Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Všetky slovenské vysoké školy podpísali výkonnostné zmluvy

Všetky vysoké školy na Slovensku podpísali výkonnostné zmluvy, v ktorých sa zaviazali k plneniu viacerých merateľných ukazovateľov. Za ich splnenie môžu v rokoch 2024 až 2026 získať finančný príspevok navyše. 

Na financovanie slovenských vysokých škôl je na tri roky vyčlenených viac ako 300 miliónov eur.

„Každá škola podpísala zmluvu o poskytnutí dotácie, prílohou sú výkonnostné parametre, v ktorej sa zaviazala plniť konkrétne merateľné ukazovatele. Za ich splnenie má nárok na konkrétnu sumu s cieľom že v rokoch 2024-26 sa budú postupne zvyšovať výkony všetkých vysokých škôl na Slovensku. Zmluvy prinášajú školám nový spôsob financovania, pričom ich cieľom je postupný prechod na financovanie založené na výkone a kvalite ich výsledkov.,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Tomáš Drucker

Zdroj TASR, Autor Jaroslav Novák

Na základe týchto zmlúv si každá slovenská vysoká škola musí plniť sedem povinných a sedem nepovinných ukazovateľov. V prípade umeleckých škôl je to šesť povinných a osem nepovinných ukazovateľov. Všetky merateľné ukazovatele sa majú každoročne monitorovať, vyhodnocovať a zverejňovať.

Prečítajte si: Vysoké školy musia zaviesť nový bezpečnostný systém

Medzi povinné ukazovatele, ktoré školám určil štát, patrí efektivita štúdia, otvorenosť štúdia, otvorenosť štúdia voči zahraničiu, nezamestnanosť absolventov, uplatnenie absolventov prvého stupňa štúdia v praxi, zahraničné výskumné granty a profesijné študijné programy.

Z 22 voliteľných ukazovateľov si školy vybrali najmä spoluprácu s praxou (19 vysokých škôl), výsledky doktorandského štúdia a budovanie doktorandských škôl (16), internacionalizáciu vysokých škôl (11), spoluprácu a koncentráciu kapacít medzi vysokými školami (11) či výskumné výstupy a excelentné výskumné výstupy (11).

vysoká škola

Zdroj Pexels, Autor Stanley Morales

Štátny tajomník rezortu Róbert Zsembera ozrejmil, že slovenské vysoké školy majú vďaka výkonnostným zmluvám možnosť za tri roky získať navyše dokopy 200 miliónov eur nad rámec plánovanej štátnej dotácie.

„Sto miliónov eur je niečo, s čím by školy tak či onak počítali a je to z ich rozpočtu naviazané na výkonnostné zmluvy. Dôležité je číslo plus 200 miliónov, ktoré dostanú za tri roky a s ktorými môžu počítať, ak budú plniť jednotlivé parametre a míľniky v rámci výkonnostných zmlúv.“

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: TASR, Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár