Začnite písať

RECEPTY

Fánky s kyslou smotanou: Tieto fánky si zamilujete!

Fánky s kyslou smotanou

Pripravte si doma lahodné a chrumkavé fánky s týmto jednoduchým receptom, ktorý ich obdarí šťavnatým vnútrom a neodolateľnou vôňou kyslej smotany a rumu. Tento postup krok za krokom vás prevedie prípravou tejto tradičnej pochúťky, od miešania surovín až po vyprážanie do zlatista. Výsledkom budú dokonale chutné fánky, posypané sladkou kombináciou práškového a vanilkového cukru, ktoré si zamiluje každý milovník sladkého.

Recept na skvelé fánky s kyslou smotanou

  • 400 g múka polohrubá
  • 1 KL soľ
  • 4 PL maslo/kokosový olej (dodá fánkam kokosový nádych)
  • 2 ks žĺtky
  • 1 PL cukor kryštálový
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva
  • 2 polievkové lyžice rum (ak nechcete, tak nemusíte pridať)
  • 200 ml kyslá smotana
  • Olej na vyprážanie
  • Cukor práškový a cukor vanilkový na posypanie

Prečítajte si: Nepečený karamelový cheesecake

Postup na prípravu fánkov s kyslou smotanou

Začnite s preosiatou múkou, do ktorej vmiešajte soľ, kryštálový cukor a prášok do pečiva.

Pridajte nastrúhané maslo, žĺtky, rum a kyslú smotanu a začnite cesto jemne spracovávať, kým nezískate vláčnu a hladkú konzistenciu bez hrudiek. Cesto potom prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať približne 1 hodinu, aby si odpočinulo a zjemnelo.

Po hodine odpočinku cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Potom formou alebo nožom vykrajujte obdĺžniky alebo štvorce podľa vlastného výberu a do stredu každého kusu urobte malý otvor pre charakteristický tvar fánkov.

Rozohrejte olej v hlbokom hrnci alebo fritéze a fánky vyprážajte do zlatista. Dôležité je, aby bolo dostatočné množstvo oleja, aby fánky mohli voľne plávať a rovnomerne sa opekať zo všetkých strán. Hotové fánky vyberte a nechajte ich odkvapkať na papierových obrúskoch, čím odstránite prebytočný olej.

recept na fánky s kyslou smotanou

Alex Donin foodphotographer

Nakoniec fánky posypte zmesou práškového cukru a vanilkového cukru, čo im dodá sladkú a aromatickú chuť. Tento krok pridá fánkom lahodnú sladkú vrstvu, ktorá krásne doplní ich jemnú chuť a arómu.

Pripravené fánky sú vynikajúcou pochúťkou k akémukoľvek čaju alebo káve a určite si získajú obľubu u vašich blízkych. Vychutnajte si tieto tradičné domáce fánky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole!

fánky

gettyimages

zdroj titulnej foto: canva/gettyimages

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár