Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Veľký prehľad všetkých rodičovských dávok na rok 2024

rodina

Rodičia majú automaticky nárok na niekoľko finančných dávok a príspevkov od štátu. Nový rok znamená aj viacero zmien v zákonoch, ktoré sa zaoberajú aj rodičovskými dávkami. My vám prinášame veľký prehľad všetkých rodičovských dávok. 

Dávky určené rodičom sú vyplácané Sociálnou poisťovňou, Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny či zamestnávateľom. Výšku týchto dávok každoročne ovplyvňuje zmena výšky životného minima alebo dosahovaný príjem rodiča.

Dobrou správou je, že od nového roka 2024 sú maximálne a minimálne sumy pri tehotenskej a materskej dávke vyššie. Zároveň sa menia aj podmienky na priznanie materskej dávky pre študentky, ktoré sú nemocensky poistené, alebo im plynie tzv. ochranná lehota.

„Od 1. januára 2024 sa do obdobia 270 dní trvania nemocenského poistenia započíta aj doba štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole, ktorá sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie, ak poistenka týmto štúdiom získala príslušný stupeň vzdelania. Táto zmena pomôže bývalým študentkám, ktoré sú síce nemocensky poistené, ale nedosiahli 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch,“ uviedla Sociálna poisťovňa.

Nároku tehotnej študentky na materskú dovolenku sme sa bližšie venovali v našom článku Nárok na materskú dovolenku budú mať aj študentky, ktoré nesplnili podmienku 270 dní nemocenského poistenia.

Tehotenskému štipendiu sme sa bližšie venovali v článku Tehotná študentka má nárok poberať tehotenské štipendium. Aká je jeho výška?

rodičovstvo

Zdroj Pexels, Autor Pixabay

Tehotenská dávka

Tehotenskú dávku vypláca sociálna poisťovňa. Je určená tehotným ženám od 13. týždňa tehotenstva a zanikne pôrodom, resp. dňom skončenia tehotenstva.

Tehotenské sa vypočíta ako 15 % denného vymeriavacieho základu, u každej ženy je to iné. Vyplatená suma v roku 2024 je minimálne 238,90 eur (v mesiaci, ktorý má 30 dní) alebo 246,90 eur (v mesiaci, ktorý má 31 dní) a maximálne 385,90 eur (pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci), resp. 398,80 eur (pri 31 dňoch).

Nárok má len nemocensky poistená žena (napríklad ako zamestnanec, SZČO, dobrovoľne poistená osoba) alebo jej musí plynúť ochranná lehota po zániku nemocenského poistenia (po skončení pracovného pomeru).

Prečítajte si: Výsledky štúdie: Prečo niektorí rodičia ľutujú, že sa rozhodli mať deti?

Materská dávka

Materskú dávku vypláva sociálna poisťovňa. O materské môže tehotná žena požiadať už v 32. týždni tehotenstva, resp. 34. týždni tehotenstva. Materskú dávku môže žena poberať 34 týždňov. Musí byť však nemocensky poistená, pričom toto poistenie musí trvať najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Od 1. januára 2024 sa do obdobia 270 dní započíta aj doba štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole.

Výška materského sa vypočíta podľa príjmov tehotnej ženy, teda ako 75 % denného vymeriavacieho základu. Maximálne materské v roku 2024 môže byť najviac v sume 1929,30 eur mesačne (v mesiaci, ktorý má 30 dní) a 1993,60 eur mesačne (v mesiaci, ktorý má 31 dní).

Iný poistenec, najčastejšie otec, ktorý sa stará o dieťa a ktorý bol v posledných dvoch rokoch pred dňom, od ktorého žiada o priznanie materského, nemocensky poistený najmenej 270 dní, si takisto môže požiadať o materské.

Otcovská dávka

Otcovské vypláca Sociálna poisťovňa. Otcovia ho môžu čerpať po dobu 14 dní v prvých 6 týždňoch po narodení dieťaťa. Toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa po narodení v nemocnici zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak bolo prijaté v nemocnici v období šiestich týždňov odo dňa pôrodu.

Otcovské sa vypočíta ako 75 % denného z vymeriavacieho základu. Suma dávky je teda u každého individuálna, závisí od dosiahnutých príjmov. Maximálna suma dávky bude v roku 2024 za 14 dní najviac do výšky 900,34 eur.

Otec musí splniť podmienku aspoň 270 dní nemocenského poistenia v období 2 rokov pred dňom, od ktorého žiada o priznanie otcovského.

rodič

Zdroj Pexels, Autor Elina Fairytale

Ktoré dávky sa nemenia?

Všetky finančné príspevky, ktoré vypláca Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ostávajú rovnaké. To znamená, že príspevky, ako príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský príspevok, príplatok k prídavku na dieťa, rodičovský príspevok, príspevok na starostlivosť o dieťa a príspevok rodičom viac súčasne narodených detí zostávajú rovnaké.

Prídavok na dieťa

Prídavok na dieťa sa poskytuje v sume 60 eur mesačne na každé nezaopatrené dieťa.

Prečítajte si: Vieme aké mená dávali rodičia svojim deťom v roku 2023 najčastejšie

Rodičovský príspevok

Ak sa na dieťa neposkytovalo materské je rodičovský príspevok v sume 345,20 eur mesačne, ak sa materské na toto dieťa poskytovalo rodičovský príspevok je v sume 473,30 eur mesačne. Suma rodičovského príspevku pri dvojičkách a viacierčatách sa zvyšuje o 25 % za každé súčasne narodené dieťa.

Rodičovský príspevok sa poskytuje do troch rokov veku dieťaťa, resp. do šiestich rokov veku dieťaťa, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Od 30. mája 2023 je možné požiadať o rodičovský príspevok aj v prípade, ak dieťa po dovŕšení troch rokov veku nebolo v rámci riadneho zápisu v mesiaci máj príslušného kalendárneho roku prijaté do spádovej štátnej materskej školy.

Ak je v rodine viacero detí, na ktoré by bolo možné poskytovať rodičovský príspevok, rodičovský príspevok sa poskytuje len raz a len jednej oprávnenej osobe podľa dohody.

Rodič musí podať písomnú žiadosť osobne alebo elektronickú žiadosť.

Príplatok k príspevku na dieťa

Príplatok k prídavku na dieťa sa poskytuje v sume 30 eur mesačne na každé nezaopatrené dieťa oprávnenej osobe, ktorá si z objektívnych dôvodov (poberateľ starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku s mierou poklesu vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % alebo poberateľ príspevku na opatrovanie) nemôže uplatniť daňový bonus na nezaopatrené dieťa a súčasne nevykonáva zárobkovú činnosť. Všetky podmienky musia byť splnené kumulatívne a musia ich spĺňať obaja rodičia.

Oprávnená osoba musí podať písomnú žiadosť alebo elektronickú žiadosť.

otec a syn

Zdroj Pexels, Autor Pavel Danilyuk

Príspevok na starostlivosť o dieťa

Príspevok na starostlivosť o dieťa je alternatívou k rodičovskému príspevku, požiadať oň môže iba pracujúci alebo denne študujúci rodič.

Príspevok pri narodení dieťaťa

Suma príspevku je 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až štvrtého pôrodu, 151,37 eur, ak ide o dieťa narodené z piateho pôrodu a ďalšieho pôrodu a pre dvojičky, resp. viacerčatá sa základná suma príspevku zvyšuje o 75,69 eura na každé súčasne narodené dieťa. Vypláca sa automaticky, nie je potrebné podávať akúkoľvek žiadosť.

Príspevok od obce

Jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý poskytujú mnohé obce, mestá aj mestské časti. To či vaša obec takýto príspevok poskytuje sa dozviete na oficiálnej stránke obce. Jednorazové príspevky sa pohybujú v sume od 50 do 150 eur.

Vedeli ste, že existuje príspevok od štátu na dopravu pre školáka a škôlkára? Viac sa dozviete v našom článku Ako získať príspevok na dopravu pre škôlkára a školáka.

 

Zdroj: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár