Začnite písať

TEHOTENSTVO

Ako strava ovplyvňuje šancu mať bábätko

Zdrava strava a zdravy zivotny styl ako kluc k uspesnemu otehotneniu

Keď sa páry snažia o počatie bábätka, často hľadajú spôsoby, ako zlepšiť svoje šance na jeho úspešné splodenie . Mnohí netušia, že odpoveď môže spočívať v ich jedálničku. Tu je podrobný pohľad na to, ako môže strava ovplyvniť plodnosť.

Čo sa v článku dozviete:

  • Vitamíny ako neoceniteľní pomocníci
  • Tuky vyberajte s rozumom
  • Dávajte si pozor na to, koľko cukru príjmete
  • Sója je zbytočný strašiak
  • A čo bielkoviny?
  • Zdravá strava je kľúčom k úspechu otehotnenia
  • Telesná hmotnosť je taktiež dôležitý faktor
  • Strava a životný štýl majú význam

Vitamíny ako neoceniteľní pomocníci

Kyselina listová a vitamín B12

Tieto vitamíny sú základnými piliermi pre zdravie plodu. Kyselina listová je kľúčová pre prevenciu vrodených chýb a vitamín B12 podporuje celkové reprodukčné zdravie. Začať užívať kyselinu listovú by ste mali už v období plánovania tehotenstva, aby ste zabezpečili optimálne podmienky pre vývoj vášho budúceho dieťaťa.

Zdrava strava ma pri otehotneni velmi velke opodstatnenie

Canva/ Stocksnap pixabay

Tuky vyberajte s rozumom

Zdravé vs. nezdravé tuky

Vaše telo potrebuje „dobré“ tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú plodnosť. Tie sa nachádzajú v morských rybách, ako sú losos a makrela. Naopak, „zlé“ tuky, predovšetkým transmastné kyseliny, ktoré sú časté v rýchlom občerstvení a v niektorých pečených či vyprážaných potravinách, ako sú donuty, sušienky a koláče, by ste mali obmedziť, lebo môžu negatívne ovplyvniť vaše šance na úspešné otehotnenie.

Prečítajte si: Káva v tehotenstve: Bez obáv, ale s mierou

Sacharidy

Jedným z kľúčových aspektov efektívnej diéty na podporu plodnosti je udržiavanie stabilnej hladiny cukru a inzulínu v krvi, čo dosiahneme výberom vhodných typov sacharidov. Aby sme lepšie pochopili, prečo niektoré sacharidy môžu byť pre naše telo menej prospešné, je dôležité pozrieť sa na to, čo sa deje, keď ich konzumujeme.

Rafinované sacharidy, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v spracovaných potravinách, kde bolo zrno rozdrvené na jemnú múku, umožňujú, aby boli škrobové molekuly rýchlo a ľahko dostupné pre tráviace enzýmy. Tento proces vedie k tomu, že sa sacharidy rýchlo rozkladajú na glukózu, čo spôsobuje rýchly nárast hladiny cukru v krvi.

Sacharidy by ste mali ustriehnut a prijat iba take mnozstvo, aby hladina glukozy bola v norme

Canva / getty images

Dávajte si pozor na to, koľko cukru príjmete

Prudký nárast hladín glukózy v krvi môže viesť k tomu, že pankreas reaguje uvoľnením veľkého množstva inzulínu. Tento krok je nevyhnutný, aby sa glukóza dostala z krvného obehu do buniek, kde sa využije ako zdroj energie. Ak by však glukóza v krvnom obehu zostala, mohla by spôsobiť škody.

Opakované výkyvy hladín cukru však môžu viesť k zníženiu citlivosti buniek na inzulín, čo znamená, že bunky glukózu z krvného obehu neabsorbujú tak efektívne, ako by mali. Tento stav, známy ako inzulínová rezistencia, znamená, že hladiny glukózy v krvi zostávajú vysoké, čo vedie k ďalšiemu uvoľňovaniu inzulínu a v konečnom dôsledku môže narušiť hormonálnu rovnováhu.

Tento nerovnovážny stav môže mať značný vplyv na plodnosť, keďže nadmerné množstvo cukru a inzulínu v tele môže narušiť delikátnu rovnováhu hormónov, ktoré sú kľúčové pre zdravý reprodukčný systém. Z tohto dôvodu je dôležité udržiavať hladinu cukru v krvi v rovnováhe, aby sa podporila optimálna plodnosť.

Sója je zbytočný strašiak

Sójové produkty, ktoré boli kedysi považované za kontroverzné z hľadiska vplyvu na plodnosť, sú dnes považované za bezpečné pre páry, ktoré sa snažia otehotnieť. Zahrnutie sójových potravín do vyváženej stravy môže prispieť k podpore plodnosti.

A čo bielkoviny?

Vyvážený príjem rastlinných a živočíšnych bielkovín je nesmierne dôležitý. Rastlinné zdroje, ako sú strukoviny a orechy, sú vynikajúce pre vaše zdravie a plodnosť. Pri živočíšnych bielkovinách dávajte prednosť kvalitným zdrojom, ako sú chudé mäso a bielkoviny z vajec.

Obezita, ale aj podvyziva mozu narobit nepekne problemy s otehotnenim

Canva/ Getty images pro

Zdravá strava je kľúčom k úspechu otehotnenia

Zdravá strava, bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky, môže podstatne zvýšiť vaše šance na úspešné počatie. Nezabúdajte na dôležitosť vyváženej stravy, ktorá podporuje nielen vašu plodnosť, ale aj celkové zdravie.

Telesná hmotnosť je taktiež dôležitý faktor

Obezita môže výrazne ovplyvniť reprodukčné schopnosti, vrátane problémov s menštruačným cyklom, ovuláciou a zvýšeným rizikom neplodnosti či potratu. Nadmerné množstvo telesného tuku môže viesť k vyššej produkcii estrogénu, čo môže telu naznačiť, že je už v stave tehotenstva, a tým môže dočasne zastaviť ovulačný proces.

Rovnako, aj extrémna podváha má svoje riziká. Nedostatok tuku a esenciálnych živín môže narušiť normálny menštruačný cyklus a ovulačnú funkciu. Pre správny vývoj plodu sú potrebné adekvátne nutričné zásoby, ktoré môže dieťa získať len od matky.

Ženy s nedostatočnou telesnou hmotnosťou majú vyššie riziko porodiť deti s nižšou pôrodnou váhou. Z toho vyplýva, že udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti je kľúčové pre optimálne reprodukčné zdravie a vývoj plodu.

Strava a životný štýl majú význam

Hoci nie sú zaručené výsledky, zdravá strava a životný štýl môžu výrazne zlepšiť vaše šance na otehotnenie. Ak máte obavy alebo otázky, neváhajte sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu, ktorý vám pomôže nájsť najlepšiu cestu pre vašu situáciu.

Zdravá a vyvážená strava má zásadný vplyv na plodnosť. Preto by ste mali upriamiť vašu pozornosť určite aj na stravu, od ktorej sa môže veľmi veľa vecí odvíjať, ako napríklad spomínaná plodnosť.

Strava uz aj pred otehotnenim zohrava velku ulohu v uspesnom pocati

Canva/ getty images pro

Zdroj titulnej foto: canva/ getty images signature

Zdroj článku: vedanadosah.cvtisr.sk, news-medical.net

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár