Začnite písať

ZDRAVIE

SIDS syndróm náhleho úmrtia dojčaťa – nočná mora každého rodiča

bábätko spí

SIDS – Sudden Infant Death Syndrome, v preklade syndróm náhleho úmrtia dojčaťa. Tragická skutočnosť, ktorá postihuje bábätká po celom svete. Ide o nevysvetliteľnú formu úmrtia, ktorá sa vyskytuje počas spánku. Počet prípadov sa stále neznižuje, no vedci sa nevzdávajú a už 30 rokov hľadajú vysvetlenia.

SIDS je nočnou morou každého rodiča. Náhle úmrtie dieťatka v spánku mladšieho než jeden rok je jednou z najväčších lekárskych záhad, na ktorú stále nepoznáme odpovede. Dôvod prečo došlo u dieťatka k SIDS je aj po vykonaní pitvy, obhliadky miesta úmrtia a preskúmaní lekárskej dokumentácie neznámy.

SIDS je hlavnou príčinou úmrtia dojčiat v USA, Belgicku, Fínsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. Vyskytuje sa vo viac ako 100 prípadoch na 100 000 živonarodených detí ročne. V Európe to je takmer 57 % detí ročne.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s mladou maminkou Frederikou – „odkedy som mamou, som schopná v živote dosiahnuť aj nemožné“

Predpokladá sa, že SIDS má biologickú príčinu

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je jav kedy zdravé a dobre sa vyvíjajúce dieťatko nečakane umrie pred dovŕšením jedného roka života.

Vedci z Bostonskej detskej nemocnice, nemocnice v San Diegu a z Harvardskej lekárskej fakulty predpokladajú, že SIDS má biologickú príčinu. K tomuto záveru prišli na základe ich výskumu na 58 bábätiek, ktoré umreli na SIDS. U týchto bábätiek bola výrazne zmenená hladina serotonínového receptora 2A/C (receptora, ktorý má byť zapojený do pomoci bábätkám zalapať po dychu).

Zároveň títo vedci ďalej predpokladajú, že u bábätiek dôjde k SIDS, keď sa súčasne dieťa nachádza v rozhodujúcom období kardiorespiračného vývoja počas prvého roka života, je vystavené vonkajšiemu stresovému faktoru, napríklad spí tvárou dolu, čo môže znížiť množstvo kyslíka v krvi a zvýšiť hladinu oxidu uhličitého a má biologickú abnormalitu, ktorá ho robí náchylným na problém s dýchaním a sťažuje „prežitie“ ( chýba spomínaná hladina serotonínového receptora).

bábätko spí

Zdroj Pexels, Autor Karolina Grabowska

Najviac prípadov SIDS je v zimných mesiacoch a v krajinách s chladným podnebím. To či SIDS súvisí nejako s vírusovými ochoreniami, ktoré sú v zimných mesiacoch zvýšené zatiaľ nie je známe. 

Ako znížiť riziko vzniku SIDS u bábätka

Prevencia voči SIDS neexistuje.

No viacerí odborníci odporúčajú, aby rodičia bábätká do 1 roka ukladali  na spánok na chrbát. Miesto, kde dieťatko spinká, má byť rovné, pevné, nesmie obsahovať žiadne mäkké, plyšové hračky a hlavička dieťatka sa počas spánku nesmie prikrývať. Dieťa by malo spať v rovnakej miestnosti ako rodičia minimálne do 6 mesiacov veku.

Prečítajte si: Michaela Halásová: Tak ako na výrobu dieťaťa sú potrební dvaja, aj na jeho výchovu by mali byť dvaja

Medzi ďalšie predpokladané príčiny patrí:

  • spanie s rodičmi (ak nie je zodpovedne a vhodne realizované),
  • súrodenci, ktorí mali SIDS,
  • predčasný pôrod,
  • spánok v prehriatom prostredí.
bábätko spí na bruchu

Zdroj Pexels, Autor Tatiana Syrikova

Predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou majú vyššie riziko syndrómu náhleho úmrtia. Je to opäť kvôli nezrelosti nervového systému.

Americká akadémia pediatrov a pediatričiek upozorňuje, že dojčenie znižuje riziko SIDS. Riziko SIDS zvyšuje užívanie alkoholu a fajčenie počas tehotenstva.

 

Rozprávali sme sa s Michaelou, ktorá prišla o milovanú dcérku Olivku z dôvodu syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa. 

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár