Začnite písať

RODIČOVSTVO

Neuropsychológ Dr. Robert Krause: Učte sa pestovať túžbu

Neuropsychológ Dr. Robert Krause: Učte sa pestovať túžbu

PhDr. Robert Krause, PhD., MPH, MBA, renomovaný neuropsychológ, poukazuje na kľúčovú rolu pestovania túžby nielen v nás samých, ale aj v našich deťoch. Jeho pohľad zdôrazňuje, ako dnešná spotrebná spoločnosť a kultúra okamžitého uspokojenia prispievajú k nedostatočnému oceňovaniu toho, čo máme a vedú k znehodnoteniu našich skutočných potrieb a hodnôt.

Odkladanie odmeny: Kľúč k rozvoju túžby

Dr. Krause vysvetľuje, že jedným zo spôsobov, ako naučiť seba a svoje deti hodnotu túžby, je prax odkladania odmeny. Poukazuje na osobný príklad so svojou dcérou, ktorá si musela počkať päť mesiacov na darček k narodeninám. Tento časový odstup poskytuje ideálny priestor pre rozvíjanie túžby a záujmu o to, čo si človek želá. Tento prístup podporuje rozvoj trpezlivosti, ocenenia hodnoty čakania a usilovnej práce za dosiahnutím cieľov.

Prečítajte si: Nika Macinská: Ako pochopiť a prekonať manipuláciu vo vzťahoch

Pestovanie túžby ako nástroj sebarozvoja

Dr. Krause poukazuje na to, že ak by sa naše túžby vždy okamžite plnili a život išiel presne podľa našich plánov, mohli by sme začať brať veci ako samozrejmosť. Tento prístup by nám bránil v učení sa oceniť to, čo máme, a zároveň by sme stratili schopnosť efektívne pracovať s negatívnymi emóciami. Pestovanie túžby nás tak môže posilniť v odolnosti, schopnosti zvládnuť sklamanie a učiť sa ceniť si cestu, nie len konečný cieľ.

Význam túženia pre osobný rozvoj

„Preto pestujte u seba túžbu a ja verím, že vďaka tomu sa váš život zlepší,“ hovorí Dr. Krause. Tento výrok zdôrazňuje, že proces túženia môže byť obohacujúci a môže viesť k hlbšiemu sebapoznaniu a lepšiemu porozumeniu toho, čo v živote naozaj oceňujeme.

Záverom, filozofia Dr. Krauseho nám pripomína, že v ére okamžitej spokojnosti je dôležité naučiť sa ceniť proces dosiahnutia cieľov, trpezlivosť a usilovnosť potrebnú na ich dosiahnutie. Jeho rady a postrehy sú cenným prínosom k rozvoju zdravého životného štýlu a emocionálnej inteligencie, či už pre dospelých alebo pre deti.

 

Zdroj titulnej foto: fb/PhDr. Robert Krause, PhD., MPH, MBA I neuropsychológ

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár