Začnite písať

TEHOTENSTVO

Molárne tehotenstvo: Viete, čo takéto tehotenstvo znamená?

Molárne tehotenstvo

Molárne tehotenstvo predstavuje neobvyklý, no závažný zdravotný stav, ktorý sa vyskytuje, keď dochádza k chybe v procese oplodnenia. Tento článok poskytuje jasný prehľad o tom, čo to molárne tehotenstvo je, ako sa prejavuje, kto môže byť náchylný k jeho vývoju a aké sú možnosti liečby. Zdôrazňuje dôležitosť včasnej diagnostiky a adekvátnej liečby, aby sa predišlo možným komplikáciám a zachovalo reprodukčné zdravie ženy.

V článku sa dozviete:

  • Čo je molárne tehotenstvo?
  • Dva typy molárneho tehotenstva
  • Prečo k molárnemu tehotenstvu dochádza?
  • Kto môže molárne tehotenstvo dostať?
  • Ako sa prejavuje?
  • Ako sa zisťuje?
  • Liečba
  • Možné komplikácie

Čo je molárne tehotenstvo?

Molárne tehotenstvo je zriedkavý a zložitý zdravotný stav, ktorý nastáva, keď sa niečo pokazí pri spojení spermie s vajíčkom. Predstavte si to, ako chybu pri začiatku tehotenstva, ktorá vedie k tomu, že miesto bežného tehotenstva sa v maternici začne tvoriť nezvyčajný nádor. Tento nádor môže vyzerať ako hrozno a je tvorený bunkami, ktoré by inak mali vytvárať placentu, čo je orgán, ktorý kŕmi bábätko počas tehotenstva.

Dva typy molárneho tehotenstva

  1. Úplné: Placenta je iba abnormálna a bez embrya.
  2. Čiastočné: Je prítomná abnormálna placenta aj s embryom, ktoré však nemá šancu prežiť.

Väčšina tehotenstiev prebehne bez problémov, ale približne jedno z tisíca môže byť molárne. Aj keď sa to môže zdať vážne, väčšinou to neovplyvní schopnosť ženy otehotnieť v budúcnosti a zväčša nejde o rakovinu. V niektorých prípadoch však bez správnej liečby môže molárne tehotenstvo prerásť do vážnejšieho stavu.

Prečítajte si: Ruptúra maternice: Keď každá minúta je dôležitá pre záchranu života

Prečo k nemu dochádza?

Takéto nezvyčajné tehotenstvo sa objaví, keď sa genetický materiál z vajíčka a spermie spojí nesprávne. Pri úplnom molárnom tehotenstve sa oplodní prázdne vajíčko jednou alebo dvomi spermiami, takže všetok genetický materiál pochádza od otca. Pri čiastočnom molárnom tehotenstve je prítomný aj materinský genetický materiál, ale vajíčko oplodnia dve spermie, čo vedie k nezvyčajnému počtu chromozómov.

U koho sa môže objaviť?

Hoci sa to môže stať komukoľvek, vyššie riziko majú mladé ženy pod 20 rokov a ženy staršie ako 35 rokov. Ak už žena mala molárne tehotenstvo, môže mať trochu vyššie šance, že sa to stane znova.

Ake su priciny molarneho tehotenstva

Canva/getty images

Ako sa prejavuje takéto tehotenstvo?

Na začiatku môže byť molárne tehotenstvo podobné normálnemu tehotenstvu, ale môžu sa objaviť nezvyčajné príznaky, ako sú silná nevoľnosť, neobvyklé krvácanie alebo veľmi rýchlo rastúca maternica. V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k problémom so štítnou žľazou alebo vysokému krvnému tlaku.

Ako sa zisťuje?

Ak máte nezvyčajné príznaky alebo ak sú hladiny tehotenského hormónu hCG príliš vysoké, váš lekár môže mať podozrenie na molárne tehotenstvo. Potvrdiť sa to dá ultrazvukom alebo vyšetrením tkanív, najmä ak došlo k potratu.

Mozne komplikacie pri molarnom tehotenstve

Canva/kanchanachitkhamma

Liečba pri molárnom tehotenstve

Niekedy sa molárne tehotenstvo vylúči samo, ale často je potrebný lekársky zásah, ako je napríklad zákrok, kde sa odstráni abnormálne tkanivo z maternice. Dôležité je aj sledovanie po liečbe, aby sme sa uistili, že všetko abnormálne tkanivo bolo odstránené a neexistuje riziko vážnejších komplikácií.

Možné komplikácie počas molárneho tehotenstva

Ak sa takéto tehotenstvo nelieči, môže spôsobiť rôzne problémy, ako sú anémia alebo vysoký krvný tlak. V zriedkavých prípadoch môže abnormálne tkanivo prerásť do vážnejšieho stavu, ktorý môže vyžadovať ďalšiu liečbu, vrátane chemoterapie.

Hoci je toto nezvyčajné tehotenstvo vážnym a zložitým stavom, správna diagnóza a liečba môžu minimalizovať riziká a umožniť žene plánovať budúce tehotenstvá bez obáv.

Molárne tehotenstvo(1)

Canva/ sasirin-pamais-images

 

Zdroj titulnej foto: Canva/getty images

Zdroj článku: What Is a Molar Pregnancy?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár