Začnite písať

Krása od A po Z

Celulitída: Pravdivé fakty, ktoré ste možno doteraz nevedeli

celulitída

Celulitída je bežný jav ovplyvnený genetikou, životným štýlom a hormonálnymi faktormi. Zatiaľ, čo zázračné lieky neexistujú, zdravý životný štýl môže zlepšiť jej vzhľad. Dôležité je mať realistické očakávania a prijať vlastné telo.

Nejde o žiadne zadržiavanie veľkých množstiev toxínov v tele

Je dôležité rozptýliť mýtus, ktorý sa často šíri v rámci wellness priemyslu, že celulitída je výsledkom „zadržiavania toxínov“ v našich telách. Pravda je taká, že keby bol tento koncept skutočný a naše telá by obsahovali také množstvo toxínov, ako sa nás snažia presvedčiť niektoré zdroje, naše zdravie by bolo vážne ohrozené, ba čo viac, takáto úroveň toxínov by bola pre ľudský organizmus smrteľná.

Čo spôsobuje celulitídu

Celulitída, častá nepríjemná estetická nepríjemnosť, ktorý postihuje mnohých z nás, má svoj pôvod v procese, keď podkožné tukové bunky rastú a rozširovaním spôsobujú tlak na okolité spojivové tkanivá. Toto spojivové tkanivo, kľúčové pre udržanie hladkej a pevnej pokožky, môže byť oslabené rôznymi faktormi. Medzi ne patria hormonálne zmeny, ktoré môžu významne ovplyvniť štruktúru a funkciu tkanív, nedostatok fyzickej aktivity vedúci k slabému svalovému tonusu, nadbytok tukového tkaniva z nadmerného príjmu kalórií a tiež slabá cirkulácia, ktorá môže zhoršovať odvod odpadových látok a živín v tkanivách. Tieto faktory dohromady vytvárajú prostredie, v ktorom sa celulitída nielenže ľahšie formuje, ale môže sa aj zhoršovať.

Prečítajte si: Ako sa starať o zdravé nechty: Praktické tipy a varovné signály

Prečo majú ženy častejšie celulitídu ako muži

Je zaujímavé pozorovať, ako celulitída diskriminuje medzi pohlaviami, pričom sa objavuje u približne 90 % žien, ale len u zhruba 10 % mužov. Tento rozdiel je možné vysvetliť štruktúrnymi odlišnosťami v spojivovom tkanive medzi mužmi a ženami. Muži majú tendenciu mať hustejšie a pevnejšie spojivové tkanivo, čo zabraňuje tukovým bunkám preniknúť tak ľahko na povrch kože a vytvoriť charakteristický vzhľad celulitídy.

celulitída postihuje častejšie ženy ako mužov

Image by Freepik

Pribúdajúci vek zhoršuje celulitídu

Zaujímavým javom je tiež to, že s pribúdajúcim vekom sa celulitída u žien zhoršuje. Jedným z hlavných dôvodov je pokles hladiny estrogénu, ktorý je prirodzenou súčasťou starnutia. Tento pokles estrogénu má priamy vplyv na krvný obeh, na schopnosť tkanív udržiavať vodu a na produkciu kolagénu, čo v konečnom dôsledku vedie k oslabeniu spojivového tkaniva a umožňuje tukovým bunkám preniknúť ľahšie na povrch, čím sa zvyšuje viditeľnosť celulitídy.

Ak má celulitídu vaša mama či babka, tak je pravdepodobnosť výskytu vyššia

Genetika hrá významnú úlohu v predispozícii k celulitíde. Pohľad na rodinnú históriu, najmä na vašu mamu alebo starú mamu, vám môže poskytnúť náhľad do toho, či ste viac náchylní k jej výskytu. Tento fakt zdôrazňuje, že niektoré aspekty našej fyzickej podoby sú mimo našej kontroly a sú predurčené genetickým dedičstvom.

Injekcie a výplne iba ako dočasná úľava

Pokiaľ ide o liečbu, existujú metódy, ktoré môžu ponúknuť dočasnú úľavu. Injekcie a výplne sú jednými z nich, ktoré sa ukázali byť efektívnejšie najmä u ľudí so štíhlejšou postavou, ktorí majú skôr sporadické jamky než rozsiahlu celulitídu. Tieto procedúry môžu byť obzvlášť populárne v prípade, že sa chystáte na významnú udalosť, ako je fotenie alebo módna prehliadka.

Namiesto masáže a laseru si choďte radšej zacvičiť

Ďalej, laserové terapie, masáže zamerané na odstránenie celulitídy a rádiofrekvenčné ošetrenia môžu priniesť viditeľné výsledky v boji proti celulitíde. Je však dôležité si uvedomiť, že aj tieto metódy ponúkajú len dočasné riešenia a vyžadujú si opakované sedenia pre udržanie efektu. Preto mnohí odborníci a jednotlivci dávajú prednosť udržiavaniu zdravého životného štýlu, vrátane pravidelnej fyzickej aktivity a vyváženej stravy, ako dlhodobejšej a prirodzenejšej alternatíve k liečbe celulitídy. To môže zahŕňať návštevu posilňovne alebo pravidelné prechádzky, ktoré nielenže pomáhajú zlepšovať vzhľad celulitídy, ale aj posilňujú celkové zdravie a pohodu.

Liposukcia je neúčinná

Liposukcia, často vnímaná ako rýchle riešenie pre odstránenie tukových vankúšikov, je v prípade celulitídy značne neúčinná. Tento postup môže odstrániť niektoré tukové bunky, no nezaoberá sa podstatou celulitídy, ktorá súvisí so štruktúrou spojivového tkaniva a tukovými bunkami, ktoré vyčnievajú do kožného povrchu. Dôsledkom liposukcie môžu byť nerovnaké kontúry a priehlbiny na koži, čo len zvýrazní problém, namiesto jeho riešenia.

Hydratácia a konzumácia zeleniny je dôležitá

Na druhej strane, zvýšený príjem vody a konzumácia zeleniny s vysokým obsahom vody môže mať priaznivý vplyv na zdravie pokožky a môže pomôcť v boji proti celulitíde. Hydratácia je dôležitá pre udržanie elasticity kože a môže podporovať správne fungovanie cirkulačného systému, čo je dôležité pre odstraňovanie odpadových látok z tkanív. Hoci tieto opatrenia nemusia celulitídu úplne odstrániť, môžu výrazne prispieť k jej zmierneniu a k zlepšeniu vzhľadu kože.

Fajčíte? Tak prestaňte, pretože si zhoršujete ním aj vašu celulitídu

Fajčenie má širokospektrálne negatívne účinky na zdravie a jeho vplyv na vzhľad celulitídy nie je výnimkou. Tento zlozvyk prispieva k oslabeniu spojivového tkaniva, vrátane kolagénu, čo je dôležitý komponent pre zachovanie pevnosti a elasticity pokožky. Keď je kolagénová štruktúra poškodená, stáva sa pokožka menej odolnou voči nerovnostiam spôsobeným podkožným tukom, čím sa celulitída stáva výraznejšou.

fajčenie ako negatívny faktor celulitídy

Image by Freepik

Účinný krém proti celulitíde neexistuje

Pokiaľ ide o krémy proti celulitíde, je dôležité mať na pamäti, že neexistuje žiadny zázračný produkt, ktorý by úplne odstránil celulitídu. Hoci niektoré aplikačné produkty na pokožku môžu dočasne zlepšiť jej vzhľad tým, že ju zvlhčia a vyhladia, nezameriavajú sa priamo na podkožné tukové bunky ani na štruktúru spojivového tkaniva, ktoré predstavujú základné príčiny celulitídy. Preto je dôležité nastaviť realistické očakávania a nespoliehať sa výhradne na krémy pri hľadaní riešení celulitídy.

Zdravý životný štýl je najúčinnejší v boji proti celulitíde

Zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu, dostatočný príjem vody a celkovú starostlivosť o zdravie, je nesmierne dôležitý pre udržanie dobrého zdravia a kondície. Tieto kroky môžu mať pozitívny vplyv na vzhľad vašej pokožky a môžu prispieť k minimalizácii výskytu celulitídy. Avšak je dôležité si uvedomiť, že kvôli genetickým faktorom nemusíte byť schopní úplne sa celulitídy zbaviť.

V tomto kontexte je múdre byť skeptický k vysokým nárokom a drahým produktom alebo procedúram, ktoré sľubujú kompletné odstránenie celulitídy. Mnohé z týchto riešení ponúkajú len dočasné zlepšenie alebo sú účinné len v obmedzenom rozsahu. Ušetrite svoje financie a namiesto toho sa zamerajte na udržiavanie zdravého a aktívneho životného štýlu, ktorý podporuje vaše celkové zdravie a psychiku.

zdroj titulnej foto: master1305/freepik

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár