste jemným brúsnym papierom. Naneste druhú vrstvu moridla alebo laku a nechajte zaschnúť. Podľa toho, či chcete dosiahnuť svetlejší alebo tmavší povrch, môžete prestať už po prvom nátere, alebo sa rozhodnúť aj pre tretí náter.

Ďalšou možnosťou povrchovej úpravy je farba na drevo. Najlepší typ farby závisí od vášho projektu. Farba môže mať matný, drsný, saténový, pololesklý alebo vysokolesklý finiš. 

Latexová farba na nábytok

  • Dodáva sa v širokej škále farieb a povrchových úprav (od matných po vysoko lesklé).
  • Jeden z najdostupnejších farieb.
  • Je však náchylná na škrabance a odlupovanie, preto je vhodná najmä nábytok bez náročného používania.

Kriedová farba na nábytok

  • Matný povrch, ktorý rýchlo schne.
  • Ideálne na vytvorenie vintage vzhľadu.
  • Ťažko skryť ťahy štetcom.
  • Náchylné na škrabance a fľaky.

Mliečna farba na nábytok

  • Netoxická a šetrná k životnému prostrediu.
  • Tenšia textúra, ktorá je ideálna pre starožitný vzhľad.
  • Rýchlo schne a dá sa použiť na väčšinu povrchov.
  • Môže byť nerovnomerná a náchylná na škrabance.

Akrylová farba na nábytok

  • Ľahko sa nanáša a dodáva sa v mnohých odtieňoch.
  • Saténový, lesklý alebo matný povrch.
  • Netoxická, dlhotrvajúca a odolná voči škvrnám.
  • Maľovanie veľkých kusov môže byť drahé.

Olejová farba na nábytok

  • Veľmi odolná, tak ľahko sa nepoškriabe.
  • Ľahko sa nanáša.
  • Uvoľňuje však vysoké úrovne VOC.
  • Dlhé časy schnutia a drahšie ako väčšina farieb na nábytok.

Tipy na renováciu drevenej podlahy

Image by jcomp on Freepik

Hoci drevená podlaha nie je vnímaná ako nábytok, je súčasťou vášho domova. Poškriabaná, zafarbená, zlomená alebo inak poškodená podlaha z masívneho dreva si vyžaduje vašu pozornosť rovnako ako nábytok. Postup renovácie drevenej podlahy má veľa spoločného s rekonštrukciou dreveného nábytku. 

Ako na to? Tu je krátky checklist, ktorý vám poslúži ako predloha renovácie podlahy z masívneho dreva:

  • Materiál podlahy: Predtým, ako sa pustíte do procesu renovácie, je dôležité porozumieť rôznym typom drevených podláh, z ktorých každý má svoje špecifické vlastnosti.
  • Vyčistite: Začnite odstránením nábytku a všetkých predmetov umiestnených na podlahe. Potom si zavolajte na pomoc metlu alebo vysávač, aby ste podlahu zbavili prachu a nečistôt.
  • Vyhodnoťte stav: Skontrolujte škrabance, škvrny a oblasti s výrazným opotrebovaním. Zvážte, či stačí jednoduchá oprava, alebo či je potrebné dosky vymeniť.
  • Brúsenie: Prenajmite si na túto úlohu brúsku na podlahy. Začnite s hrubým brúsnym papierom, aby ste odstránili starý povrch a povrchové škrabance. Postupne prejdite na jemnejšiu zrnitosť pre hladký povrch. Nezabudnite vždy brúsiť v smere vlákien.
  • Farbenie: Ak chcete zmeniť farbu podlahy, naneste moridlo na drevo. Najprv ho vyskúšajte na malom mieste, aby ste sa uistili, že ste s farbou spokojní. Aplikujte lazúru štetcom alebo handričkou podľa štruktúry dreva.
  • Utesnenie: Posledným krokom je nanesenie ochranného náteru. Polyuretán je obľúbenou voľbou pre svoju odolnosť a jednoduchú aplikáciu. Pred premiestnením nábytku späť na podlahu nechajte povrchovú úpravu zaschnúť odporúčaný čas.

Ak ste si masívne drevo zvolili ako materiál dlažby na terasu, jeho renováciu prispôsobte podmienkam a počasiu. 

Drevo potrebuje špeciálnu starostlivosť. Keď už je vaša drevená podlaha ako nová, myslíte na to, ako sa o ňu staráte. Čím šetrnejšie sa budete k drevu správať, tým dlhšie vám vydrží. Drevenú podlahu ste ošetrili kvalitným lakom alebo olejom, preto dávajte pozor na vlhkosť a na prípravky, ktoré používate.

Základné zásady starostlivosti o drevenú podlahu:

  • uprednostňujte suché čistenie – vysávanie a zametanie;
  • utierajte len vlhkým mopom, nenechávajte na dreve veľa vody;
  • nepoužívajte povrázkové a strapcové mopy;
  • nepoužívajte prípravky s glycerínom;
  • nepoužívajte prípravky so silikónom;
  • na drevenú podlahu nepatria bežné čistiace prostriedky. Používajte len špecializované prostriedky.

Tipy na renováciu čalúneného nábytku

Image by Freepik

1. Povysávajte

Vysajte nábytok, aby ste odstránili prach a zapadnuté omrvinky. Použite rôzne nadstavce na väčšie plochy, detaily a záhyby látky. Nezabudnite na opierky na ruky, opierky na hlavu, vankúše, ktoré sa nedajú odstrániť, aj zadnú stranu nábytku. Zvážte prenájom parného čističa, ak je váš čalúnený nábytok obzvlášť špinavý.

2. Snímateľné poťahy vyperte

Odstráňte snímateľné poťahy, aby ste ich mohli vyprať. Najprv nastriekajte poťahy vankúšov odstraňovačom škvŕn a nechajte ich pôsobiť niekoľko minút až 1 hodinu. Potom vložte poťahy vankúšov do práčky s jemným pracím prostriedkom a avivážou. Odporúčame nastaviť jemný prací cyklus.

3. Vyčistite čalúnenie

Vyčistite čalúnenie, ktoré sa nedá zložiť z nábytku, odstraňovačom škvŕn. Naneste čistič v spreji na opierky, boky a hrany nábytku. Nechajte čistič pôsobiť 30 minút až 1 hodinu. Potom ponorte špongiu do teplej mydlovej vody. Vyžmýkajte väčšinu vody a utrite nábytok, pracujte po malých častiach, aby ste zabezpečili, že nábytok bude naozaj čistý.

Môžete si tiež kúpiť čistiace prostriedky vyrobené špeciálne na čalúnenie. Zvyčajne stačí prípravok naniesť na čalúnenie, nechať ho pôsobiť a potom pomocou vysávača alebo parného čističa dokončiť čistenie čalúnenia. Táto metóda výborne funguje na kreslá, sedačky a taburety v obývačke, ale aj na čalúnenú posteľ vo vašej spálni či detskej izbe. 

TIP: Viete, ako vytvoriť útulnú spálňu a maximalizovať priestor?

4. Prečalúňte nábytok

Prečalúňte svoj nábytok, ak je súčasné čalúnenie nevyčistiteľné, je deravé, roztrhané alebo inak poškodené. Tento proces zahŕňa výmenu alebo doplnenie výplne, meranie, šitie a pripevnenie nového poťahu. Je to proces náročný na prácu, ale je to skvelá možnosť, ak chcete, aby váš nábytok skutočne vyzeral ako nový.

Na záver

Image by Freepik

Renovácia nábytku je výzva, ktorú niektorí príjmu, iní sa na ňu netrúfajú. Ak vás čaká váš prvý projekt, vyberte si menší kus nábytku, taký, ktorý dokážete oželieť, ak sa váš prvý pokus nepodarí. 

Nezabudnite na vlastnú ochranu pri používaní lazúr a náterov. Dajte prednosť kvalitným prípravkom, ktoré zaručia lepší výsledok. Vždy skontrolujte pokyny od výrobcu. Najskôr otestujte všetky produkty na malom mieste nábytku. Lazúru a finálne produkty aplikujte vždy v tenkej rovnomernej vrstve. 

Popustite uzdu vašej kreativite. Prírodný odtieň dreva na stolíku môžete zmeniť napríklad za tyrkysový, ak hľadáte kúsok vhodný do interiéru v boho štýle. Stredomorský štýl bývania obľubuje napríklad modrú a žltú, provensálsky bielu a levanduľovú, art deco má rád vzory.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou.

Zanechaj nám svoj komentár