Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne Adamkovi s pravidelnými rehabilitáciami

Podporujeme aspoň jeden príbeh dieťatka, ktoré potrebuje našu pomoc. 

 

Adamko je malý trojročný bojovník, ktorý zápasí so spastickou kvadruparézou. Každý z nás mu môže pomôcť zaplatiť pravidelné rehabilitácie, ktoré pomáhajú zlepšiť jeho stav.

Adamko bol ako novorodenec resuscitovaný, trpí diagnózou spastická kvadruparéza – detská mozgová obrna, ale i inými pridruženými zdravotnými problémami. Narodil sa ako zdravé bábätko. Okrem zvracania a žltačky, čo je u bábätiek bežné, bolo všetko v úplnom poriadku. Po troch dňoch svojho života prestal dýchať, zastavilo sa mu srdiečko. Lekárom sa ho síce podarilo oživiť, no utrpel ťažkú hypoxiu- jeho telíčku a orgánom chýbal dostatok kyslíka. Prvé tri mesiace svojho života strávil v štyroch nemocniciach.

rehabilitácie s bábätkom

Zdroj Freepik

Prečítajte si: Rezort školstva bude slovenským verejným vysokým školám individuálne určovať ich poslanie

Následne Adamkovi diagnostikovali centrálnu tonusovoú a koordinačnú poruchu, spastickú kvadruparézu. Neposlúchajú ho svaly a napätie v nich. Objavila sa mu epilesia. Za svojimi rovesníkmi výrazne zaostáva v psychomotorickom vývine. Nevie ešte sám sedieť, ani loziť. Zlepšuje si však  stabilitu v sede, viac používa rúčky, zaujíma sa o veci okolo seba. Pri cvičení sa snaží plaziť, sám to ešte nezvláda. Pekne sa učí aj cvičeniu na rehabilitačných prístrojoch a pomôckach. Adamko si džavoce, ešte nerozpráva, ani nevie žuť. Vie naznačiť emócie, záujem o vecí, radosť blízkych.

Aby Adamko napredoval, potrebuje intenzívne a najmä opakujúce sa rehabilitácie, ktoré deťom poisťovne bežne nepreplácajú. Jeho maminka ho vychováva sama, navyše je na rodičovskej dovolenke, nakoľko Adamko potrebuje jej pomoc 24h denne.

Ako môže každý z nás pomôcť? Pomôcť Adamkovi napredovať môžeme  na tomto odkaze.

Adamko

 

Zdroj: ludialudom.sk

Zdroj foto: ludialudom.sk, Freepik

Zanechaj nám svoj komentár