Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s Alexandrou Mekyšovou

mama otec a syn

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mamy Alexandry

„Prajem si, aby bol každý šťastný. Milujem slnečné rána, dobrú kávu, kvalitné víno, inšpiratívne knihy a žirafy. Ale najviac na svete ľúbim svoje mladšie ja – môjho syna. Život bez detí by nemal pre mňa cenu, preto som s nimi každý deň. :)“ – Alexandra Mekyšová

žena

Alexandra Mekyšová

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Veľmi pozitívna zmena bola, že som si našla „parťáka“ na celý život.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

Negatívne ma prekvapilo to, že sa všetko točí okolo pôrodu a nikto vás nepripraví na to, čo príde po tom, ja mám stále pocit, že pôrod sa u nás berie ako strašiak, a keď máte za ním, tak život by mal byť opäť v rovnováhe, ale, nikto nepripraví prvorodičku na to, ako treba dojčiť, čo robiť, keď dieťa stále plače, ako nájsť režim, keď vaše dieťa vlastne v noci je viac hore ako spí. Toto je pre mňa to negatívum, pretože som vždy počúvala iba o hrôzostrašných príbehoch z pôrodnej sály, ale nikto mi priamo nepovedal, že môžeme riešiť problémy aj po tom (a to my sme boli asi magnet na problémy). Podľa mňa by bolo fajn, keby ako existujú predpôrodné kurzy, existovali nejaké kurzy (možno existujú) ohľadne šestonedelia, kde vás pripravia na situácie po pôrode (ako zvládať starostlivosť o novorodeniatko a hlavne ako zvládať svoju psychiku).

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

Určite áno. Ja si myslím, že obaja sme dospeli a pochopili zmysel života. A verím, že obaja sme na seba vzájomne hrdí za to, ako všetko zvládame. Aj keď vždy je na čom pracovať.

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Idem si svojou cestou, keď potrebujem radu, spýtam sa osoby, ktorú považujem za skúsenejšiu.

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Dá sa povedať, že ja už nevyžiadané rady nedostávam. Na začiatku, samozrejme, boli, niekedy ma trápilo, že nevyhoviem ostatným (staršej generácii), ale potom som pochopila, že vzťah matka a syn netvoria ostatní, ale my dvaja a dôležité je nájsť rovnováhu medzi nami.

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Nepamätám si úplne najhoršiu radu, ale také tie otázky typu – on ti ešte neprespí celú noc, prečo má ešte plienku, on má ešte cumeľ? „Milovala som ich“. A teraz „najdokonalejšia“ otázka: „Vy ste ZAS chorí?“, spýta sa niekto, koho dieťa je tiež bežne choré ako dieťa, ktoré navštevuje škôlku, to sa priznám, táto ma privádza do vývrtky.

5. Aký typ výchovy preferujete?

Ja som u nás demokratický typ rodiča, snažím sa nájsť rovnováhu a balans na oboch stranách.

6. Akým hodnotám vediete vášho syna?

Ľudskosť, empatickosť, ochota pomáhať slabším, starším, veriť v sám seba.

mama a syn

Alexandra so synom Ferkom

7. Akú radu by ste dali budúcim maminkám?

Počúvať svoje vnútorné ja, pretože naša intuícia nás nikdy nesklame.

8. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Veriť v samých seba, pretože každá mamka sa každé ráno zobudí s tým, že chce byť tá naj mama na svete pre svoje deti, aj keď to občas nevyjde a máme všetkého po krk, ale aj tak verím, že každá jedna sme pre to naše dieťa tá naj možnosť!

9. Akú radu by ste dali otcom?

Jedinú, venovať sa svojim deťom vo svojom voľnom čase najviac ako sa dá, pretože otca mama nenahradí a svojej polovičke pomáhať v bežných domácich prácach.

10. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Ak sa im dá, aby dlho neotáľali a išli do toho.

11. Čo máte na materstve najradšej?

Pocit byť mamou, nedá sa opísať,  budím sa s ním a aj zaspávam, to,  že vedľa vás leží človiečik, ktorý vám denne povie minimálne 20-krát, že vás miluje a spýta sa, ako sa máte, je najdokonalejší pocit na svete. V živote som si nemyslela, že materstvo môže byť tak krásne.

12. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

V tom momente som bola najšťastnejšia v celom vesmíre a už mi zostalo len modliť sa, aby všetko prebehlo v poriadku.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s Veronikou Korcovou

13. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Medzi materstvom a časom pre seba sa čas dá nájsť, ale medzi materstvom, prácou a časom pre seba, to sa učím, niekedy mám pocit, že mi všetko prerastá cez hlavu. Ale počas materskej som mala vyčlenený presne čas pre seba, kedy som chodila cvičiť, cvičenie bola moja psychohygiena aj pred materskou a vedela som, že to bude opäť ten čas pre mňa, kedy zresetujem.

14. Aké sú vaše ciele v materstve?

Byť mamou, ktorú o 20 rokoch si bude môj syn vážiť a bude hrdý na to, že som to práve ja a hlavne mi bude stále dôverovať.

15. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

Knihy, knihy a ešte raz knihy.

mama otec syn

Alexandra so synom a s manželom

16. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet po tom, čo ste sa stali mamou?

Naučila som sa spomaliť, aj keď to znie dosť čudne, pretože stále nemáme čas, ale vychutnať si ten moment prítomného okamihu, kedy sa spolu rozprávame, hráme, varíme, tvoríme niečo, čo som predtým nepoznala a je to niečo, čo zaplnilo to prázdno v mojom živote predtým.

17. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Áno, ako učiteľka na základnej škole denno-denne prepájam svoj súkromný a profesijný život, a tak, ako chcem, aby moje dieťa bolo šťastné, tak isto chcem, aby moje školské deti boli v našej triede spokojné a šťastné a preto, ako som už spomínala môj zdroj inšpirácie = knihy, tak vždy pri ich čítaní myslím aj na tých mojich školských zverencov, pretože verím, že keď ukážete kúsok seba/ľudskosti a aktívne sa im venujete/počúvate, tak odmena je istá a vzťahy budú na úplne inej úrovni. A to, čo chcem budovať doma so svojím synom, chcem mať aj vo svojej triede.

18. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

„Nebuď na seba taká prísna.“ Dostala som ju od spánkovej poradkyne Zuzky (Lepší spánok bábätiek), ktorej budem navždy vďačná, pretože bola také moje svetlo na konci tunela, ktorý nemal koniec. 🙂 Pomohla mi nielen so spánkom syna, ale celkovým nastavením mysle ako mamy začiatočníčky.

So Zuzanou Guzmickou z Lepšieho spánku bábätiek sme sa rozprávali aj my:

Rozhovor s certifikovanou spánkovou poradkyňou o detskom spánku

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár