Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Od budúceho školského roka začne viac ako 400 základných škôl učiť po novom

školstvo

Od budúceho školského roka začne až 422 základných škôl učiť podľa nového štátneho vzdelávacieho programu. Najväčší záujem rezort školstva zaznamenal v Prešovskom, Košickom a Nitrianskom kraji. V aktuálnom školskom roku učí podľa nového štátneho vzdelávacieho programu len 39 škôl.

Podľa ministra školstva Tomáša Druckera je vysoký záujem dôkazom, že školy dôverujú zmenám vo vzdelávaní a zároveň chcú využiť pomoc a podporu, ktorú im štát ponúka.

škola

Zdroj Pexels, Autor Arthur Krijgsman

Prečítajte si: Slovenskí učitelia starnú: Najviac učiteľov v dôchodkovom veku je v Bratislavskom kraji

Cieľom nového Štátneho vzdelávacieho programu je zlepšiť gramotnosti a zručnosti žiakov potrebných pre 21. storočie. Zároveň kladie dôraz na podporu kritického myslenia, digitálnych a mäkkých zručností žiakov. Učitelia tak budú môcť prispôsobiť tempo pri vyučovaní, aby zodpovedalo potenciálu detí. Tiež majú možnosť využívať rozmanité vzdelávacie formy a metódy.

Školy, ktoré budú vyučovať podľa nového štátneho vzdelávacie programu môžu využiť spoluprácu s tímom odborníkov z rezortných organizácií. Dostanú metodické a didaktické usmernenie pri tvorbe školských vzdelávacích programov, mentoring a inovačné vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov a manažment školy.

škola

Zdroj Pexels, Autor Artem Podrez

Školy môžu začať učiť po novom aj bez registrácie, stačí o tom informovať prostredníctvom Rezortného informačného systému v septembri. Registrovaným školám však začne rezort už od februára poskytovať adresnú podporu a pomoc.

Prečítajte si: Veľký prehľad všetkých rodičovských dávok na rok 2024

Ministerstvo školstva bude priebežne monitorovať, či je nový vzdelávací program nastavený dobre a podporuje plánované ciele. V prípade potreby, ktorú ukáže prax z prvých škôl a spätná väzby od učiteľov, sa do nového kurikula zapracujú zmeny. Nový obsah, forma a ciele základného vzdelávania sú aj súčasťou Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár