Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Marec mesiac knihy: 2 akčné tipy na knihy, ktoré by si mala prečítať každá mama

tipy na knihy

Marec je mesiac knihy, preto sme si pre vás pripravili dva akčné tipy a niekoľko bonusových tipov na knihy o materstve. Pri všetkých tých povinnostiach, ktoré so sebou materstvo prináša, maminky zvyčajne nemajú čas nazvyš venovať čítaniu odbornej literatúry, ktorá sa zaoberá výchovou detí. Preto sme zvolili aspoň dve knihy, ktoré pokladáme za tie najlepšie o „uvedení do problematiky materstva“, ktoré na našom trhu máme.

Obidva naše akčné tipy na knihy o materstve napísal veľmi známy slovenský neuropsychológ Robert Krausse, ktorý je tiež dvojnásobným otcom. Konkrétne ide o knihy Detský mozog: Novorodenec a Detský mozog: Batoľa. Tieto knihy sú návodom toho ako funguje detský mozog počas prvých troch rokoch života dieťaťa, ktoré sú podľa odborníkov pre vývoj dieťatka tými najdôležitejšími.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s herečkou a speváčkou Zuzanou Hrvoľovou

Detský mozog: Novorodenec

Táto kniha vám pomôže pochopiť a podporiť dozrievanie detského mozgu. A zároveň rozvíjať rozumový i emocionálny potenciál vášho dieťatka.

Detský mozog sa začína rozvíjať počas vnútromaternicového vývinu a jeho dozrievanie je v prvých mesiacoch a rokoch života. Neuropsychológ Robert Krause v tejto knihe prechádza až 24 modelovými situáciami, ktoré rodičom pomôžu pochopiť vývin dieťaťa. Na týchto názorných príkladoch autor ukazuje a pomocou najnovších vedeckých poznatkov vysvetľuje, čo robiť a čo nerobiť, aby ste podporili zdravé dozrievanie mozgu dieťaťa. Navyše je táto kniha veľmi jednoducho napísaná a pomôže vám sa v roli rodiča cítiť istejšie a bezpečnejšie.

čítanie knihy bábätku

Image by Freepik

Detský mozog: Batoľa

Táto kniha hovorí o tom ako zvládnuť prvé obdobie vzdoru či problémy so socializáciou vášho dieťaťa s inými deťmi.

Po dovŕšení prvého roku života je dieťa motoricky schopnejšie, jazykovo zručnejšie a emocionálne vnímavejšie. Práve medzi začiatkom druhého a koncom tretieho roku života prechádza aj z pohľadu kognitívnej neuropsychológie významnými zmenami, ktoré je dôležité zreflektovať a náležite k nim pristúpiť.

Neuropsychológ Robert Krause vo svojom pokračovaní o detskom mozgu ponúka znovu 24 situácií, s ktorými sa obyčajne stretáva každý rodič. Kapitoly sú tentoraz podrobnejšie vysvetlené, pretože interakcia dieťaťa s rodičmi, s inými deťmi i so spoločnosťou je v tomto citlivom veku oveľa užšia. Deti už nie sú len pasívnymi prijímateľmi informácií, ale aj aktívnymi. V tejto knihe sa dozviete všetko o tom čo sa deje vo vnútornom svete vášho dieťatka počas tých najdôležitejších situácií.

Bonusové tipy na záver

Na našom Instagramovom profile Akčné mamy sme sa vás pýtali aké knihy by ste poradili vy ako mamy iným mamám.

Olívia a Prečo sú dánske deti šťastné.“ – akčná mama Alexandra

Toto mali čítať naši rodičia, Klub nerozbitných detí, Ako prežiť rodičovstvo, Detský mozog vysvetlený rodičom.“ – Akčná mama Miroslava

 

A akú knihu o materstve by ste odporučili Vy maminkám? Napíšte nám do komentára. 🙂

 

Viac tipov na knihy o materstve nájdete v našich článkoch

Akčné tipy na 3 knihy, ktoré by si mala prečítať každá mama

Tieto 3 knihy by si mal prečítať každý rodič

4 tipy na knihy, ktoré by si mal prečítať každý rodič

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár