Začnite písať

Tehotenský zápisník

3. týždeň tehotenstva: Citlivý čuch či kovová pachuť v ústach

3. týždeň tehotenstva

V priebehu tretieho týždňa sa z malého zhluku buniek, z ktorého sa onedlho vyvinie nový život, stáva rýchlo rastúci zázrak. Súčasne môže narastajúca hladina hormónov spôsobiť zintenzívnenie čuchových schopností, čo predstavuje jeden z prvotných signálov nastupujúceho tehotenstva.

Ako vyzerá dieťa v 3. týždni

Vaše budúce bábätko vyzerá ako embryo! Vaša cesta k zrodu nového života práve začína s malým zhlukom buniek, ktoré neúnavne rastú a množia sa. Tento budúci plod, ešte len veľký ako špendlíková hlavička začína svoju dlhú cestu. Cesta k vytvoreniu nového života sa odštartovala. Približne štyri dni trvá, kým oplodnené vajíčko, teraz označované ako blastocysta, doputuje do maternice, kde si nájde svoje miesto a začne sa uhniezďovať počas nasledujúcich dvoch až troch dní. A čo sa týka večnej otázky – bude to chlapec alebo dievča? Hoci pravdepodobne budeme musieť čakať na túto odpoveď až 14 týždňov, osud vášho dieťaťa sa rozhodol už v momente oplodnenia.

blastocysta 3. týždeň tehotenstva

sciencephotolibrary

Aká je veľkosť dieťaťa v 3. týždni

V treťom týždni tehotenstva sa odohráva neuveriteľný proces. Po ovulácii a následnom oplodnení začína vaše dieťa svoju prvú fázu vývoja – z jedinečnej bunky sa transformuje smerom k tomu, aby sa stalo energickým chlapčekom alebo dievčatkom. Tento kritický moment začína, keď spermia prenikne cez vonkajšiu vrstvu vajíčka a vytvorí zygotu, ktorá rýchlo vytvára ochrannú bariéru proti ďalším spermiám.

Zygota, tento počiatočný základ vášho dieťaťa, však nepobudne dlho v stave jednej bunky. V priebehu niekoľkých hodín sa rozdelí, najprv na dve bunky, potom na štyri a pokračuje v delení, až kým sa nevytvorí zhluk približne 100 buniek. Tento rýchly vývoj sa odohráva len niekoľko dní po prvotnom spojení spermie a vajíčka. Z týchto buniek niektoré vytvoria embryonálne štruktúry, iné sa stanú časťou placenty. Napriek tomu, v tomto ranom štádiu, je váš budúci plod len mikroskopická sféra buniek, ktorá sa veľkostne rovná jednej pätine bodky na konci tejto vety.

Prečítajte si: 2. týždeň tehotenstva: Začiatok zrodu nového života

Uhniezdenie: Začiatok novej cesty

Aj keď sa môže zdať drobná, potenciál blastocysty, ako sa teraz tento zázračný zhluk buniek nazýva, je obrovský. Nebojte sa, časom nájdete pre ňu oveľa roztomilejšie meno. Tento týždeň sa blastocysta vydáva na svoju cestu z vajíčkovodu do maternice, čo je púť trvajúca zhruba päť alebo šesť dní.

Keď dorazí do svojho cieľa v priebehu 4. týždňa, táto drobná hrdinka sa uhniezdi v stene maternice, kde bude nasledujúcich deväť mesiacov pokračovať vo svojom raste. Gratulujeme! Práve ste sa stali svedkami začiatku úžasného príbehu, ktorý vyvrcholí okamihom, keď svoje bábätko prvýkrát vezmete do náručia.

Aké pohlavie bude dieťatko

Zázrak vývoja rozhoduje o tom, či vaša jedinečná bunka prerastie v dievčatko alebo chlapčeka. Tento tajomný proces, ktorý určí pohlavie vášho dieťaťa, je už v plnom prúde, hoci potrvá niekoľko mesiacov, kým túto informáciu odhalíte – to však len v prípade, že sa rozhodnete nechať si toto prekvapenie až do dňa pôrodu.

Poďme sa ponoriť do fascinujúceho sveta biológie: každé oplodnené vajíčko sa pýši 46 chromozómami, pričom každý z biologických rodičov prispieva 23. Zatiaľ, čo matka poskytuje vždy chromozóm X, otec môže prispieť chromozómom X alebo Y. Pokiaľ je spermia, ktorá dosiahne vajíčko, nositeľom chromozómu X, výsledná zygota XX znamená, že sa vám narodí dievčatko. V prípade, že spermia obsahuje chromozóm Y, vznikne zygota XY, čo signalizuje príchod chlapčeka. Takto už v najrannejších okamihoch počatia príroda určuje, či bude vaša domácnosť obohatená o malého princa alebo princeznú.

chromozómy x a y

Getty Images Signature

Čo sa deje s vašim telom

Vo vašom tele sa v 3. týždni tehotenstva odohráva fascinujúca premena. Aj keď sa na povrchu nemusí nič zdať, vnútorné procesy sú v plnom prúde. Ak ste mali šťastie a sexuálny styk nastal počas obdobia ovulácie, vaše vajíčko bolo úspešne oplodnené a vaše telo začína pripravovať ideálne podmienky pre prichádzajúcu blastocystu, ktorá sa čoskoro stane vaším dieťaťkom a bude vo vašej maternici prebývať nasledujúcich deväť mesiacov.

Čo presne sa deje vo vašom tele tento týždeň? Po uvoľnení vajíčka z folikulu sa na jeho mieste objavuje žlté teliesko, bunkové teleso, ktoré prevezme úlohu a začne produkovať tehotenské hormóny progesterón a estrogén. Tieto hormóny sú kľúčové pre udržanie tehotenstva v týchto prvých kritických týždňoch, kým neskôr, približne v 10. týždni, túto úlohu neprevezme placenta.

Zhruba týždeň po oplodnení sa blastocysta usadí v maternicovej sliznici a začne tvorbu placenty. V období 6 až 12 dní po tom, ako blastocysta nájde svoje miesto v maternici (okolo 4. týždňa tehotenstva), začne sa vyvíjajúca placenta produkovať ľudský choriový gonadotropín (hCG), ktorý je zodpovedný za mnohé rané tehotenské príznaky, ako je ranná nevoľnosť.

Hladina hCG rýchlo stúpa v prvom trimestri a neskôr v druhom klesá. Tento hormón informuje vaječníky, aby prestali uvoľňovať ďalšie vajíčka, a zároveň stimuluje produkciu progesterónu a estrogénu, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie výstelky maternice a podporu rastu placenty.

Tieto hormóny sú zásadné pre celé tehotenstvo a spôsobujú rad telesných zmien a príznakov. hCG možno zistiť v moči a v krvi, čo vysvetľuje, prečo domáce tehotenské testy vyžadujú močenie na testovaciu tyčinku a prečo váš gynekológ počas prvej návštevy vykoná krvný test. Avšak pozitívny výsledok na tehotenskom teste sa obvykle objaví až o týždeň alebo dva po uhniezdení.

Hcg test

getty images

Ako je na tom váš čuch

Ak vám vône pripadajú intenzívnejšie než kedykoľvek predtým, môže to byť jeden z prvých indikátorov tehotenstva. Počas tehotenstva dochádza k zvýšeniu citlivosti na pachy vďaka hormónom ako estrogén a hCG, ktoré zosilňujú každú vôňu či už príjemnú alebo menej príjemnú, ktorá sa dostane do vášho okolia.

Nech už je to vôňa jedla z blízkej reštaurácie, zápach odpadkov vo vašej domácnosti alebo parfum vašej milovanej polovičky, váš nos teraz pracuje na vyšších obrátkach než obvykle.

Táto nová „superschopnosť“ môže mať aj svoje nevýhody, obzvlášť ak sa prejavuje zvýšenou rannou nevoľnosťou. Preto je dobré držať sa ďalej od kuchyne a miest, kde sa pripravuje jedlo a využívať napríklad mikrovlnnú rúru, ktorá zvyčajne nešíri silné vône. Otvorenie okien môže tiež pomôcť zmierniť intenzitu pachov vo vašom okolí.

Symptómy v 3. týždni tehotenstva

Pocit tlaku v dolnej časti brucha

Pocit tlaku v dolnej časti brucha počas tehotenstva nemusí byť dôvodom na obavy. Je to bežný jav, najmä u žien, ktoré očakávajú svoje prvé dieťa a často to naznačuje, že všetko prebieha tak, ako má. Tento pocit môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako je napríklad uhniezďovanie embrya v maternici, zvýšený prietok krvi do panvovej oblasti, zhrubnutie sliznice maternice, alebo dokonca rast maternice, ktorý je prirodzenou súčasťou tehotenstva. Niekedy môže ísť aj o bolesti spôsobené plynatosťou. Ak máte akékoľvek obavy alebo otázky, neváhajte sa poradiť so svojím gynekológom pri ďalšej návšteve. Väčšinou však tento pocit len poukazuje na to, že ste veľmi citlivo naladená na zmeny, ktoré prebiehajú vo vašom tele.

Kovová pachuť v ústach

Kovová pachuť v ústach je skutočne jedným z nezvyčajných, ale celkom bežných príznakov tehotenstva. Môže byť pripísaný hormonálnym zmenám, ktoré sa vyskytujú v tele počas tehotenstva a ktoré majú tendenciu ovplyvňovať vaše chuťové poháriky, spôsobujúc im, že vnímajú nezvyčajné alebo zvýšené chute, vrátane kovovej príchute.

Pocit tlaku v dolnej časti brucha

Image by Freepik

Zdroj článku: whattoexpect.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár