Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s Michaelou Halásovou

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mamy Michaely?

„Som žena, ktorá má všetko premyslené, naplánované a zorganizované do poslednej bodky. Presne taká som bola, no materstvo to zmenilo. Áno, ešte stále mám rada, keď je všetko tip top, tak ako chcem ja, no každá mama isto vie, že s dieťaťom sa život otočí hore nohami a tak to asi má byť.“ – Michaela Halásová

Michaela Halásová

Michaela Halásová

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Že po každej búrke vyjde slnko. Ako mama zažívam rôzne situácie a aj keď máme náročný deň, alebo chvíľu, stačí pohľad do detských očí a hneď si uvedomím, že pre to drobné stvorenie som všetkým na svete a aj keď mi občas dvihne tlak, viem, že to nerobí schválne. Spoločne sa učíme byť tým najlepším čo v nás je.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

Že taká tá láska na prvý pohľad nepríde vždy automaticky, ako sa hovorí. Mnoho ženám chvíľu trvá, kým si to všetko celé uvedomia a začnú milovať svoje dieťa, tak naozaj, skutočne a bezpodmienečne. Vôbec sa totiž nehovorí o tom, že to nemusí byť láska hneď na prvý pohľad, môže prísť aj o niečo neskôr a je to úplne v poriadku.

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

Nepovedala by som, že sa zmenil, to nie, no je o niečo silnejší. Ešte viac si uvedomujem, že je tu pre mňa a naše dieťa, a že spoločne dokážeme aj nemožné.

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Tlak na matky je neskutočný a človek si to uvedomí, až keď sa ňou stane. Nie je nič horšie, ako nevyžiadané rady a spôsob, akým sa dokážu odsudzovať matky medzi sebou. Netreba si brať všetko k srdcu a hlavne ostať nad vecou.

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Nereagujem. Jednoducho takéto rady púšťam jedným uchom dnu a druhým von. Tvárim sa, že ich nevnímam, aby som na ne nemusela reagovať, alebo ich len nejak neutrálne „odbijem“.

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Na žiadnu si nejak nespomínam, no bude to asi tým, že rady od iných ma nikdy vyslovene nezaujímali, pokiaľ som o ne nežiadala, či už sa to týka rodičovstva, alebo iných smerov v živote.

mama a syn

Michaela so synom Sebastianom

7. Aký typ výchovy preferujete?

Rešpektujúcu. Je pre mňa dôležité, aby moje dieťa cítilo, že aj jeho názor je podstatný, má právo vyjadriť svoje pocity a potreby a chcem aby vedel, že u mňa bude mať dvere otvorené, nech sa deje čokoľvek.

8. Akým hodnotám vediete vaše dieťa?

Chcem, aby náš syn bol slušným človekom, aby si vážil ostatných ľudí, no bojoval hlavne sám za seba a nikdy sa nevzdával.

9. Akú radu by ste dali budúcim mamičkám?

Viem, že je ťažké byť prvorodičkou a nenechať sa strhnúť všetkými informáciami a radami, ktoré na ženu pred pôrodom vyskakujú. Netreba sa nechať vystrašiť, myslieť pozitívne a naladiť sa na tu správnu vlnu. Všetko príde tak nejak samo, no dôležité je nevzdávať sa a myslieť len na to dobré. Ako sa hovorí, pozitívne myslenie je základ úspechu.

10. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Nemiešať sa iným do života, výchovy a nesnažiť sa radiť iným, hlavne teda vtedy, ak o to samé nepožiadajú. Nie je nič horšie, než nevyžiadané rady.

11. Akú radu by ste dali otcom?

Byť otcom nie je len tak. Je to rovnako dôležitá úloha v živote muža, ako byť matkou v živote ženy. Hlavne ženy, by si mali podľa toho vyberať partnerov. Nájsť si po svojom boku takého muža a manžela, na ktorého sa vedia aj v tej najťažšej chvíli spoľahnúť a mať v ňom podporu, nech sa deje čo sa deje. A otcovia si musia uvedomiť, že žena po pôrode prechádza tým najnáročnejším obdobím, čo sa týka fyzickej aj psychickej stránky a potrebuje hlavne oporu a pochopenie na strane svojho partnera. Musia tu byť teda pre mamku, ale aj pre dieťa vždy, keď je to možné. Niekto povie, že muž chodí to práce, no žena, matka, je v tej práci 24/7 doma s dieťaťom a na to netreba zabúdať.

12. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Nemať veľké očakávanie a prehnané nároky na seba. Byť mamou je tou najzodpovednejšou, ale aj najnáročnejšou úlohou v živote ženy, na ktorú sa nedá úplne pripraviť, no je aj tým najkrajším povolaním, ktorým môžete byť.

13. Čo máte na materstve najradšej?

Najradšej sledujem, ako sa všetko postupne mení, ako drobec rastie a ako sa z toho malého bábätka stáva parťák do života. Ako je každý deň iný, pretože sú dni, kedy sa veľa smejeme, no občas si aj poplačeme, ale vždy sa bezpodmienečne ľúbime a každý deň si to dávame najavo objatiami, pusinkami, ale aj slovami.

14. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

U nás bolo rodičovstvo chcené a plánované. Po tom, čo som uvidela dve čiarky na teste, a tak nejak cítila, že teraz sa to už skutočne podarí, moje oči zaliali slzy. Dodnes mám moju reakciu natočenú v telefóne a spolu aj s oznámením o mojom tehotenstve manželovi, zdieľanú so všetkými na mojom Instagrame.

15. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Popravde tomu ešte nie je úplne tak, respektíve v takom množstve, ako by bolo ideálne. Syn je relatívne maličký a potrebuje ma mať pri sebe. Stále je však viac a viac samostatný, bez problémov dokáže tráviť čas, či už s manželom, alebo starými rodičmi a nemusím byť tak v jeho blízkosti ja. Úprimne však môžem povedať, že hocikedy chcem, alebo potrebujem niekam vypadnúť a vypnúť, manžel ma na 110% dokáže nahradiť v pozícii rodiča a ja môžem mať čas pre seba.

mama a syn

Michaela so synom Sebastianom

16. Aké sú vaše ciele v materstve?

Chcem byť tou najlepšou mamou pre svojho syna, ale to (snáď) asi každá z nás. Chcem, aby vedel, že som tu pre neho vždy a mal vo mne tu najväčšiu oporu v živote hocikedy bude potrebovať. Mohol sa mi so všetkým zdôveriť a aj v tých najťažších chvíľach prišiel vždy za mnou.

17. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

Momentálne už nikde. Keď niečo potrebujem, alebo sa chcem vedieť, opýtam sa svojej mamky, prípadne nejakej kamošky, no nezmyselné hľadanie a googlenie na internete už nepripadá do úvahy.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s Alexandrou Mekyšovou

18. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet po tom čo ste sa stali mamou?

Uvedomujem si, že už to nie je len o mne. Nesiem so sebou zodpovednosť za ďalšieho človeka, ktorý vo mne vidí svoje všetko, a tak sa aj musím chovať. Priznávam, že je to často náročné a nie jednoduché, no do rodičovstva som išla, už s týmto uvedomením.

19. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Nie, respektíve, aktuálne môj pracovný život je ešte stále rodičovská dovolenka.

20. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Najlepšia rada, ktorú som dostala bola od kamarátky Hanky a tou je, že je dôležité si uvedomiť, že každá z nás je tá najlepšia mamka pre svoje dieťa a najlepšie vie, čo dieťa potrebuje. Vždy sa snažíme spraviť to správne rozhodnutie a aj keď sa to náhodou niekedy nepodarí, rozhodli sme sa v danom momente najlepšie ako to šlo a na to netreba zabúdať.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár