Zeleninové fašírky s kuskusom
S príchodom nového roka mnohí z nás hľadajú zdravšie stravovacie návyky či už s cieľom schudnúť alebo len vylepšiť svoj jedálniček. Zeleninové fašírky s kuskusom sú ideálnym receptom pre tých, ktorí chcú naštartovať rok zdravo a chutne. Tento recept je skvelý nielen pre mamičky a detičky, ale aj pre každého, kto hľadá vyvážené a výživné jedlo, ktoré pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Tak poďte si s nami spraviť tento skvelý recept, ktorý skvelo zapadne do vášho zdravého jedálnička.
Ingrediencie na zeleninové fašírky s kuskusom
- 1 šálka kuskusu
- 2 šálky rôznej nastrúhanej zeleniny (napr. mrkva, cuketa, brokolica)
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 2 vajcia
- 1/2 šálky strúhanky alebo ovsených vločiek
- sezam
- soľ, korenie, bylinky podľa chuti (napr. petržlen, bazalka)
- olej na vyprážanie
Kuskus je výnimočný svojím vysokým obsahom rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B, železa a horčíka, čo podporuje celkové zdravie a vitalitu. S nízkym tukovým obsahom a bohatstvom na komplexné sacharidy, poskytuje dlhotrvajúcu energiu a zároveň napomáha zdravému tráveniu vďaka obsahu vlákniny. Jeho jednoduchá a rýchla príprava spolu s univerzálnosťou v kuchyni robia z kuskusu ideálnu voľbu pre rýchle a zdravé jedlá.
Prečítajte si: Karamelovo-orechový koláč: Dokonalá kombinácia chutí
Postup prípravy fašíriek a kuskusu
Príprava kuskusu
Uvarte kuskus podľa návodu na obale a nechajte ho vychladnúť.
Príprava zeleninového základu
Na panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte nastrúhanú zeleninu a restujte, kým mierne nezmäkne. Dochuťte soľou a korením.
Vytvorenie fašírok
V miske zmiešajte uvarený kuskus, zeleninovú zmes, vajcia, sezam a strúhanku. Ak je zmes príliš vlhká, pridajte viac strúhanky. Formujte z nej fašírky.
Tepelná príprava fašírok
Na panvici zohrejte trochu oleja a jemne vyprážajte fašírky z oboch strán až do zlatohnedej, krehkej konzistencie. Pre zdravšiu alternatívu môžete fašírky upiecť v rúre. Rozohrejte rúru na 180 stupňov a pečte fašírky približne 20 až 25 minút. Pred pečením ich ľahko pokvapkajte olivovým olejom.
Podávanie
Podávajte teplé s ľubovoľnou obľúbenou omáčkou alebo jogurtom.
Vyskúšajte tento jednoduchý a prispôsobiteľný recept, ktorý si môžete ľahko upraviť podľa svojich predstáv a presvedčte sa, ako jednoducho a rýchlo viete pripraviť zdravé a lahodné jedlo pre celú rodinu.
zdroj foto: freepik.com