Začnite písať

ROZHOVORY

Tešíte sa na Valentína, obľubujete perníky a viete kto je Perníková mamka?

O Svätom Valentínovi kolujú legendy, že to bol rímsky kňaz, ktorý pomáhal kresťanským párom, potajomky uzatvárať manželstvá. Cisár Klaudius II. totižto zakázal mladým mužom sobášiť sa, pretože bol presvedčený, že slobodní muži sú lepšími vojakmi. Valentín tento zákaz neuposlúchol a bol popravený. Romantický sviatok všetkých zamilovaných tak na jeho počesť oslavujú páry po celom svete.

História pečenia perníkov sa viaže k stredoveku a to najmä s Nemeckom a Českým kráľovstvom. Perníky boli považované za luxusné produkty, pretože obsahovali veľmi drahé zložky. Jeden z najstarších receptov je Lebkuchen, ktorý sa spájal s tradičnými sviatkami.

Perníková mamka spojila Valentína s perníkmi a vznikli nádherné chutné dielka, ktoré určite potešia. Chcete vedieť, kto je Perníková mamka, kedy upiekla svoj prvý perník a kde čerpá inšpiráciu na tvorbu sladkých darčekov? Prečítajte si rozhovor so Silviou Hudecovou.

Mamka Perníková mamka

Kedy ste sa stali mamou a koľko vám doma pobehuje detičiek?

Hrdou maminou som stala prvýkrát pred deviatimi rokmi, keď sa mi narodila dcérka a dva roky na to syn. A presne v tej dobe, na materskej, som asi ako väčšina z nás mamín, začala vymýšľať a hľadať niečo mimo starostlivosti o detičky. Niečo, pri čom by som prišla na iné myšlienky, ale zároveň robila niečo kreatívne.

Mali ste k pečeniu blízko už v detstve?

Popravde, ani nie a úplne úprimne, ani teraz nie je pečenie mojou doménou. Čo ma na tom najviac baví, je práve zdobenie. To znamená, že pečenie vždy rýchlo odbijem a potom už len zdobím, zdobím a zdobím. (Smiech.)

Prečítajte si: 10 aktivít, ktoré posilnia vzťah s vašim dieťaťom

Kedy ste upiekli svoj prvý perník?

Tak určite už v detstve s maminou, či mojou babinkou. Mám tri sestry a všetky sme veľké milovníčky sladkého, takže na Vianoce boli u nás vždy kopy rôznych koláčikov a medzi nimi samozrejme nemohli chýbať medovníčky. Ale je pravda, že prvýkrát, mala som asi 15 rokov, som sa veľmi odvážne pustila do pečenia perníkových chalúpok, ktoré sa mi na počudovanie naozaj podarili. Dostali ich potom ako darček pod stromček moje dve tety. Možno tam bol prvopočiatok Perníkovej mamky. (Smiech.)

Kde hľadáte nápady pre svoje chutné výtvory?

Nápady? V našom bežnom živote. Samozrejme som, ako skoro každá medovnikárka, začínala klasickým bielym zdobením, no časom som chcela niečo viac, niečo iné. A tak prišli napríklad medovníkové volské oči, či medovníková pečená slanina a k tomu krígeľ piva, pravdaže tiež z medovníka. Neskôr prišli medovníkové kytice, rôzne kvety. Napríklad aj medovníkové omaľovánky, ktoré majú v celom mojom okolí každoročne veľký úspech. Hlavne na Veľkú noc. Viete si asi predstaviť nadšenie detičiek, ktoré si vymaľujú medovníček podľa seba a potom ho môžu spokojné zjesť…

Pomáhajú vám pri pečení aj vaše deti?

Pri pečení nie, ale zdobenie je vždy najlepší program na oslavách mojich detičiek, alebo dokonca aj v škole, ktorú moje detváky navštevujú. Robila som tam ukážky zdobenia, kde si každý nazdobil svoj medovník. Deťom sa to nesmierne páčilo.

Kedy pečiete najradšej?

Keď som doma sama. Ale to asi pozná každá mamina. Mať ten svoj pokoj, pustiť si k tomu nejaký krimi podcast. To sú také moje chvíľky pohody.

Zamilovaný Valentín

Blíži sa Valentín, sviatok všetkých zamilovaných. Už je asi pečenie v plnom prúde. Máte rada tento sviatok plný lásky?

Nedá sa jednoznačne povedať, či ho mám rada. S mužom ho nejako extra neoslavujeme. Ale vždy od neho dostanem nejakú maličkosť, aj keď mu každý rok hovorím, že nič nechcem. Moje top sviatky, čo sa týka zdobenia, sú samozrejme Vianoce, kde sú nekonečné možnosti rôznych námetov. A potom Veľká noc. Rôzne rozkošné zvieratká, jarné farbičky. Už teraz sa na to teším.

Aký darček na Valentína vás poteší najviac?

Isto nebudem jediná mama, ktorá odpovie, že fľaša dobrého vína, napínavý film a ticho. (Smiech.)

Možno zbytočná otázka, ale skúsim… Čo na Valentína podarujete vy?

Určite nie medovníčky! Aj keď môj drahý manžel sladké ľúbi. Asi pôjdem do overenej značky kvalitnej čokolády.

Už som sa pýtala na inšpirácie, ale poďme konkrétne k Valentínovi. Aké perníky okrem tých srdiečkových pečiete?

Veľmi obľúbené sú rôzne zvieratká, hlavne mackovia. Mala som už požiadavky aj na isté tvary z intímneho sveta, no tie ja zo zásady odmietam. Niežeby som bola nejaký puritán, ale medovnikárčina je krásne remeslo a rada by som udržala, aspoň u mňa, jeho úroveň.

Prečítajte si: 10 fascinujúcich metód, ktoré formujú deti od Dánska až po Afriku

Existuje recept na dokonalý perník?

Samozrejme. (Smiech.) Každoročne ho zdieľam na mojej facebookovej stránke a ohlasy bývajú iba pozitívne. Pravdaže je tu ale jedno zásadné pravidlo, že musíte dodržať recept presne podľa pokynov.

Medovníkové cesto od Perníkovej mamky

Ingrediencie na suchú zmes, ktorú je potrebné poriadne premiešať:

1 kg múka hladká T650 (chlebová)

450 g cukor práškový

2 balenia perníkového korenia

3 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Ďalšie ingrediencie:

6 vajec veľkosti M (pokiaľ chcete dať vajcia domáce, treba sa držať gramáže)

360 g medu kvetového (ideálne od včelára)

Postup:

  1. Zamiesiť ručne na krásny bochník nelepivého cesta a v uzatvorenej nádobe nechať oddychovať aspoň 2 až 3 dni v chlade. Čím viac, tým lepšie.
  2. Pred pečením nechať v izbovej teplote približne 12 hodín. Na pomúčenej doske vaľkať na hrúbku asi tak 3 milimetre.

Ja osobne pečiem na programe vrchný – spodný ohrev plus ventilátor. Doba pečenia je rôzna, keďže každá rúra je iná. Ale približne 5 minút pri veľkosti formičiek asi 7cm. Medovníčky musia mať po vybratí z rúry zlatistú farbu. Nesmú byť hnedé. Tesne po vytiahnutí z rúry potieram žĺtkom zriedeným s vodou. Dobrú chuť. (Smiech.)

Zdroj foto: Perníková mamka

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár