Začnite písať

RODIČOVSTVO zaujímavosti

Výsledky štúdie: Prečo niektorí rodičia ľutujú, že sa rozhodli mať deti?

rodičovstvo
Priznať sa, že ľutujete to, že ste sa rozhodli mať deti je v našej spoločnosti úplne tabu. Avšak viaceré výskumy hovoria o tom, že je to celkom bežné, preto by o tom rodičia mali hovoriť. 

Najnovšia štúdia na túto tému bola zverejnená v časopise Journal of Social and Personal Relationship. Kľúčové otázky štúdie boli:

  • Prečo chcete mať dieťa?
  • Aká je vaša motivácia

 

Spoločnosť nám určuje, že rodičovstvo robí človeka šťastným. Najmä na matky sa vytvára celospoločenský tlak, že svoje deti majú milovať bezpodmienečnou láskou od počatia až na večnosť. Preto pocity ľútosti nad minulým rozhodnutím mať deti je v spoločnosti neprípustné. No v našej spoločnosti sú aj rodičia, ktorí by si byť rodičmi znovu nevybrali. Preto je podľa štúdie dôležité hovoriť aj o tejto tabu tému.

rodičovstvo

Zdroj Freepik

Zistenia štúdie

Tento prieskum sa konal v roku 2023 medzi americkými rodičmi. Podľa prieskumu 1 zo 14 rodičov (7-8 %) ľutuje rozhodnutie mať deti.

V niektorých častiach Európy je táto miera ľútosti ešte vyššia:

  • Nemecko 8 %
  • Poľsko 13,6 %
  • Vo Veľkej Británii toto rozhodnutie ľutuje každý 12. rodič vo veku 25 až 34 rokov.

Prečítajte si: Poznáme prvé bábätká roka 2024

Ako je to v Nemecku?

 

V Nemecku sa konal prieskum v roku 2016, na základe ktorého vyplynulo:

  • až 52 % nemeckých rodičov cíti, že im rodičovstvo limituje kvalitu života,
  • 64 % nemeckých rodičov cíti ťažobu z dôvodu nedostatočnej predškolskej starostlivosti,
  • 44 % nemeckých matiek a 20 % nemeckých otcov si myslí, že ak by neboli rodičmi, boli by v pracovnom živote oveľa viac úspešnejší.

Dobrou správou je, že až 99 % nemeckých rodičov uviedlo, že svoje deti milujú a 77 % nemeckých rodičov tvrdí, že rodičovstvo je nádherné a dodáva im pocit uspokojenia.

Nemecké matky tiež uviedli, že sa im nepáči nad-idealizovanie obrazu matky. Cítia, že práve matky sú tie, ktoré sa majú viac obmedzení v rodičovstve než otcovia. 

Ako je to v Poľsku?

V roku 2021 Pozňanská univerzita robila prieskum medzi poľskými rodičmi vo veku 18 až 40 rokov na vzorke 1 775 rodičov a vo veku 18 až 30 rokov na vzorke 1 280 rodičov. V prvej skupine ľutuje rozhodnutie stať sa rodičmi až 13,6 % v druhej skupine 10, 7 % rodičov. Ako dôvod uviedli, že oni sami mali traumatické detstvo poznamenané zanedbaním a násilím. A práve z toho dôvodu cítia pocity depresie, úzkosti a vyhorenia v rodičovskej oblasti. Druhým najčastejším dôvodom ľutovania minulého rozhodnutia mať deti, je podľa prieskumu finančná situácia rodičov, najmä slobodných rodičov. 

Štúdia poukazuje na to, že ide o závažný sociálny a psychologický problém, ktorému by sme mali venovať pozornosť na profesionálnej úrovni, keďže má negatívny dopad na samotné dieťa.

mama a dieťa

Zdroj Pexels, Autor Brett Sayles

Ako je to vo Veľkej Británii?

Vo Veľkej Británii až 83 % rodičov z 1 249 opýtaných tvrdí, že nikdy neľutovali rozhodnutie mať deti. 8 % rodičov toto rozhodnutie ľutuje a 6 % rodičov toto rozhodnutie ľutovali len v krátkom období svojho života. 4 % rodičov povedalo, že keby môžu cestovať v čase a spraviť toto rozhodnutie znovu, deti by nemali. 4 % rodičov by chcelo mať menej detí a 29 % rodičov by chcelo mať naopak viac detí. Túžba mať viac detí bola silnejšia medzi mladšími rodičmi, konkrétne 32 % rodičov vo veku 25 – 49 rokov.

Prečítajte si: Vieme aké mená dávali rodičia svojim deťom v roku 2023 najčastejšie

Z prieskumu tiež vyplýva, že rozhodnutie mať deti ľutuje oveľa viac mladších rodičov, než tých starší. Toto rozhodnutie ľutujú najmä rodičia vo veku 25 až 34 rokov.

Prečo sa rodičia, ktorí ľutujú, že sa stali rodičmi rozhodli mať deti?

Vedci z Rutgersovej univerzity v New Jersey prišli na to, že motiváciou bol strach, aby nezmeškali niečo dôležité. Nakoľko v spoločnosti je obrovský tlak, ktorí tvrdí, že viesť naplnený život znamená mať deti.

 

 

Zdroj: Journal of Social and Personal Relationship, YouGo

Zdroj foto: Freepik, Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár