Začnite písať

ZDRAVIE

Vojtova metóda – zbavme sa mýtov a porozprávajme sa o jej prínosoch

vojtova metóda

Vojtova metóda je medzi rodičmi demonizovaná ako metóda, ktorá dieťatku spôsobuje veľkú bolesť. To však vôbec nie je pravda. Cvičenie Vojtovou metódou nesmie bolieť. Vďaka správnemu prístupu terapeuta a rodiča je možné cvičiť s dieťatkom bez plaču. V článku sa dozviete čo je Vojtova metóda, kedy sa používa a ako funguje.

Čo je Vojtova metóda?

Autorom Vojtovej metódy konceptu reflexnej lokomócie je detský neurológ Profesor MUDr. Václav Vojta, ktorý sa venoval najmä deťom s detskou mozgovou obrnou.

Prečítajte si: Pomôžme spoločne Adamkovi s pravidelnými rehabilitáciami

Vojtova metóda reflexnej lokomócie je koncept cvičebných techník, ktorých základným princípom je skutočnosť, že v centrálnom nervovom systéme dieťaťa sú zakódované vrodené pohybové vzory. Profesor Vojta tieto vzory pozoroval a popísal. Vďaka vopred presne určeným polohám a aktivácii spúšťových bodov dokáže terapeut navodiť u pacienta správny vrodený pohybový vzor. U detí, ktoré majú z nejakého dôvodu svoj psychomotorický vývoj narušený, je možné tieto vzory aktivovať priamo v mozgu. Vďaka tomu dochádza k úprave vývoja centrálneho nervového systému a pohybu pacienta.

vojtova metóda

Zdroj Freepik

Vojtova metóda sa používa najmä u detí do 1. roka života, ide o detičky, ktoré sú predčasne narodené, deti s popôrodnými komplikáciami, deti s vrodenými chybami ako šikmý krk, vrodenými chybami dolných končatín, deti s nešpecifickým zaostávaním psychomotorického vývoja a s asymterickým psychomotorickým vývojom.

Vojtovu metódu je však možné aplikovať aj u starších pacientov a dospelých.

Pri Vojtovej terapii je hlavným terapeutom rodič dieťaťa, najčastejšie matka

Fyzioterapeut preberá  úlohu inštruktora. Matka cvičí s dieťatkom 4x denne aj v domácom prostredí. Pretože detský mozog, ktorý sa ešte rozvíja, si aktivované pohybové vzory dokáže zapamätať približne 3 – 4 hodiny.

Prečítajte si: Lektorka komunikácie: Prečo by sme deti nemali chváliť a čo robiť miesto toho?

Vojtova metóda a veľký plač dieťatka

Vojtova metóda je často démonizovaná ako metóda, pri ktorej dieťatko veľmi plače. Avšak plač dieťaťa počas cvičenia je protest, nie je to plač od bolesti. Cvičenie Vojtovou metódou nesmie bolieť. Dieťa je v labilnej polohe, aktiváciou správneho pohybového vzoru u neho vyvoláme stav, ktorý detský mozog nedokáže spracovať, preto plače. Vďaka správnemu prístupu terapeuta a rodiča je možné cvičiť bez plaču.

vojtova metóda

Zdroj Freepik

Pri Vojtovej metóde dieťatko cvičí nahé, najlepšie bez plienky. Používajú sa tri pozície:

  • reflexné plazenie,
  • reflexné otáčanie,
  • prvá pozícia.

Pri nesprávne zvolenej a neprofesionálnej terapii psychomotorický vývoj pacienta stagnuje alebo mu môže aj uškodiť. Preto je potrebné vyhľadať certifikovaného terapeuta a necvičiť podľa videí na internete.

 

Zdroj foto: Freepik

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár