Začnite písať

ROZHOVORY

Športové centrum Lemra poskytuje priestor aj deťom so špeciálnymi potrebami

Dve rozdielne, ale napriek tomu veľmi blízke duše spojila náhoda. Ale keďže dobre vieme, že náhody neexistujú, stalo sa to, čo sa malo stať. Myšlienka a realizácia Športového centra Lemra tak dostala svoju terajšiu podobu a teší sa veľkej obľube. Občianske združenie sa totižto vysoko profesionálnym a individuálnym prístupom zameriava na skupiny ľudí, ktoré potrebujú špeciálny prístup.

V rozhovore nám spoluzakladateľky centra Nika Kušnírová a Peťa Petrová prezradili, ako občianske združenie vzniklo a na čo sa zameriava. A porozprávali sme sa tiež s veľkou oporou a neoddeliteľnou súčasťou tímu Lemričky, ako ju familiárne húževnaté a jedinečné ženy plné energie volajú, certifikovanou trénerkou plávania Ľubkou Sylvestrovou.

Aký príbeh stojí za vznikom Športového centra Lemra? 

Nika: Športové centrum má v podstate korene v mojej minulosti. Bývala som, môžeme to tak nazvať, vrcholová športovkyňa. Postupne som však prešla k trénerskému smeru, ktorý ma neskutočným spôsobom napĺňal. Viedla som aj Atletickú akadémiu v Banskej Bystrici, plávala som v Plaveckej akadémii, no po celý čas bolo mojim snom, otvoriť si svoje vlastné športové centrum.

Kedy sa sen začal meniť na skutočnosť?

Nika: Nápad začal dostávať svoje veľmi reálne obrysy okolo roku 2018, kedy bola moja terajšia spolukonateľka Peťa, mojou klientkou. Postupom času medzi nami vzniklo silné puto. Až by som povedala, že rodinné. Také, keď sa o jej manželovi rozprávame, ako o našom spoločnom hodinovom manželovi. (Smiech.) Spolu tvoríme skvelý tím, silné kombo. Každá z nás je úplne iná, obidve sme z úplne odlišnej sféry, ale vynikajúco sa dopĺňame. Sme v podstate ako taký jin a jang.

Prečítajte si: Rodičia pozor: Výška daňového bonusu na dieťa sa mení

Padlo rozhodnutie, vytvoriť niečo, čo na trhu chýba?

Nika: Áno. Rozhodli sme sa, že chceme vytvoriť v Banskej Bystrici projekt alebo koncept, ktorý tu nie je. Že sa budeme venovať klientom naozaj individuálne, a to najmä deťom so špeciálnymi potrebami, ľuďom s rôznymi obmedzeniami a seniorom.

Peťa: Ako už Nika povedala, spoznali sme sa pri trénovaní. Prebrala ma po predchádzajúcej trénerke a ja som hneď vycítila, že medzi nami zafungovala akási chémia. Chcela som individuálne tréningy, pretože celý život bojujem s nadváhou a nie som typ, ktorý chce cvičiť v preplnenom fitku a mám trošku problém, vyzliecť sa na plavárni. Tak sme si povedali, poďme vymyslieť niečo práve pre ľudí, ktorí potrebujú cvičiť v menšej skupine a vyžadujú si špeciálny prístup. Chcú cvičiť, môžu cvičiť, ale majú už nejaké obmedzenia, prípadne určité limity.

Bolo jednoduché, nájsť vyhovujúci priestor?

Peťa: Vôbec nie. Nájsť vyhovujúci priestor pre cvičenie v bazéne, aby sme naplnili víziu individuálneho prístupu so všetkým, čo k tomu patrí, nám trvalo brutálne 3 roky. Prerábanie priestoru, milión povolení a schválení… Vyzeralo to ako nekonečný príbeh. Ale všetko chce svoj čas. Dopadlo to tak, ako malo.

Väčšinou sa vo vašom centre cvičí v bazéne. Prečo?

Nika: Cvičenie v bazéne má obrovské benefity, pretože tam úplne iným spôsobom zapájame oporný aparát a celkovo aj nervovú a svalovú sústavu. Vo vode môže cvičiť hocikto, tam sa medze nekladú.

Prejdime k vašej najobľúbenejšej skupine. K detičkám so špeciálnymi potrebami.

Nika: Cvičeniu s deťmi so špeciálnymi potrebami sa venuje Ľubka a verte, že každý jeden príbeh toho dieťatka a rodičov je naozaj tak silný, že aj človek, ktorý má pokoru, jej v sebe nájde ešte viac. Môžeme byť skutočne vďační za to, že sme zdraví, že robíme to, čo nás baví a že nám je dobre tak, ako nám je.

Ľubka: Venujem sa detskému plávaniu od roku 2015. Cvičím s deťmi od štyroch mesiacov primárne do tých troch rôčkov. Popri cvičeniach vo vode s najmenšími, som po čase absolvovala aj školenie pre detičky so špeciálnymi potrebami. Väčšinou sú to detičky s rôznymi poruchami autistického spektra, ale takisto aj detičky s fyzickými poruchami, napríklad s detskou mozgovou obrnou, ktoré potrebujú špeciálny prístup a potrebujú aj priestor len samé pre seba. A najmä individuálny prístup.

Prečítajte si: Epilepsia u detí: Porozumenie, liečba a život s ochorením

Aké podmienky musia byť splnené pre cvičenie s deťmi so špeciálnymi potrebami?

Ľubka: Ide hlavne o ten bazén, ktorý musí byť vyhovujúci nielen teplotou, ale aj hygienickými požiadavkami.

Čím je pre vás plávanie s deťmi výnimočné?

Ľubka: Plávanie s detičkami je moja srdcovka. Keď vidíte, ako sa socializujú, keď vidíte ten posun a radosť z pohybu znevýhodnených detí, je to čarovné. Rodičia sú za túto možnosť nesmierne vďační, keďže spomínaná socializácia je pre takéto detičky veľmi dôležitá, ale aj veľmi náročná. A priestoru a možností je pre minimum. Rodičia sú naozaj šťastní. Teší ma, že sa ku nám vracajú.

Ste tri inšpiratívne ženy, ktoré otvorili dvere ľuďom všetkých vekových kategórií a poskytli im špeciálny prístup. Naplnili sa vaše sny a ciele?

Peťa: Nastavené to máme dobre. Ľudia, ktorí k nám prídu po prvýkrát, sa sem radi vracajú. Chodia si k nám zacvičiť rôzne vekové skupiny, a to sme si spočiatku ani nemysleli, že budem mať až taký široký záber. Teší nás, že máme úspech najmä pri ľuďoch, ktorí nemajú možnosť štandardného športového vyžitia. Keď sa opäť vrátim k deťom so špeciálnymi potrebami, znovu si uvedomím, že to nie sú deti, ktoré si po príchode domov zo školy zoberú bicykel a idú von. Deti, ktoré k nám chodia, vyslovene potrebujú priestor, ktorý je na to určený a my sme šťastné, že im ten priestor dokážeme poskytnúť. A cestujú k nám aj zo vzdialených kútov Slovenska, čo nás napĺňa radosťou, že to robíme dobre.

Zdroj foto: Športové centrum Lemra

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár