Začnite písať

CHOROBY

Zapareniny u dojčiat: Ako ich jednoducho zastaviť predtým, než začnú?

zapareniny u dojčiat

Zapareniny u dojčiat , odborne nazývané plienková dermatitída predstavujú jednu z najčastejších kožných problémov u najmenších. Aj keď sa zdá, že všetky deti majú rovnaké podmienky – identické plienky, starostlivosť či krémy, niektoré z nich sú postihnuté viac než iné. Záhadou ostáva, prečo sa kožné problémy objavujú práve u niektorých dojčiat.

Faktory, ktoré prispievajú k vzniku zaparenín

Hlavnými faktormi, ktoré môžu prispievať k vzniku tohto zápalu, jemnejšia a citlivejšia koža novorodencov, nedostatočná frekvencia výmeny plienok a paradoxne aj nadmerná hygiena s použitím mydla, ktoré kožu vysušuje a oslabuje jej prirodzenú odolnosť. Správna starostlivosť a pozornosť k potrebám detskej pokožky je kľúčom k prevencii tohto nepohodlia.

Dávajte pozor na to aký krém použijete

Pri starostlivosti o jemnú pokožku dojčiat je dôležité vyvarovať sa niekoľkým bežným chybám, ktoré môžu viesť k plienkovej dermatitíde. Parfumované krémy, hoci znejú lákavo, môžu byť pre citlivú pokožku skutočnou hrozbou, pretože obsahujú zložky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie. Pritom niečo tak základné, ako je spôsob balenia do plienky, môže mať tiež veľký vplyv. Tesné obopnutie plienkou obmedzuje prístup vzduchu k pokožke a môže ju mechanicky poškodiť.

Zvýšená pozornosť si zaslúži aj obdobie, keď dieťa trpí hnačkou. V takých prípadoch je kľúčové časté umývanie postihnutého miesta čistou vodou a použitie šetrného krému, ktorý pomôže chrániť a regenerovať pokožku. Nemali by sme prehliadať ani možnosť alergie na samotné plienky, pri ktorej môže byť riešením zmena značky. Tieto preventívne kroky môžu výrazne prispieť k udržaniu zdravej pokožky najmenších.

Čo je typické pre zapareniny

Charakteristickým znakom zaparenín je postupný vývoj kožných prejavov, ktorý začína jemným začervenaním postihnutého miesta. Toto začervenanie je často hladké a môže byť prvým varovným signálom. S postupom času sa stav kože môže zhoršiť, koža sa stáva drsnou a môžu sa objaviť drobné pľuzgieriky, ktoré sú častým indikátorom ďalšieho podráždenia.

V niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj šupiny, čo naznačuje pokračujúce vysušovanie a poškodenie kože. Ak koža nadobúda mokvavý vzhľad, môže to byť signálom kvasinkovej infekcie, ktorá vyžaduje špecifický prístup k liečbe. Tieto charakteristiky pomáhajú odlíšiť zapareniny od iných typov kožných problémov a sú kľúčom k správnej diagnóze a liečbe.

Prečítajte si: Herpes u detí: Ako si s ním poradiť?

Ako liečiť zapareniny doma

Pri liečbe zaparenín v domácom prostredí existuje niekoľko osvedčených postupov, ktoré môžu pomôcť zmierňovať príznaky a podporiť hojenie. Dôležitým krokom je dôkladné čistenie postihnutého miesta pod tečúcou vodou po každej stolici, pričom je kľúčové, aby bola pokožka pred ďalším ošetrením úplne suchá. Časté prebaľovanie a nechávanie pokožky na vzduchu, pokiaľ to okolnosti dovoľujú, môže výrazne prispieť k zlepšeniu stavu kože.

V prípade hnačky je okrem častého umývania dôležité aj rýchle riešenie tohto problému, pričom probiotiká môžu pomôcť obnoviť zdravú črevnú mikroflóru. Ak sa napriek týmto opatreniam stav nezlepšuje, odporúča sa konzultácia s lekárom, ktorý môže predpísať špecifickú liečbu, vrátane antibiotických alebo protikvasinkových mastí. Začať liečbu čo najskôr je zásadné pre rýchle a účinné zotavenie.

Kedy si to vyžaduje návštevu lekára

Navštíviť lekára je dôležité v prípade, keď domáca liečba zaparenín neprináša očakávané výsledky alebo, keď sa situácia zhoršuje. Ak sa postihnutá oblasť rozširuje aj napriek aplikovaným opatreniam, je to jasný signál, že stav vyžaduje lekársku pozornosť. Zmena správania dieťaťa, ako je zvýšený nepokoj, môže byť indikáciou bolesti alebo nepohodlia spojeného s vážnejším podráždením alebo infekciou.

Výskyt pľuzgierikov alebo viditeľné poškodenie povrchových vrstiev kože sú tiež vážnymi príznakmi, ktoré nesmú byť prehliadané. V takýchto prípadoch je konzultácia s lekárom nevyhnutná, aby sa predišlo ďalším komplikáciám a zabezpečila správna liečba.

 

zdroj titulnej foto: freepik/

zdroj článku: z knihy Sprievodca detskými ochoreniami/Mudr. Monika Antošová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár