Začnite písať

Tehotenský zápisník

7. týždeň tehotenstva: Začínajú sa vytvárať základy rúk a nôh

7. týždeň tehotenstva

Je fascinujúce, že v 7. týždni tehotenstva dosiahlo embryo rast, ktorý je až 10 000-krát väčší v porovnaní s okamihom, keď sa usadilo v maternici. Počas tejto dynamickej fázy vývoja je tvorba nových mozgových buniek neobyčajne rýchla, dosahujúca úctyhodných 100 buniek za minútu.

V článku sa dočítate

  • Vzhľad embrya v 7. týždni
  • Veľkosť embrya
  • Ako sa rýchlo vyvíjajú mozgové bunky
  • Čo sa vyvíja embryu v tomto týždni
  • Príznaky, ktoré môžete stále pociťovať
  • A aj to, že kŕče sú bežné v 1. trimestri

Ako vyzerá bábätko v tomto týždni?

V siedmom týždni tehotenstva prechádza váš budúci potomok intenzívnym obdobím vývoja, ktoré prináša významné zmeny. Pupočná šnúra sa stáva dôležitým mostíkom medzi vami a vaším dieťaťom, zabezpečujúcim prísun kyslíka a živín, ako aj odvod odpadových látok do vášho krvného obehu. Súčasne sa v tomto štádiu formuje aj hlienová zátka, ktorá zaujme svoje miesto v otvore krčka maternice, aby poskytla prirodzenú obranu pred baktériami.

Čo sa týka samotného embrya, začínajú sa objavovať prvé náznaky končatín – ruky a nohy ešte nie sú plne formované, ale už sa z nich začínajú vyvíjať malé „pavučinovité“ výbežky. Tieto budúce končatiny momentálne pripomínajú malé lopatky, ale čoskoro dôjde k ďalšiemu vývoju, pri ktorom sa z nich vyformujú prsty na rukách a nohách. Tento fascinujúci proces premeny pokračuje veľmi rýchlym tempom, čo svedčí o zázračnej povahe vývoja ľudského života už v takomto ranom štádiu.

ženské telo v 7. týždni tehotenstva

canva/ sciencephotolibrary

Veľkosť embrya v 7. týždni

Vaše maličké embryo je približne veľké ako čučoriedka, s dĺžkou okolo štvrť centimetra. Aj keď sa môže zdať veľmi malé, ak si zvážite, že od počatia, ktoré bolo pred približne mesiacom, je teraz vaše bábätko až 10 000-krát väčšie, rozsah jeho rastu je skutočne ohromujúci. Tento rýchly rast ukazuje, ako dynamicky sa bábätko vyvíja už v takom skorom štádiu tehotenstva.

Veľkosť embrya v 7. týždni

canva/ sciencephotolibrary

Mozgové bunky sa tvoria rýchlo

V 7. týždni tehotenstva dochádza k značnému rastu, najmä v oblasti hlavy vášho embrya. V tomto kritickom období vývoja sa tvoria nové mozgové bunky neuveriteľnou rýchlosťou, až 100 za minútu. Táto zrýchlená tvorba neurónov podčiarkuje neuveriteľnú kapacitu pre rast a vývoj, ktorá je zakódovaná už v týchto prvých fázach embryonálneho života. Môžeme teda hravo hovoriť o tom, že tu máme malého začínajúceho génia!

Vyvíjajú sa ruky a nohy

Vo fáze 7. týždňa tehotenstva prichádza do života vášho dieťatka zásadný moment – začínajú sa vyvíjať základy jeho rúk a nôh. Tieto prvotné púčiky sa postupne predlžujú a spevňujú, deliac sa na budúce segmenty – ramená, predlaktia a ruky, ako aj stehná, lýtka a nohy. Aj keď tieto skoré štruktúry končatín viac pripomínajú lopatky než skutočné ruky alebo nohy, sú to práve tieto púčiky, ktoré položia základy pre ďalší vývoj, ktorý umožní vášmu bábätku jedného dňa chytiť vás za prst alebo spraviť prvý krôčik.

UTZ v 7. týždni

canva/ Getty Images

Obličky sú už vytvorené

Obličky vášho dieťatka sú už na správnom mieste a sú pripravené začať s ich kľúčovou funkciou – filtráciou a odstraňovaním odpadu z tela. Tento proces bude čoskoro zahŕňať aj produkciu moču, čo je dôležitý krok v utváraní a fungovaní močového systému vášho bábätka. Aj keď je myšlienka, že vaše dieťatko už „chodí na toaletu“ vo vašom vnútri, možno pre niektorých rodičov trochu prekvapujúca, je to prirodzená a dôležitá súčasť jeho vývoja. A našťastie, do pôrodu je ešte dostatok času, kým budete musieť začať myslieť na plienky.

Prečítajte si: 6. týždeň tehotenstva: Srdce bábätka začína tĺcť

Príznaky, ktoré môžete pociťovať

  • Časté močenie
  • Citlivosť a zmeny prsníkov
  • Únava
  • Chuť na jedlo alebo aj nechuť k jedlu
  • Pálenie záhy a tráviace ťažkosti
  • Nadmerné slinenie

Kŕče sú bežné v 1. trimestri

Kŕče počas prvého trimestra tehotenstva sú všeobecne považované za normálne, takže pocit brušných kŕčov nemusí nutne znamenať dôvod na obavy. Avšak, ak sú tieto kŕče sprevádzané bolesťou ramien alebo krku, kontrakciami, závratmi alebo výtokom, je dôležité konzultovať to s lekárom. Mali by ste tiež vyhľadať lekársku pomoc, ak je vaša bolesť brucha viac než len kŕčová a je silná.

Kŕče v bruchu sú bežné v 1. trimestri

canva/ sitthiphong

 

zdroj titulnej foto: canva

zdroj článku: whattoexpect.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár