Začnite písať

Uncategorized

Prehľad zavádzania mlieka u detí: Od kedy môže dieťa piť živočíšne či rastlinné mlieko?

deti a mlieko

Mlieko je pre bábätká hlavným zdrojom minerálov, vitamínov, tukov a energie. Od kedy môžu bábätká piť kravské, kozie či rastlinné mlieko? Prinášame vám prehľad zavádzania mlieka u detí.

Materské a umelé mlieko

Prvých 6 mesiacov je pre imunitu a výživu bábätka dôležité, aby pilo výlučne materské alebo umelé mlieko. Pretože materské a umelé mlieko obsahuje:

  • Sacharidy, ktoré sú dôležité ako zdroj energie pre rast, telesné funkcie a zároveň formujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry.
  • Tuky, ktoré sú dôležité pre pre vývoj zraku a mozgu.
  • Bielkoviny, ktoré sú stavebným kameňom pre rast a vývoj.
dojčenie

Zdroj Pexels, Autor Helena Lopes

Materské mlieko tiež obsahuje esenciálne minerály ako sodík, draslík, chlorid, vápnik, železo, zinok, meď, horčík a selén, dôležité hormóny, bioaktívne látky a živé bunky, makro- aj mikroživiny podstatné pre správny vývoj imunity a optimálneho prospievania dieťaťa. Navyše má tú správnu teplotu.

Umelé mlieko je tou najlepšou náhradou materského mlieka v prípade, že maminka nemôže dojčiť. Obsahuje takmer rovnaké látky ako materské mlieko, ktoré dieťa potrebuje pre správny vývoj.

Materské mlieko matka vyrába presne podľa potrieb svojho dieťatka, preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dieťa dojčiť minimálne do 2 a viac rokov života (podľa toho ako to vyhovuje matke a dieťaťu) aj po zavedení tuhej stravy. 

Prečítajte si: Všetky slovenské vysoké školy podpísali výkonnostné zmluvy

Živočíšne mlieko

Od 6. mesiaca veku dieťatka sa postupne zavádza tuhá strava. V tomto období však väčšina detí odmieta piť iné ako materské či umelé mlieko. Je to prirodzené a úplne v poriadku. Do prvého roka je najhlavnejším zdrojom potravy materské či umelé mlieko. Ak si však nie ste niečím istá, najlepšie vám poradí pediatrička vášho dieťatka.

Prvým príkrmom sme sa venovali v našom článku Ako by mal vyzerať jedálniček dojčaťa?

Zavádzať živočíšne mliečne výrobky do stravy dieťatka pediatri však odporúčajú až od 7./8. mesiaca veku dieťaťa. Začať môžete čistými bielymi neochutenými plnotučnými jogurtmi. Jogurty môžete postupne pridávať aj k jedlám alebo do kaší, alebo naopak do jogurtu pridajte ovocie. Následne môžete zaviesť aj pasterizovaný nesolený syr.

umelé mlieko

Zdroj Pexels, Autor Keira Burton

Kozie mlieko sa môže zavádzať rovnako v podobe jogurtu v 7. až 8. mesiaci, ale len z obchodu, nikdy nie zo salaša (pre možné riziko nákazy pri nedostatočnej pasterizácii). Kozie mlieko však nie je vhodné na pitie do 1. roka dieťaťa. 

V 9. mesiaci veku dieťatka sa odporúča najprv ponúknuť dieťatku materské alebo umelé mlieko a až potom tuhá strava. V 10. mesiaci je to už naopak, najprv ponúknuť dieťatku tuhú stravu a až potom materské či umelé mlieko.

Živočíšne mlieko sa odporúča zavádzať od ukončeného 12. mesiaca veku dieťatka. Od 1. roka môže dieťa piť kravské, ovčie aj kozie mlieko. Odporúča sa však plnotučné, neochutené, nesladené. Takéto malé dieťatko nepotrebuje soľ ani cukor. Navyše deťom do tohto veku ani neskôr nepatria na tanier kondenzované, sušené, práškové, ochutené či sladené mlieka.

Prečo sa odporúčajú plnotučné výrobky? Čím menej tuku mliečko a mliečny výrobok obsahuje, tým viac obsahuje sacharidov.

Po roku môžete postupne do jedálnička dieťaťa pridať vybrané mliečne výrobky, ako fermentované produkty – kefír, kyslá smotana. Zo syrov sú vhodné žervé, lučina, mozarella a postupne vyzreté syry ako pecorino a parmezán. Kvalitná smotana prípadne mlieko môžu byť použité do varenia.

Po ukončení 2. rokov veku dieťaťa môžete pridať bryndzu a tvaroh, nie skôr, keďže sa jedná o koncentrovanú živočíšnu bielkovinu, ktorá zaťažuje vyvíjajúce sa obličky, odhliadnuc od množstva soli.

Ak bábätko prospieva a prijíma všetky druhy živín vo forme príkrmov, je možné vysadiť umelé mlieko aj skôr ako v 1. roku. Toto je však najlepšie konzultovať s vašou pediatričkou.

Umelé mlieko po ukončení 1. roku dieťaťa nemá byť súčasťou jedálnička zdravého dieťaťa. Nakoľko ide o umelú potravinu a vytláča z jedálnička iné, dôležitejšie potraviny a často vedie k nejedáctvu.

Prečítajte si: Michaela Halásová: Tak ako na výrobu dieťaťa sú potrební dvaja, aj na jeho výchovu by mali byť dvaja

Rastlinné mlieko

Rastlinné mlieko ako napríklad sójové, ryžové, kokosové, mandľové, ovsené či kešu mlieko sú  priemyselne vyrábané nápoje, ktoré neobsahujú iba jednu zložku, ale aj rôzne stabilizátory, soľ, cukor, dochucovadlá, atď. Preto nie sú vhodnou alternatívou pre dojčatá do roka na zavedenie daného druhu potraviny, ale ani bezprostredne po zavedení. Rastlinné mlieko môže dieťa piť až po ukončení 1. roku života. No ani po ukončení 1. roka dieťa rastlinné mlieko vôbec nepotrebuje, nakoľko ide o dochutené mlieko. Sóju, ryžu, ovos by dieťatko malo prijímať najprv v tuhom stave a nie prostredníctvom mlieka.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár