Začnite písať

ZDRAVIE

Ako striedať ibuprofen a paracetamol pri horúčke dieťaťa

Ako striedať ibuprofen a paracetamol pri horúčke dieťaťa

Striedanie ibuprofenu a paracetamolu môže byť účinným spôsobom, ako pomôcť znížiť horúčku u detí, avšak je veľmi dôležité dodržiavať správny postup a konzultovať to s lekárom alebo pediatrom pred začatím liečby.

Zvoľte si jeden liek a držte sa ho

Pri liečbe horúčky u detí je dôležité zvoliť si jeden z týchto dvoch liekov a dodržiavať ho pravidelne podľa potreby. To znamená, že ak začnete svojmu dieťaťu podávať ibuprofen a horúčka trvá, pokračujte v podávaní ibuprofenu. Týmto spôsobom môžete zabezpečiť účinnú liečbu horúčky pre vaše dieťa.

Pravidlá striedania ibuprofénu a paracetamolu

Pravidlo ibuprofenu (po 8 hodinách)

Ak ste už podali ibuprofen a uplynulo menej ako 8 hodín a horúčka sa vrátila, môžete podať paracetamol. Je dôležité dodržať odporúčanú dávku pre paracetamol pre vaše dieťa.

Pravidlo paracetamolu (po 4 hodinách)

Ak vaše dieťa má stále horúčku 4 hodiny po podaní paracetamolu, môžete mu následne podať ibuprofen. Znova je dôležité dodržať odporúčanú dávku pre ibuprofen.

Prečítajte si: Zápal pľúc u detí: Komplexný sprievodca príznakmi, liečbou a prevenciou

Nezabudnite ani na správne dávkovanie

Pri podávaní lieku dieťaťu je nevyhnutné dbať na presné dávkovanie, ktoré by malo byť založené na hmotnosti dieťaťa, nie na jeho veku. Dôležité je tiež overiť, že liek nie je po expiračnej dobe a nebol otvorený pridlho, čo by mohlo ovplyvniť jeho účinnosť. V prípade, že váš malý pacient trpí častými výskytmi horúčok aj napriek správnemu dávkovaniu lieku a tento stav pretrváva viac ako 36 hodín, je dôležité bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Včasná konzultácia s lekárom môže pomôcť identifikovať príčinu problému a určiť adekvátnu liečbu.

Postup pri zvýšenej teplote už po 3-4 hodinách

Ak dieťa začne mať vyššiu teplotu len 3-4 hodiny po tom, ako ste mu dali liek na zníženie horúčky a ešte nie je čas na ďalšiu dávku, môžete skúsiť iné spôsoby, ako mu uľaviť a zraziť teplotu. Je, ale dôležité najprv skontrolovať, či dieťa nemá chladné ruky a nohy. Ak sú chladné, môže to byť znamenie, že krv do nich prúdi menej, čo sa občas stáva pri vysokých teplotách. To je preto, lebo telo sa snaží udržať teplo tam, kde je to najviac potrebné, hlavne pri vnútorných orgánoch, a preto menej krvi prúdi do končatín. Ak ste sa uistili, že dané miesta nie sú studené, môžete vyskúšať metódy, ktoré pomôžu zmierniť teplotu u vášho dieťaťa.

Zvládanie horúčky u detí môže byť jednoduchšie, než sa zdá. Kľúčom je byť dôsledný pri podávaní vybraného lieku, venovať pozornosť presnému dávkovaniu a využívať rôzne metódy na zmiernenie teploty. Tieto kroky vám pomôžu účinne zvládnuť horúčku vašich detí a zabezpečiť im úľavu.

Zdroj titulnej foto: user18526052/freepik

Zdroj článku: instagram/pediatricka_denjas

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár