Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI

„Čistý zub sa nepokazí“ – Veľký rozhovor s detskou zubárkou MDDr. Miroslavou Hadbavnou

MDDr. Miroslava Hadbavná je prvá detská zubárka v Košicich, pre ktorú je empatia a potreby vášho dieťaťa na prvom mieste. Lekárka, ktorá vaše dieťa vidí každých 6 mesiacov. Všíma si vývoj, reč, dýchanie, zlozvyky, pretože to všetko úzko súvisí so zubami. MDDr. Miroslava Hadbavná pôsobí ako zubárka 9 rokov, z toho sa 4 roky špecializuje na detských pacientov.

S detskou zubárkou Miroslavou Hadbavnou sme sa rozprávali o tom, ako sa správne starať o detské zúbky, ako ich čistiť, kedy navštíviť zubára či dentálnu hygienu, aký je jej názor na cumlík, ale aj to či genetika ovplyvňuje kazivosť zubov.

zubárka

MDDr. Miroslava Hadbavná

Ako sa starať o detské zúbky už od prvého zúbku?

Hneď ako sa objaví 1. zub, čistíme. Nevadí, že nie je kompletne prerezaný, stále si vyžaduje našu pozornosť a starostlivosť. Potrebujeme kefku, za mňa najlepšia voľba v úvode je single kefka (jednozväzková) a pri zubnej kefke sú dôležité rovné, husté vlákna kefky, čas a trpezlivosť. Čistý zub sa nepokazí, preto platí, že musíme čistiť 2x denne s kefkou a vodou, zároveň je dôležitá zvýšená pozornosť pri prerezávaní ďalších zubov.

Odstraňujeme zubný povlak, ktorý sa za 24 hodín stáva agresívny, a potom dochádza k postupnému rozpadu zuba a zúbky sú napadnuté kazom už počas prerezávania. Nie je možné, aby sa zub prerezal pokazený, len si rodičia nevšimli, že čosi nové sa objavilo v ústach a zabudli pri všetkých povinnostiach na čistenie. Aj takýto trošku viditeľný kúsok zuba sa vie pokaziť, ak sa zabudne na hygienu a dieťatko má prísun cukrov vo forme mlieka.

Čistenie zubov je najľahší spôsob, ako dieťa nevystavovať stresovým situáciám a následne strachu z ošetrenia a nás – zubných lekárov.

Ako umývať detské zúbky?

Nevyvíjame príliš veľký tlak, ale ani nehladkáme zuby pri čistení. Snažíme sa vlákna kefky roztancovať na zúbku. Dieťatko sa potrebuje  kefkou zoznámiť, chytiť si ju, ocmúľať, ohrýzť. Takisto je vhodné striedať pohyb krúživý so stieravým. Nezabúdame na prechod medzi ďasnom a zubom, kde sú baktérie ukryté a presne toto je miesto, kde pri správnom sklone kefky sa dostanú vlákna kefky.

Niekedy deti pri čistení môžu pociťovať bolesť. Je potrebné sa tomu venovať a komunikovať. Príčinou môže byť zubný kaz, vývojové defekty, precitlivenosť zubov na studené podnety, rana v ústnej dutine, napríklad na pere, uhryznutie, popálenie, afta, úraz. Aj veľký tlak či ťah môže pôsobiť bolestivo.

Veľmi dôležitá je poloha pri čistení. Základ je, aby sme dobre videli, správna technika a ak je niečo v neporiadku, je potrebné hneď komunikovať, hľadať porozumenie, vysvetľovať, zvedomiť. To, že dieťa nemá rado umývanie zubov, nehovorí nič o tom, akí sme rodičia. 

zubárka a dieťa

Ako by mala vyzerať zubná kefka, ktorou čistíme detské zúbky? Používať pri umývaní detských zubov zubnú pastu, ústnu vodu? Ak áno podľa akých kritérií ich vyberať?

Kefka by mala mať rovné husté mäkké vlákna. Výber pasty určite odporúčam konzultovať so zubným lekárom a k tomu vie pomôcť prvá návšteva. Dieťatku stačí na začiatok kefka, neskôr pasta a po uzatvorení medzier aj pomôcky na čistenie medzizubných priestorov. Pravidelnou návštevou v zubnej ambulancii 2x ročne pri preventívnej prehliadke je rodič postupne informovaný a vie sa rozhodnúť.

Prečítajte si: Veronika Korvin: Mám pocit, že ľudia žijú tak, že ak sa ich to netýka, tak o tom ani nechcú vedieť a je pohodlnejšie pred tým zatvárať oči

Kedy ísť s dieťaťom prvýkrát k zubárovi a kedy na dentálnu hygienu?

Prvá návšteva u zubára zabezpečí, že vaše dieťa sa zoznámi so zubnou ordináciou a jej prostredím čo najskôr. Táto skorá expozícia môže pomôcť zmierniť prípadné obavy a strachy, ktoré by mohli neskôr vzniknúť. Zavedením návštev u zubára už v útlejšom veku môžete pomôcť vytvoriť pozitívny vzťah k zubárovi. Je to tiež príležitosť pre rodičov získať rady a odporúčania, ako sa starať o zuby svojho dieťaťa, či ako si poradiť s prerezávaním nových zúbkov. Rodič dostane informácie o technikách čistenia zubov, pomôckach. Prekonzultuje sa stav od tehotenstva po narodenie, dojčenie, pitný režim, hygiena, zlozvyky, úrazy, pripadne výskyt anomálie v rodine.

Ak prídete na prvú návštevu neskôr, nevadí. Niektorým citlivejším deťom môže trvať aj viac návštev, kým si na nové prostredie zvyknú a zubárovi začnú dôverovať. Dôležité je, aby dieťa z vyšetrenia nemalo strach a aby sa nebálo vrátiť sa opäť na ďalšiu preventívnu prehliadku. Ku každému pacientovi pristupujeme individuálne.

Správna starostlivosť o zuby od mala môže predchádzať zubným problémom a viesť k zdravým zubom a ďasnám. Dentálna hygiena spolu s prevenciou nám pomáha budovať spoluprácu s dieťaťom už v samom začiatku. Pripraví dieťa, že sa čosi deje v ústach a je to príjemné. Je to prvý krok, ktorým dokážeme nastavovať spoluprácu pri ošetrení. Obdobie, kedy je dieťa pripravené je individuálne ale rátajme to okolo 3 – 4 rokov približne. Komunikujem to s rodičmi a navrhujem dentálnu hygienu priebežne ako jednu z možností. Závisí to od pripravenosti dieťaťa, ale učíme ho tým, že je to štandard v starostlivosti o ústne zdravie.

zubárka a dieťa

Poškodzuje cumlík detské zúbky?

Cumeľ nie je ideálna pomôcka, ale ak je to potrebné, môže pomôcť pri zaspávaní. Neodporúčam ho používať na ukľudnenie dieťaťa. Avšak, stále je lepší cumeľ ako palec. Cez deň je dobré vyhýbať sa jeho používaniu a ak je to možné, čo najskôr jeho používanie eliminovať.

Podľa čoho vyberať cumlík?

Najlepšie je samozrejme, ak cumeľ nepoužívame vôbec, ak už nejaký musíme, tak ortodontický. Ten má úzku savku a čo najužšiu odstupnú časť.

Kedy by dieťa cumeľ už rozhodne nemalo mať?

Odporúča sa ho odstrániť najneskôr do 2-3 rokov. Ak je otvorený zhryz (horné zuby sa pri záhryze nedotýkajú spodných), pomôže odstránenie cumľa a myofunkčná terapia po konzultácii s lekárom.

Používanie cumľa ovplyvňuje kvalitu života, nie len estetickú stránku, ale aj funkčnosť – vzniká už spomínaný otvorený zhryz, krivé zuby, jedenie tuhej stravy, infekcie HDC, vyššie riziko vzniku zubného kazu a zubného kameňa, zlá výslovnosť, problém s dýchaním, náladovosť, sústredenie, neprospievanie.

Spomínané problémy bránia dieťaťu v komunikácii, napodobňovaniu grimás a výrazov. Následne sa často stáva, že nevieme uchopiť jeho potreby a emócie.

Platí, že je nutné hľadať spôsoby, ako zlozvyky odstrániť – po zaspatí vytiahnuť cumeľ z úst, nechať dieťa sledovať TV bez cumľa, hrať sa bez cumľa, ak ho nevyžaduje, nepotrebuje, vôbec mu ho nedávať. Vytvárať aktivity, plán bez cumľa, nech nie je položený v dosahu dieťaťa, alebo jednoducho sa nastaviť na to, že cumeľ už nie je.

Aké cumlíky sa rozhodne neodporúčajú?

Najlepšie žiaden. Ak si dieťa dáva ruky lepší je cumeľ. Vieme ho odstrániť do 2 rokov ideálne.
Nemal by sa guľatý taký retro.
Ale úprimne. Ja sama mám skúsenosť. Jeden môj syn bol bez cumľa a druhý má cumeľ. Presne taký, čo nie je vôbec vyhovujúci pre mňa, ale pre neho áno, ak chce zaspať. Čiže určite dávam informácie individuálne a hlavne aby som rodičov podporila, upokojila. Všade sa na nich valia zákazy príkazy a odporúčania. Všetko má zlé aj dobré stránky a vieme nájsť stred.

detská zubárka

Majú vplyv pokazené mliečne zúbky na tie dospelácke?

Zubný kaz je chronický, infekčný, zápalový proces, ktorý pri neošetrení prechádza do zubnej drene a spôsobuje bolesť a diskomfort, môže viesť až k strate zubov vo veľmi nízkom veku. Dieťa nebude mať na čom žuť potravu, to znamená, že bude zaostávať v raste, nastáva aj spomalený rast kostí tvárovej oblasti, nesprávna  výslovnosť. Okrem spomínaného estetického a funkčného dopadu vzniká aj následok psychologický.Tieto neliečené zápalové procesy, okrem toho, že znižujú kvalitu života a vplývajú na trvalých nástupcov, môže dôjsť aj k ich poškodeniu. Dieťa vzápätí odmieta stravu, má zlý spánok – horšia koncentrácia, prospievanie v škole a vplyv na centrálny nervový systém .

Majú niektorí ľudia/deti naozaj vyššiu kazivosť zubov alebo nič také neexistuje?

My sme zodpovední za stav našich zubov.

To čo dedíme, je napríklad tvar zubov a tvar čeľustí, niektoré typy parodontitíd, tzn. že s vyššou pravdepodobnosťou sa to u nás objaví. Môžeme zdediť poruchu imunity (náš organizmus je oslabený od narodenia). A tiež dedíme zlozvyky: zlé stravovacie návyky, pitie sladených nápojov, cmúľanie lízatiek, citrusov, nepretržité pojedanie sladkostí pomedzi hlavné jedlá. Do toho vstupuje zlá alebo žiadna starostlivosť o zuby. Ak deti pozorujú naše návyky, s veľkou pravdepodobnosťou ich budú mať rovnaké.

Existujú ľudia, ktorý majú lepšiu kvalitu skloviny, aj sliny, ktorá má dôležitú úlohu, iné baktérie osídlenie ústnej dutiny a jedlo, ktoré prijímajú. Majú bežnú starostlivosť alebo žiadnu a ich zuby sú vo výbornom stave.

Potom sú takí, čo jednoducho potrebujú upraviť svoje návyky v starostlivosti úplne od základov. Našťastie existuje záujem a trpezlivosť lekára pre dovzdelanie pacientov. Učenie rodičov, aby malých pacientov viedli k správnym návykom (hygienickým a stravovacím) už od narodenia.

Prečítajte si: Zuzana Sláviková: Pokiaľ je dieťa spokojné, neriešte, že je mimo tabuľky

Existuje niečo také, že „moje dieťa ma pripravilo o dva zuby“? Mám na mysli, keď niektoré maminky tvrdia, že tehotenstvom sa im začali kaziť zuby, že na vine je tehotenstvo a nie to, že sa o zuby prestali menej starať, poprípade nesprávne, nakoľko v tehotenstve veľa mamičiek zvracia a väčšina ľudí má tendenciu si po zvracaní hneď umyť zuby, čo je chyba.

Zlý stav v ústnej dutine a nesprávne návyky v starostlivosti o ústne zdravie sa v súčasnosti spájajú s mnohými celkovými ochoreniami. Ak sa napríklad zápal závesného aparátu (ďasien a kostí) nelieči, môže sa tehotenstvom zhoršiť. Týka sa to žien, ktoré nenavštevujú ambulanciu a neabsolvujú pravidelnú preventívnu prehliadku či dentálnu hygienu, nie sú inštruované, ako sa starať o zuby doma, majú nánosy zubného kameňa, zubný kaz či iný vážnejší stav, ktorý by bolo dobré ošetriť, ale čo nebolí, sa nerieši. Počas tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, taktiež je zvýšený zápalový faktor. Vtedy nastane zhoršenie celého stavu a žena môže začať mať akútny problém.

Viac krvácajú ďasná, lámu sa zuby, môže za to naozaj len tehotenstvo? Zuby je dobré skontrolovať pred plánovaným tehotenstvom a počas neho 2x. Taktiež dbať na dôkladnú starostlivosť a byť dostatočne informovaná.

Kyslé prostredie vyvolané zvracaním nám narúša povrch zuba, ktorý je zmäknutý a oslabený, ak by sme zuby čistili hneď, tak si ho viac stenčujeme a narúšame. S umývaním zubov čakáme ideálne 20-30 minút, stačí ak si ústa vypláchneme čistou vodou a počkáme na pôsobenie slín a vytvorenie ochrannej vrstvy na zuboch. 

detská zubárka

Po akých potravinách by sme si mali naše zuby umyť okamžite? A naopak po akých potravinách by sme s umytím zubov mali počkať?

Zuby nie je vhodné umývať hneď po žiadnom jedle.

Najideálnejšie je aspoň 20-30 minút po jedle. Interval pauzovania medzi jedlami je dôležitý, aby aj slina plnila svoju neutralizačnú funkciu a vytvorila sa ochranná bariéra na zuboch. Inak pri neustálom pojedaní či pití je znížené pH v ústach pod 5,5 a vyššie riziko vzniku zubného kazu. Samozrejme, ak budeme piť čistú vodu, je to v poriadku.

Kombinácia povlaku, baktérií a kyslého jedla, pitia (káva, pomarančová šťava) je veľmi agresívna. Ak takýto oslabený a zmäknutý povrch zuba vyčistíme kefkou, na ktorú tlačíme a nejakou abrazívnou pastou, stenčujeme si povrch zuba.

detská zubárka

Zároveň sme sa našich čitateliek pýtali, akú otázku by položili detskej zubárke, ak by mali takúto možnosť. Akčné mamy zaujíma:

Ak má dieťa čierny povlak na mliečnych zuboch, je nejaká možnosť bojovať proti tomuto neestetickému problému?

Po konzultácii zhodnotím, či ide o depozity železa z doplnkov stravy alebo o zubný kaz. Ak má dieťa viac železa v strave, môžu byť tmavé pigmenty a tie vie neskôr odstrániť dentálna hygiena.

Keď sa dieťa narodí so zúbkami, ktoré následne vyberú, mliečne už teda nevyjdú, uložia sa trvalé zuby správne?

Mliečne zuby podporujú rast tvarových kostných štruktúr. Určujú a držia miesto pre svojich nástupcov, čiže trvalé zuby a podporujú ich v raste. Preto je dôležité ošetrenie a starostlivosť o zuby, aby sa podporoval rast a správny vývoj súčasne. Záleží od veku v akom ku strate zubov prišlo, ako sú trvalé zuby založené ak sú vôbec založené. Opäť je to ťažko zhodnotiť.

Môže byť soplík prejav rastu mliečnych zúbkov?

Áno môže. Tiež kašeľ, zvýšená teplota, podráždenie, hnačka.

Prechádza zubný kaz z mliečnych zúbkov do trvalých?

Zubný kaz je infekčné prenosné ochorenie. Ak je mliečny zub deštrovaný kazom, ktorý prechádza cez korene zuba do kosti. Môže takáto infekcia z neliečeného mliečneho zuba postihnúť aj zárodok trvalého zuba .

Je v poriadku, keď mliečne zúbky zubár vyvŕta, vyčistí a nechá otvorené?

Dnes už to v poriadku nie je. Je to zdroj infekcie, kde sa ukladá jedlo, množia baktérie a stav, ktorý treba liečiť alebo odstrániť. Žiaľ ešte veľa lekárov má takýto postup. Chápem ak sa akútne pomôcť nedá inak, ale potom je správne vyhľadať pracovisko, kde sa liečba dokončí. Hoc nasledujúce dni. Najlepšie je, nenechať dôjsť mliečne zuby do akútneho štádia s bolesťou a stratou. Preto je dôležitá edukácia rodiča a preventívne prehliadky.

 

Zdroj foto: osobný archív MDDr. Miroslavy Hadbavnej
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár