Začnite písať

Tehotenský zápisník

10. týždeň tehotenstva: Embryo prešlo do fázy plodu

10. týždeň tehotenstva

Aktuálne, keď ste už v treťom mesiaci vášho tehotenstva, váš malý poklad prešiel transformáciou z embryonálneho stavu do fázy plodu. Prípadné začínajúce sa znaky tehotenského bruška v 10. týždni sú úplne v poriadku, no rovnako normálne je, ak sa ešte žiadne zmeny neobjavili. Ďalej by ste mohli zaznamenať väčšiu viditeľnosť žíl a zvýšenie množstva vaginálneho výtoku.

Čo sa deje s plodom v tomto týždni?

V tomto štádiu sa vo vnútri ďasien vášho budúceho bábätka formujú základy jeho prvých zúbkov, hoci na svetlo sveta sa dostanú až približne v šiestich mesiacoch veku. V oblasti bruška je toto obdobie významné tým, že žalúdok začína vylučovať tráviace šťavy a obličky intenzívnejšie pracujú na tvorbe moču. Kľúčový vývoj prebieha aj v oblasti kostí a chrupaviek, pričom sa formujú kolenné a členkové kĺby a drobné lakte sú už plne funkčné.

Veľkosť plodu v 10. týždni

Váš malý poklad v 10. týždni tehotenstva zažíva rýchly rast. Má približne 1,5 palca na dĺžku, čo zodpovedá veľkosti sušenej slivky. Hoci je tento porovnávací objekt známy svojím scvrknutým vzhľadom, vaše dieťa, naopak, je pekne vyplnené, aj keď trávi svoj čas pohlcované amniotickou tekutinou.

Prečítajte si: 9. týždeň tehotenstva: Na nožičkách sa objavujú prsty

Začína sa fetálne obdobie

Tento týždeň znamená významný míľnik vo vývoji vášho dieťaťa, keďže prechádza zo štádia embrya do fetálneho obdobia. V tomto čase dochádza k intenzívnemu vývoju a váš malý sa začína čoraz viac podobať na človeka. Tvorba kostí a chrupaviek nabrala na sile a z malých vyklenutí na nožičkách sa pomaly formujú kolenné a členkové kĺby. Jeho pažičky, vybavené už funkčnými lakťami, sa môžu ohýbať, čo je naozaj úchvatné. Aj keď sa rúčky vášho dieťaťa formujú a stávajú sa silnejšími, sú ešte stále veľmi drobné, takže na bejzbalovú pálku je zatiaľ priskoro.

plod v 10. týždni tehotenstva

zdroj: Profimedia

Začínajú sa formovať zúbky

V tomto týždni prichádza k vášmu bábätku víla zúbkov, aby avizovala formovanie malých zúbkov sekáčikov skrytých pod ďasnami. Tieto perleťovo biele zúbky však nevykuknú na povrch ďasien skôr, ako bude váš drobec blízko polročného veku. Nie sú to však len zúbky, ktoré sa vyvíjajú – aj ostatné telesné systémy sú v plnej prevádzke. Žalúdok vášho malého vydáva tráviace enzýmy, obličky intenzívne pracujú na tvorbe moču a v prípade, že očakávate chlapčeka, jeho telíčko už začína produkovať testosterón.

Symptómy, ktoré môžu stále pretrvávať

Je možné, že si naďalej všímate niektoré z tých „zábavnejších“ tehotenských symptómov, ktoré sa vás držia ako nechcený hosť. Cítite sa nepretržite nevyprázdnené? Mnohým budúcim mamám spôsobujú tieto nepríjemné tehotenské hormóny to, že hladké svalstvo v hrubom čreve sa dostáva do režimu „pomalého tempa“ – činnosť sa spomaľuje, čo vedie k zápche. Na pomoc prichádza strava bohatá na vlákninu, ako sú celozrnné produkty, ovocie a zelenina, doplnená o dostatok vody a pravidelné cvičenie, ktoré môže situáciu zlepšiť.

Ako vyzerá vaše tehotenské brucho

Vaše brucho v 10. týždni tehotenstva môže byť pre vás predmetom zvedavosti a údivu. Ak ste si svoje rastúce tehotenské bruško ešte podrobne nepreskúmali, teraz je ten pravý čas na to. Keď sa postavíte pred zrkadlo, pravdepodobne si všimnete, že spodná časť vášho brucha je teraz viditeľne okrúhlejšia. Tento jav naznačuje, že váš zázrak sa začína čoraz viac prejavovať, vzhľadom na to, že vaša maternica už dosiahla veľkosť porovnateľnú s grapefruitom.

Ak však svoje tehotenské bruško v 10. týždni ešte úplne nevidíte, nezúfajte – jeho rast sa čoskoro stane zreteľnejším. Každá žena a každé tehotenstvo je jedinečné, preto sa čas, kedy sa bruško začne prejavovať, líši v závislosti od viacerých faktorov ako výška, hmotnosť a typ postavy. U prvorodičiek sa bruško často prejaví neskôr ako pri ďalších tehotenstvách. Ak máte ohľadom svojho rastúceho bruška akékoľvek obavy, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom, ale pamätajte, že v rámci tehotenského bruška je takmer všetko v norme.

Tehotenské bruško v 10. týždni tehotenstva

Canva/ sciencephotolibrary

Žily vám presvitajú

Druhým javom, ktorý si môžete všímať na svojom tehotenskom tele, sú modré línie, ktoré sa zrazu začali vynárať na povrchu vašej kože, prechádzajúce cez prsia a brucho. Tieto viditeľné žily sú zreteľné na pokožke bez ohľadu na jej odtieň. Sú to rozšírené cievy, ktoré prenášajú zvýšené množstvo krvi potrebnej pre výživu vášho rastúceho bábätka. Ako vaše tehotenstvo napreduje, zistíte, že aj žily na vašich rukách a nohách sa stanú viac viditeľnými a výraznejšími.

V období tehotenstva sa objem krvi u priemernej ženy zvýši približne o 50 percent a žilový systém sa musí prispôsobiť, aby zvládol tento zvýšený prietok. Tieto modré čiary na vašom tele môžete považovať za hrdý znak tehotenstva. Noste ich s hrdosťou, pričom si uvedomujte, že po narodení vášho dieťaťa a ukončení dojčenia (ak sa rozhodnete pre dojčenie) postupne zmiznú.

Problémy so zápchou

Zápcha môže byť v prvom trimestri tehotenstva nepríjemným spoločníkom. Ako jej čeliť? Na úvod sa radšej vyhnite jedlám, ktoré situáciu zhoršujú, ako sú napríklad biely chlieb, ryža a cestoviny. Namiesto toho siahnite po potravinách bohatých na vlákninu. Doprajte si celozrnné produkty, napríklad vlákninou nabité cereálie a čerstvé ovocie ako kivi, ktoré je skutočným priateľom v boji proti zápche.

Nezabudnite ani na sušené ovocie, ktoré je skvelou alternatívou – od sliviek, ktoré sú klasikou, až po marhule, broskyne, hrušky, jablká, čučoriedky či čerešne. Čerstvá alebo len jemne uvarená zelenina a rôzne orechy a semená tiež pomôžu. Nezabudnite doplniť vlákninu dostatočným množstvom tekutín, predovšetkým vody a šťavy.

Cvičenie tiež môže pomôcť udržať veci v pohybe. Ak sa situácia nezlepší do pár dní, tak kontaktujte svojho lekára, ktorý môže mať ešte nejaké špeciálne rady. Pred konzultáciou s lekárom však nezačínajte užívať žiadne voľnopredajné prípravky.

Príznaky v 10. týždni

  • Únava
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Chuť na jedlo alebo nechuť
  • Pálenie záhy a poruchy trávenia
  • Nadúvanie a plynatosť
  • Zvýšený vaginálny výtok
  • Občasné bolesti hlavy
  • Slabosť alebo závrat
  • Viditeľné žily
  • Bolesť okrúhlych väzov
Zápcha v tehotenstve

Canva/ doucefleur’s Images

Zdroj titulnej foto: Canva

Zdroj článku: whattoexpect.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár