Začnite písať

RODIČOVSTVO

Alexandra Orviská: Každé dieťa je svet sám o sebe

Alexandra Orviská

Alexandra Orviská, známa tvár slovenskej televízie sa nedávno podelila o svoje myšlienky a skúsenosti s výchovou detí. Jej slová môžu byť pre mnohých rodičov ako balzam na dušu, pretože hovoria o tom, že byť rodičom nie je vždy jednoduché a už vôbec nie je na to žiadny magický návod.

Rodičovstvo nie je cesta bez prekážok

Keď Alexandra Orviská hovorí, „Všetci to z času na čas máme ťažké a je úplne normálne, že niekedy nevieme, čo s tým,“ pripomína nám, že rodičovstvo nie je cesta bez prekážok. Týmto vyjadrením otvára priestor pre rodičov, aby sa cítili menej osamelo v svojich výzvach a neistotách a povzbudzuje ich k otvorenej komunikácii a zdieľaniu skúseností s inými.

Unikátnosť každého dieťaťa

Alexandra zdôrazňuje, „Každé dieťa je svet sám o sebe. A ja sa snažím, aby moje deti cítili, že ich svet je plný zázrakov,“ čím podčiarkuje dôležitosť individuálneho prístupu k výchove. Tento postoj napomáha rozvíjať deťom pocit zázraku a objavovania, čím podporuje ich prirodzenú zvedavosť a kreativitu.

Sebavedomie a samostatnosť

Orviská sa ďalej vyjadrila vo svojom instagramovom statuse, „Chcem, aby moje deti vedeli, že ich názory sa počítajú a že majú možnosť vybrať si svoju cestu,“ Alexandra tým zdôrazňuje význam budovania sebavedomia a nezávislosti u detí. Učí ich, že ich názory sú dôležité a majú právo rozhodovať o svojom živote, čím ich pripravuje na budúce rozhodovania a výzvy.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexandra Orviska (@alexandraorviska)

Obrana proti vonkajšiemu tlaku

Alexandra pokračovala ďalej k vonkajšiemu tlaku a názorom na výchovu, „Niekedy sa okolie snaží povedať nám, ako by to malo byť. Ale ja verím, že moje deti a ja vieme nájsť spoločnú cestu, ktorá je pre nás tou správnou.“ Toto vyjadrenie odhaľuje jej pevné presvedčenie v silu rodinných hodnôt a v dôležitosť nájdenia vlastnej cesty v rodičovstve, čím odoláva vonkajším očakávaniam a kritike.

Podpora dôležitých rozhodnutí detí

Príbeh o tom, ako jej syn Jonatan môže jedného dňa povedať, že už nechce svoj dudlík, ilustruje Alexandrinu vieru v schopnosť detí robiť dôležité rozhodnutia, „keď na to príde ten správny čas.“ Týmto príbehom naznačuje dôležitosť toho, aby deti mali kontrolu nad svojimi rozhodnutiami a učili sa zodpovednosti za svoje činy.

Alexandrine slová sú pre rodičov povzbudením a pripomenutím, že cesta rodičovstva je plná lásky, porozumenia a úcty k individualite každého dieťaťa. Jej prístup ponúka cenný uhol pohľadu pre tých, ktorí hľadajú svoju cestu v tejto náročnej, no nesmierne obohacujúcej životnej úlohe.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár