Začnite písať

ROZHOVORY

Riaditeľka ZUŠ Exnárová: Po slovenskej premiére Harry Potter in Concert sa nám na hudobnú prihlásilo toľko detí, že sme ich všetky nemohli prijať

Riaditeľka bratislavskej základnej umeleckej školy Anna Miklovičová sa rozhodla v roku 2023 podporiť slovenskú premiéru Harry Potter a Kameň mudrcov in Concert. Promotérovi koncertu zapožičala hudobné nástroje a pomohla vytvoriť sprievodnú aktivitu s názvom Čarovné nástroje. Podľa nej je filmová hudba pre deti veľkou motiváciou naučiť sa hrať na hudobný nástroj.

Detskí, no i dospelí návštevníci koncertu si mohli vyskúšať každý nástroj, ktorý následne mohli vidieť v orchestri. Aj takéto aktivity sú podľa riaditeľky Miklovičovej dobrým spôsobom, ako deti priviesť k hudbe. Viac sa dočítate v rozhovore nižšie.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo sa ZUŠ rozhodla zapojiť do programu Harry Potter in Concert
  • Aký nástroj je menej žiadaný a prečo
  • Prečo je dôležité viesť deti k hudbe
  • Čo je kľúčové pri učení sa hre na hudobný nástroj
  • Či sú husle najťažším nástrojom
  • Kedy a kde si aktivitu Čarovné nástroje môžete zopakovať

Sprievodným programom podujatia Harry Potter a Kameň mudrcov in Concert bola aj aktivita Čarovné nástroje, na ktorých si deti mohli vyskúšať hru na každom nástroji, ktorý už o pár chvíľ videli v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu. Ako túto aktivitu hodnotíte?

Ja to celé hodnotím pozitívne a mne sa takéto projekty so živou hudbou veľmi páčia. Koncert je doplnený aj obrazom, čím zosilňuje originálnu a jedinečnú atmosféru podujatia. Akonáhle človek zažije jedinečnosť živého hudobného prejavu na vlastnej koži, je to úplne iná energia, má to iné vibrácie. Na podobnom type koncertu som už raz dokonca bola sama účastná. Preto keď ma pán Engler oslovil s ponukou spolupráce pri organizácii tejto sprievodnej aktivity na Harry Potter a Kameň mudrcov in Concert, bola som úplne nadšená.

Nebolo riskantné dať hudobné nástroje do rúk ľuďom, ktorí ich nikdy nedržali? Ide predsa o hodnotné predmety.

Nepríde mi to riskantné, ak tam máme svoj pedagogický dohľad. Naši učitelia sú hudobní profesionáli, čiže vedia veľmi dobrým spôsobom nástroj sprístupniť aj laikom. Musím povedať, že vďaka tejto aktivite sme urobili propagáciu nielen našej základnej umeleckej školy, ale všetkých základných umeleckých škôl na Slovensku. Vyskúšať si jednotlivé hudobné nástroje mali veľký záujem nielen deti, ale aj dospelí.

Aké nástroje si mohli deti a dospelí vyskúšať na Čarovných nástrojoch?

Mali sme k dispozícii všetky nástroje, ktoré boli v orchestri. Nemali sme len trombón, ktorý je v Bratislave už menej žiadaný, pretože veľa rodín žije v bytovkách a učiť sa hrať na trombón je naozaj hlučná záležitosť. Rodičia preto preferujú skôr menej hlučné nástroje, ktorými si nepohnevajú susedov.

Autor: Katarína Bubeníková

Myslíte si, že je dôležité viesť dieťa k hudbe? Ak áno, prečo? Aký v tom vidíte zmysel?

Vzdelávať deti v oblasti hudby je nesmierne dôležité. Hudba rozšíri ich obzor z rôznych uhlov. Pri hudobnom odbore sa pracuje s emočnou inteligenciou, no to nie je všetko. To, čo robí hudba s dieťaťom, mu veľmi napomáha vo všetkých oblastiach života a aj pri predmetoch, ktoré na prvý pohľad s hudbou nesúvisia – dokonca aj s matematikou. Toto sú dávno preukázané fakty. Deti, ktoré študujú hudbu, majú v škole oveľa lepšie výsledky.

Aký je rozdiel medzi interpretáciou klasickej a filmovej hudby?

V Slovenskej filharmónii som sama hrala 15 rokov. Dvakrát ročne je tam na programe filmová hudba a musím povedať, že niektoré filmové aranžmány sú veľmi náročné, aj keď to možno tak na prvý pohľad nevyzerá. Ľudia majú filmovú hudbu radšej, pretože ju poznajú. A podanie, v ktorom ju interpretuje Slovenská filharmónia – to je niečo úžasné.

Aké deti k vám chodia na hudobnú? Sú to deti, ktoré sa chcú naučiť hrať samé, alebo sú tam aj také, na ktoré prenášajú rodičia svoje sny?

Je to rôzne, ale myslím si, že u malých detí to je naozaj tak, že práve rodičia chcú, aby deti získali hudobné vzdelanie. Ale u každého je to naozaj individuálne. Základy umeleckého vzdelania by však malo mať každé jedno dieťa, nech si už nájde akýkoľvek odbor. No hudba je tá, ktorá vie najhlbšie zasiahnuť ľudské, a teda aj detské vnútro.

Autor: komunikačná agentúra BeeContent

Môže sa pýšiť Základná umelecká škola Exnárova úspešnými absolventmi?

Samozrejme! Ide o vynikajúcich hudobníkov, ktorí hrajú v najlepších orchestroch na Slovensku, ale aj v zahraničí, napríklad v Japonsku, Kanade či Nemecku.

Nie je hra na hudobný nástroj spočiatku nákladná?

Áno, pre rodinu je to istá finančná záťaž. Záleží na tom, aký hudobný nástroj si rodičia spolu s dieťaťom vyberú. Bez kúpy nástroja však dieťa nemôže fungovať, pretože ak nebude doma cvičiť, tak nebude napredovať tak, ako by malo. Napríklad ak chce hrať na flautu, tá je lacná, ale klavír je zase veľmi nákladná záležitosť. Menej náročné začiatky štúdia sú na ostatných odboroch základných umeleckých škôl – teda na výtvarnom, tanečnom či literárno-dramatickom odbore.

Myslíte si, že je možné vzbudiť záujem o hudbu aj takouto populárnou hudbou, ktorú deti poznajú? Motivovať ich k učeniu sa hry na hudobnom nástroji nielen klasickou hudbou, ale aj filmovou?

Filmová hudba je pre deti obrovskou inšpiráciou. Ročne robíme u nás v škole niekoľko koncertov filmovej hudby, vďaka ktorým sú deti motivované doma cvičiť, aby predviedli čo najlepší výkon. Výborná a populárna je u nás nielen hudba z filmov, ale aj z rozprávok. Bola som prekvapená, koľko v škole máme fanatických fanúšikov Harryho Pottera.

Je pravda, že husle sú najobtiažnejším nástrojom?

Každý nástroj má svoje špecifiká a svoju obtiažnosť.

A nakoniec, vraveli ste, že ste po koncerte evidovali zvýšený nárast prihlášok na hudobný odbor.

Áno, máme obrovský nárast, až taký, že nevieme všetky deti prijať. Keď tie deti prišli na Harry Potter a Kameň mudrcov in Concert a videli orchester, vzbĺkla v nich túžba naučiť sa hrať na nástroj. A to je dobre!

Harry Potter

Autor: Katarína Bubeníková

ZAŽITE ČAROVNÉ NÁSTROJE AJ TENTO ROK

Harry Potter a Tajomná komnata™ in Concert príde do Bratislavy už v sobotu 17. februára 2024. Počas koncertu si budú diváci môcť užiť premietanie celovečerného filmu sprevádzené hudbou Johna Williamsa v podaní 90-členného Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou svetoznámeho dirigenta Ernsta van Tiela. Film sa bude premietať vo vysokom rozlíšení na veľkom, viac ako 12-metrovom plátne so slovenským dabingom. Na návštevníkov čaká aj bohatý sprievodný program v podobe Rokfortskej chodby a, už vyššie spomínaných, Čarovných nástrojov. Posledné voľné vstupenky si môžete zakúpiť na Predpredaj.sk.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár