Začnite písať

ROZHOVORY

Michaela Halásová: Tak ako na výrobu dieťaťa sú potrební dvaja, aj na jeho výchovu by mali byť dvaja

muž, žena, pes

Michaela Halásová je našou ambasádorkou a mamou takmer ročného synčeka Sebastianka. 

„S manželom sme spolu už od nepamäti. Rodinu sme si založili, ako to už býva najskôr zaobstaraním psíka, ktorého máme dodnes a pár rokov po svadbe prišlo aj naše vytúžené dieťa, ktoré bude čoskoro oslavovať prvý rok. Mojim snom vždy bolo mať milujúceho manžela, dieťa, psa a vlastné bývanie. Hotová idylka, ktorá sa stala realitou, za čo som nesmierne vďačná.“ – Michaela

svadba

Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne a čo negatívne?

Materstvo respektíve rodičovstvo je niečo, na čo sa nedá úplne pripraviť, no najviac negatívne ma prekvapilo, že dojčenie nie je také samozrejmé, ako sa môže zdať. U nás sa bohužiaľ neujalo a rovnako aj prvé dni, či týždne rodičovstva sú skutočne náročné, no väčšinou sa o tom nehovorí. Pozitívne však bolo, že čím ďalej je dieťa staršie a vnímavejšie, spoločné dni začínajú byť krajšie. Prvé opätované úsmevy, zvuky, slová, sú niečo čo zahreje pri srdiečku každého rodiča.

Prečítajte si: Simona Paločko Simková: Nevyžiadané rady si neberiem k srdcu

Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

S manželom sme sa spoznali pred 12 rokmi a odvtedy spolu tvoríme pár. Za tých niekoľko rokov, sme si preskákali krajšími aj nie až tak peknými dňami a zažili si toho spolu veľmi veľa. Vďaka tomu som vedela, do čoho idem a ak by som si nami nebola istá, do spoločného života by sme spolu nevkročili. Napriek tomu, sa náš vzťah zmenil, no len v tom najlepšom slova-zmysle. Lepšieho otca pre svoje dieťa a manžela pre seba som si nemohla ani len priať.

tehotenské fotenie

Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Všetci sa pri slovách ako rodina a deti hneď sústreďujú na matku. Žena „má“ byť tá, ktorá sa postará o rodinu, o deti, o manžela, má stále upratané, navarené a domácnosť na jednotku. Materstvo by sa preto malo vyškrtnúť a nazývať to iba rodičovstvom a tak, ako na „výrobu“ dieťaťa sú potrební dvaja ľudia, aj na jeho výchovu tu majú byť dvaja, no často to tak nie je a všetka pozornosť sa sústreďuje na ženu. U nás sme plnohodnotní rodičia obaja a ja tak môžem odísť z domu bez toho, aby som sa bála o to, kto sa o syna postará, nakŕmi ho, či pohrá sa s ním, pretože manžel to zvláda rovnako dobre, ako ja.

Ako reagujete na nevyžiadané rady od vášho okolia?

Rady vždy prídu, či chceme alebo nie. Rodina, známy, alebo náhodná pani v obchode. Všetci si myslia, že k tehotenstvu a rodičovstvu majú čo povedať, bez toho, aby sa ich niekto na názor pýtal. V takomto prípade, je dobré mať pripravenú univerzálnu odpoveď, ktorá „radiaceho“ úplne odrovná, alebo jednoducho jedným uchom dnu a druhým von.

Aký typ výchovy preferujete?

Dieťa je ako špongia a nasáva najviac to, čo vidí doma a okolo seba. Dôležité je preto správať sa medzi sebou tak, ako chceme, aby sa k nám, alebo ostatným ľuďom správalo naše dieťa. Výchovu, akú používali ešte naši rodičia netreba zatracovať, ale zobrať si z nej to najlepšie, no nie všetko. Deti treba predovšetkým rešpektovať a nechať pocítiť, že aj oni sú dôležité, nezakazovať, ale snažiť sa vysvetliť, vyskúšať a ukázať.

rodina

Akým hodnotám sa snažíte učiť vaše dieťa?

Snažíme sa z nášho syna vychovať toho najlepšieho človeka a hlavne parťáka do života. Chceme, aby vedel, že sa na nás môže obrátiť v akejkoľvek situácii, že sme tu preňho a najviac ho milujeme. Vybudovať si vzájomnú dôveru a rešpekt a naučiť ho byť slušným a cieľavedomým človekom.

Aké rady by ste dali budúcim mamičkám?

Negooglite. Nič nie je horšie ako hľadať rady a odpovede na internete. Keď sa nám malý narodil, google bol môj najlepší (ne)priateľ, no už to tak nie je. Dôležité je spoliehať sa na seba a hlavne na svoju intuíciu, tá nikdy neklame a u mamičiek to platí dvojnásobne. Druhou radou je, že spite vždy, keď sa dá a spí bábo. Nie je podstatné mať doma prvotriedny poriadok, či každý deň čerstvo navarené. Pokiaľ neumriete od hladu, neriešte to a oddychujte, keď sa dá. Byť mamou je takisto práca, no trvá 24/7 a preto je doplnenie energie skutočne dôležité.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár