Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s herečkou a speváčkou Zuzanou Hrvoľovou

Zuzana Hrvoľová

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve dvojnásobnej mamy Zuzany

„Som herečka, speváčka, moderátorka a producentka detského projektu Miško s líškou. Život umelca na voľnej nohe s dvomi deťmi je síce, niekedy, veľký punk, no presne takto som si to vysnívala. Sú to tí najlepší parťáci aj kritici. Spoločne si každý deň tvoríme jedno nekonečné veľdielo!“ – Zuzana

speváčka

Zuzana Hrvoľová

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Asi to, ako človek začne inak vnímať svet, ako sa mu zmenia hodnoty. Začala som byť vďačná za toľko veci, ktoré som predtým brala ako samozrejmosť, a naopak, veci, ktoré ma predtým vedeli trápiť či hnevať, sú teraz oveľa menej podstatné a malicherné. A tiež ma fascinuje, koľko toho jedna mama dokáže a zvládne, keď musí. U nás sú to zväčša bežné veci, ale naozaj úprimne obdivujem všetky mamy, ktoré zvládajú materstvo aj v ťažkých životných situáciách.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

Že je také záväzné. :))) Žartujem. Neviem, či by som povedala, že ma to prekvapilo, skôr je to jedna z tých ťažších vecí na materstve – tá náhla zmena z “ja” na “oni”. Človek si musí na veľa veci zvyknúť, či už ide o prebdené noci, náhle zmeny plánov, alebo prepadnuté dovolenky. Alebo aj také bežné veci, že sa nemôžete zavrieť do ticha, keď vás bolí hlava. Nech je to akokoľvek, všetko negatívne je okamžite zmazané, keď sa prídu ráno rozospatí pritúliť. 🙂

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode detí?

Určite, tak ako sa nám obom zmenil život, zmenil sa aj ten náš spoločný. Našťastie sme naozaj dobrý tím, máme rovnaké názory a postoje čo sa týka detí, výchovy, životného štýlu aj návykov. No a tým, že sme obaja na voľnej nohe, naučili sme sa výborne dopĺňať a “vykrývať”. Máme prepracovaný time-management a deti sú od začiatku rovnako šťastné aj s mamou aj s tatom, takže za toto som veľmi vďačná.

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Náš rodinný model nie je, vzhľadom k mojej práci, úplne tradičný, ako ho poznali naše staré mamy. Sporadicky som pracovala už aj, keď boli deti úplne malinké a postupne som pracovné aktivity navyšovala. Eventy a predstavenia sú, samozrejme, väčšinou večer a často aj vyžadujú cestovanie, takže práve tohto sa týkal tlak, ktorý som tak výraznejšie cítila. Kam stále chodím, keď “mám byť doma” s deťmi. Úprimne som na toto trošku zvyknutá už aj z čias pred deťmi. Rozumiem, že je ťažké pochopiť ten režim, ktorý mám ako umelec na voľnej nohe, ak človek v tomto móde nie je zvyknutý fungovať. Myslím, že ľudia by nemali súdiť, kým nechodia v našich topánkach, ale bohužiaľ, spoločnosť má často potrebu riešiť iných a myslím, že sa s tým nedá nijako extra bojovať. Snažím sa, nebrať si to osobne. 🙂

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Nevyžiadané rady sú taký zvláštny fenomén, ktorý nastupuje okamžite s každým materstvom a nedá sa mu vyhnúť. Je dôležité zachovať si zdravý úsudok, filtrovať a zbytočne sa nerozčuľovať. Ale tiež mi, samozrejme, trvalo sa na to takto pozerať. Viem byť aj prchká povaha. 🙂

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Najhoršie boli pre mňa asi tie rady staršej generácie typu: “Podlož ho vankúšmi aby sa naučil sedieť”, “nechaj ho plakať, nech potrénuje pľúca”, až po: “pleskni mu, čo má čo revať”. Môj syn mal od narodenia cca do 3 rokov respiračno-afektívne záchvaty, ktoré sa prejavovali tak, že keď išiel plakať, prestal dýchať, modrel, zamdlieval. Keď vám v náručí dieťa stráca vedomie a vy neviete robiť nič iba čakať nekonečné sekundy až minúty, naozaj nepotrebujete počuť, že mu máte plesknúť, nech nereve.

mama a deti

Zuzana Hrvoľová so svojimi deťmi

7. Aký typ výchovy preferujete?

Som dosť prísna, čo sa týka režimu a pravidiel. Od malička sme v deťoch pestovali návyky. Spinkať chodili vždy v rovnakom čase aj poobede aj večer. Dodržiavali sme to aj na dovolenkách, výletoch. A myslím, že sa to vyplatilo, deti si to osvojili a veľa veci robia automaticky. Nemajú tablety, ani nedostávajú do rúk mobil. Televíziu pozeráme vždy vyhradený čas, niektoré dni vôbec. Sú na to zvyknutí, radi si kreslia či skladajú, rôzne tvoria a počúvajú hudbu či audiorozprávky. Čo im vždy rada doprajem sú zážitky, nakoľko ja sama som oveľa viac zážikovo než materiálne založená. Takže divadlo, kino, výlety, kútiky, cukrárne – to je naše. 🙂

8. Akým hodnotám vediete vaše dieťa/deti?

Múdrosti, pokore, ľudskosti.

9. Akú radu by ste dali budúcim mamičkám?

Aby si užívali to more lásky a pritom nestratili ani samé seba.

10. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Každá mamina a rodina je iná, takže radiť takto plošne je ťažké. Čo pozorujem stále častejšie vo svojom okolí je akýsi zväzujúci pocit zodpovednosti a nenahraditeľnosti, ktorý dokáže viesť až k obrovskému vyčerpaniu a demotivácii. Tak tu by som asi iba poznamenala, že nájsť si čas sama na seba a zveriť dieťatko partnerovi alebo starým rodičom je absolútne v poriadku a tá chvíľka dokáže niekedy naozaj divy.

11. Akú radu by ste dali otcom?

Skôr prosbu ako radu. Aby boli chápaví, milujúci a rovnocenní partneri pri všetkom čo sa týka detí a domácnosti. Je to veľká vec, ak sa žena môže na svojho partnera spoľahnúť a nie je jej ďalším dieťaťom. 🙂

12. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Nech urobia to čo cítia. Neriadia sa nejakými očakávaniami a vzorcami kedy, ako a či vôbec. Deti sú obrovským darom aj obrovskou zodpovednosťou. Ale tá bezvýhradná láska stojí za to.

13. Čo máte na materstve najradšej?

Tú detskú čistú lásku. Úprimnosť. Ako sa na nič nehrajú, nie sú pomstychtivé ani urážlivé. Žijú tu a teraz. Veľmi veľa sa od nich učím.

14. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

Ja som mala vysnívaný celý ten rodinný model a postup. Chcela som byť tehotná do 25- ky, po 1-2 rokoch mať aj druhé dieťa. Starší mal byť chlapec, druhé dievčatko. Mená sme mali vybraté asi na druhom rande. :)) Riešili sme v tom čase hypotéku a to mala byť naša “zelená” na ceste k dieťaťu. Všetko toto sa mi naplnilo, takže som bola naozaj šťastná.

15. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Vďaka môjmu povolaniu to bolo možno trochu jednoduchšie, než keby som odišla na materskú z korporátu. Stále som mala tú možnosť ísť občas pracovať a aj doma som dostávala plnú podporu. Boli to také moje oázy. Samozrejme, boli aj ťažšie obdobia. Keď sa nám narodilo druhé dieťa, v tom čase prišiel prvý lockdown kvôli pandémii, takže moje pracovné príležitosti boli stopnuté. Naopak, manžel bol práve vtedy pracovne veľmi vyťažený, takže to bolo asi také najťažšie obdobie. Ale prešlo to a teraz je to už zabudnuté. Odkedy sú deti v škôlke, je to už úplne iné.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s dvojnásobnou mamou Barborou – na materstve ma prekvapilo, ako dokážu byť k sebe matky navzájom zlé

16. Aké sú vaše ciele v materstve?

Vychovať múdre, sebavedomé a zároveň pokorné a zodpovedné deti, ktoré budú vedieť rozlišovať dobré a zlé veci. Keď vidím v akej dobe žijeme, čo sa deje naokolo, aké vplyvy a nebezpečenstvá sa dostávajú k deťom a mladým ľuďom, naozaj si iba veľmi želám, aby som ich dokázala od toho ochrániť. Zároveň dúfam, že budeme mať vždy pekný vzťah, aj keď budú v puberte, aj keď budú dospelí.

17. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

V začiatkoch som šla s každou otázkou za svojou mamou. Vychovala predsa mňa, komu už by som mala viac dôverovať? 🙂 Teraz už myslím, že viem veľa vecí aj sama objektívne vyhodnotiť. Samozrejme, rozprávam sa aj s kamarátkami, ktoré majú staršie deti a niektorými vecami si prešli, alebo si čítame a dohľadávame skúsenosti a rady. Záleží konkrétne o čo ide.

18. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet po tom čo ste sa stali mamou?

Pochopila som, že najdôležitejšie na svete je zdravie. Každý deň ďakujem za to, že sú naše deti zdravé. A my tiež.

19. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Určite áno, na začiatku svojho materského života som založila talkshow Supermamy, kde som sa rozprávala aj s rôznymi inšpiratívnymi ženami na mamičkovské témy. Tie sú nevyčerpateľnou studnicou humorných a bizarných situácií, takže ich komunikujem stále napríklad aj na sociálnych sieťach. Aktuálne tvorím a produkujem detský hudobno-divadelný projekt Miško s líškou a doma mám dvoch fantatických testovačov. Už ani neviem zrátať koľkokrát ich predstavenia videli, ale pýtajú si ich aj doma z rádia, takže to je pre mňa dobrým znakom, že to na cieľovku funguje. :)))

Zuzana Hrvoľová

20. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

“Naozaj im to nemusíš všetko žehliť” :)) Ale skvelá rada, ktorá vo mne zarezonovala a je to absolútna pravda je: “spokojná mama = spokojné deti”. Nie je úplne ľahké to aplikovať do praxe, ale je to naozaj veľmi účinné.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár