Recept na šošovicovú polievku „ako od maminky“
Šošovicová polievka, ktorá vám pripomenie domáce varenie ako od maminky a vytvorí útulnú atmosféru priamo vo vašej kuchyni. Tento jednoduchý, no nesmierne obľúbený recept je ideálny na zahriatie počas chladných dní.
Na prípravu šošovicovej polievky budeme potrebovať
- 100 g hnedej šošovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 stredné zemiaky
- 1 l plnotučného mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- koreniny na dochutenie: bobkový list, čierne a nové korenie, drvená rasca, soľ, trstinový cukor/med, ocot/citrónová šťava
Prečítajte si: Recept na maslové lúpačky v mikrovlnke
Postup prípravy
Šošovicu pripravíme vopred
Namáčanie šošovice cez noc alebo aspoň na 4 hodiny pomôže k rýchlejšiemu vareniu a lepšej stráviteľnosti. Ak ste na to zabudli, stačí po prvom zovretí vodu z šošovice vyliať a variť ju o niečo dlhšie.
Varenie základu
Ošúpte a nakrájajte zemiaky, pridajte ich do vody spolu so šošovicou a varíme, kým nie sú mäkké.
Dochutenie
Po uvarení zemiakov a šošovice pridáme mlieko a smotanu, ktoré polievke dodajú krémovosť. Koreniny a trocha sladidla (cukor alebo med) pridajú polievke hĺbku chuti. Nechajte zovrieť a potom odstavte z ohňa.
Na záver
Pri podávaní pridajte do polievky niekoľko kvapiek octu alebo citrónovej šťavy, čo zvýrazní jej chuť. Dôležité je pridávať ocot až na tanieri, aby sa polievka nezrazila.
Táto tradičná šošovicová polievka je vynikajúcim príkladom toho, ako jednoduché suroviny môžu vytvoriť skvelú a chuťovo výbornú polievku.
zdroj titulnej foto: canva