Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI

Lektorka komunikácie: Ako prekonať výčitky svedomia po konflikte s deťmi

úspešné rodičovstvo

Dagmar Cmorej je lektorka komunikácie podľa M.B. Rosenberga, autorka projektu Komunikácia srdcom a mama dvoch synov. Vďaka podcastu, blogu a online kurzom pomáha rodičom meniť ich staré a nefunkčné komunikačné vzorce a riešiť každodenné konflikty s ich deťmi s rešpektom a srdcom tak, aby každý dostal to, čo potrebuje. 

Dagmar Cmorej

Cítite po hádke s deťmi často výčitky svedomia a pocity viny? V tomto článku nájdete spôsoby, ako prekonať svoje výčitky svedomia a pocity viny a ako obnoviť harmóniu v rodine.

Pochopte jadro problému 

Prvým a zásadným krokom na ceste k prekonaniu výčitiek svedomia je uvedomenie si, že tieto výčitky v nás vyvoláva pocit zlyhania voči našim vlastným hodnotám a očakávaniam. Možno ste ako dieťa rešpektujúci prístup nikdy nezažili, a preto je prirodzené, že keď sa usilujete o rešpektujúcu výchovu svojich detí, neviete presne, ako taká výchova vyzerá. Máte len hodnoty podľa ktorých chcete žiť, ale žiadne stratégie, ako zvládať náročné situácie bez použitia trestov, obvinení či zahanbení. Je preto prirodzené, že budete zažívať pocity zlyhania, či frustrácie. Okrem toho sú tieto pocity prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou každého rodičovského procesu, preto na seba nevyvíjajte príliš veľký tlak.

Tieto momenty, keď sa nám nedarí presne tak, ako by sme chceli, nie sú prejavom našej neschopnosti, ale sú súčasťou nášho rastu. Sú príležitosťou zistiť, na ktorých oblastiach môžeme pracovať a stať lepšími rodičmi pre naše deti. Toto hlboké pochopenie nám umožní pristupovať k samým sebe s väčšou mierou empatie, trpezlivosti a porozumenia. 

Prijmite sa a odpustite si

Kľúčom k prekonaniu výčitiek svedomia je prijatie a uvedomenie si, že ako rodičia nie sme dokonalí. Uznajte svoju ľudskosť a to, že rodičovstvo je náročná cesta plná vzostupov a pádov, plná pokusov a omylov. 

Rešpektujúca výchova je maratón, nie šprint. Je to dlhodobá záležitosť, kde každý deň prináša nové výzvy, nové situácie, v ktorých sa môžeme učiť a rásť. Odpusťte si preto momenty, keď ste situáciu nezvládli podľa svojich predstáv, prijmite všetky pocity s tým spojené a pamätajte, že každá chyba je príležitosťou na učenie

Komunikujte otvorene a rešpektujúco 

Po tom, čo prijmete fakt, že ste spravili chybu, po tom, čo si odpustíte, je na mieste vyhľadať rozhovor aj s vašim dieťaťom. Autentická a rešpektujúca komunikácia je kľúčom k pevným rodinným vzťahom. Takúto formu komunikácie je dôležité vnímať ako cestu, nie ako jednorazový akt.

Rodičia, ktorí chcú vychovávať svoje deti rešpektujúco však často robia nevedomky vo svojej komunikácii s deťmi chyby, ktoré vedú k tomu, že ich deti nerešpektujú. Ktoré to sú?

Stiahnite si zadarmo video s top 10 chybami v rešpektujúcej komunikácii s deťmi a ako ich napraviť a zistíte,

  • aké najčastejšie chyby robia v komunikácii rodičia, ktorí chcú vychovávať svoje deti rešpektujúco a či ich robíte aj vy
  • ako tieto chyby napraviť
  • ako môžete jednoduchými zmenami zlepšiť komunikáciu u vás doma a prehĺbiť vzťahy s deťmi

Stiahnite si video s 10 chybami a objavte, ako môžete ešte viac zlepšiť komunikáciu a vzťahy vo vašej rodine.

Pokiaľ to tak cítite, ospravedlňte sa. Ospravedlnenie nie je znakom slabosti, ale sily a odvahy prebrať zodpovednosť za svoje chyby. Tým dávate svojim deťom najlepšiu možnú lekciu do života – nikto nie je dokonalý a je v poriadku urobiť chybu, ak sme ochotní sa z nej poučiť a pokúsiť sa napraviť ju.

Oslavujte malé víťazstvá 

Je možné, že ste prví vo vašej rodine, ktorí sa rozhodli zmeniť štýl výchovy. Akceptujte, že zmeny neprídu okamžite a oslavujte aj tie najmenšie víťazstvá na ceste k rešpektujúcemu rodičovstvu. Možno sa vám zdá, že váš pokrok je pomalý, ale dôležité je si uvedomiť, že aj pomalým konzistentným krokom zájdete ďalej ako jedným veľkým skokom. 

To, že si uvedomíte, že dnes ste na dieťa kričali menej, alebo že ste sa dokázali v náročnej situácii ovládnuť, hoci ste boli podráždení, sú skutočné víťazstvá. Tieto momenty budujú dôveru a posilňujú vzťah medzi vami a vašimi deťmi.

Oslavovať malé víťazstvá znamená uznávať každý krok správnym smerom. Keď sa naučíte vidieť a oslavovať svoje malé víťazstvá, začnete si viac veriť a získate silu na to, aby ste pokračovali vo svojej ceste k lepšiemu rodičovstvu. A to je to najväčšie víťazstvo.

Prečítajte si: Lektorka komunikácie: Prečo by sme deti nemali chváliť a čo robiť miesto toho?

Využite zdroje a podporu

Žijeme v dobe, kedy máme množstvo informácií, ktoré naši rodičia nemali, na dosah ruky. Existuje mnoho zdrojov a komunít, kde dostanete odpovede na svoje otázky a podporu ktorú potrebujete. Na blogu Akčné mamy nájdete množstvo inšpirácie a hodnotných informácií v podobe článkov zo sveta rešpektujúceho rodičovstva. A pokiaľ radšej počúvate, vypočujte si podcast Komunikácia srdcom. Nájdete v ňom praktické návody a stratégie na zlepšenie komunikácie a vzťahov vo vašej rodine.

Prekonanie výčitiek svedomia po konflikte s deťmi vyžaduje čas, trpezlivosť a odhodlanie. Kľúčom je prijatie, odpustenie, rešpektujúca komunikácia a oslava malých víťazstiev. Pamätajte, že v tomto dlhom a náročnom procese výchovy nie ste sami. S pomocou správnych nástrojov a stratégií môžete vybudovať harmonický a láskavý vzťah so svojimi deťmi, ktorý bude založený na vzájomnom rešpekte, empatii a pochopení. 

Tento prístup k otvorenej a rešpektujúcej komunikácií nie je vždy jednoduchý a vyžaduje si čas, no je to cesta, ktorá stojí za to.

 

Článok pripravila lektorka komunikácie Dagmar Cmorej

 

 

Zdroj titulná foto: Freepik

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár