Začnite písať

Tehotenský zápisník

8. týždeň tehotenstva: Začínajú vznikať sietnice

8. týždeň tehotenstva

8. týždeň tehotenstva je tu a prebieha rýchly rast vášho bábätka. Každý deň rastie o milimeter a začínajú sa mu formovať jeho pery, nos a viečka. Aj keď sa zatiaľ nemusíte zjavne zväčšovať, vaše oblečenie môže začať byť tesnejšie a je možné, že sa budete cítiť tehotné, najmä ak patríte k 75% žien, ktoré zažívajú rannú nevoľnosť.

Ako sa vyvíja embryo v 8. týždni?

Vznik sietnic

Bude mať modré, zelené alebo hnedé oči? Síce na prvý pohľad do očí vášho drobca si budete musieť ešte počkať, práve tento týždeň začínajú vznikať sietnice.

Bude to dievčatko alebo chlapček?

Modrý anjelik alebo ružová princezná? Tajomstvo pohlavia vášho budúceho pokladu sa pomaly odkrýva, no na potvrdenie, či bude váš dom obohatený o chlapca alebo dievča, je ešte priskoro.

Všetko funguje ako má

Ako týždeň kráča k svojmu koncu, všetky základné orgány a systémy vášho bábätka sa začínajú formovať a rozvíjať, a to krok za krokom.

v 8. tyzdni je embryo vo velkosti maliny

canva

Veľkosť embrya v 8. týždni

V tomto týždni tehotenstva sa váš malý zázrak vyvíja v obdivuhodnom tempe. Tento týždeň meria vaše dieťatko približne od 1,25 do 1,9 cm, čo znamená, že jeho veľkosť sa zväčšila z čučoriedky na sladkú, maličkú malinu.

Bábätko rýchlo rastie

Váš malý poklad prechádza obdobím búrlivého rastu. Odhadnúť presnú veľkosť dieťaťa je však trochu zložitejšie, keďže sa rozvíja neuveriteľnou rýchlosťou približne jeden milimeter denne. Tento rast nie je obmedzený len na dĺžku. Môže sa týkať aj rúk, nôh, chrbta a ďalších častí jeho miniatúrneho telíčka. Tieto rastové špurty znamenajú, že v nasledujúcich mesiacoch možno očakávať veľké zmeny. Už teraz sa vytvárajú základné rysy tváre vášho bábätka, ako sú pery, nos a očné viečka, čo mu dáva čoraz viac ľudskú podobu.

Čo sa ešte mení na embryu v tomto týždni

V 8. týždni tehotenstva zažívate fascinujúce zmeny vývoja vášho malého embrya, ktoré začína nadobúdať viac ľudské črty, čím sa vzďaľuje od svojho pôvodného vzhľadu. Pokiaľ by ste mohli nahliadnuť bližšie, uvideli by ste, že jeho končatiny, hoci ešte stále pripomínajú plátno s pavučinovými líniami, začínajú ukazovať malé, ale už rozpoznateľné prstíky na rukách aj nohách. Takmer úplne zmizol chvostík, ktorý bol typický pre skoré štádium vývoja. Navyše by bolo vidieť, ako sa formuje horná pera a malý nosík, ktorý sa pomaly vypína do priestoru, zatiaľ čo jemné očné viečka začínajú obklopovali miesto, kde čoskoro dôjde k vývoju očí.

8týždeň tehotenstva ultrazvuk

canva/ Getty Images Signature

Bábätko sa pohybuje, no vy to ešte necítite

Váš maličký alebo maličká sa nezastavuje ani na chvíľu a v 8. týždni tehotenstva zažíva svoje prvé vzrušujúce okamihy aktivity. Aj keď tieto chvíle ešte nemôžete pocítiť, miniatúrne údy vášho bábätka sú už plné života, rozvíjajú sa a začínajú vykonávať spontánne pohyby, akoby malé ručičky a nožičky skúmali svet okolo seba. Tieto prvé „kopančeky“ a pohyby sa stanú silnejšími a častejšími, čo je znakom, že váš malý nájomník sa cíti dobre. Zároveň sa objem plodovej vody zvyšuje a vaše lono sa prispôsobuje, aby poskytlo dostatok priestoru pre rastúce bábätko.

Prečítajte si: 7. týždeň tehotenstva: Začínajú sa vytvárať základy rúk a nôh

Ranná nevoľnosť

Hoci vaše dieťa zatiaľ nepodnecuje výrazné zmeny vo vašom vzhľade, môžete si všimnúť, že vaše oblečenie okolo pása začína byť tesnejšie. Dôvodom je, že vaša maternica, ktorá mala predtým veľkosť zovretej pästi, sa do 8. týždňa tehotenstva rozrástla na veľkosť veľkého grapefruitu. Aj keď to môže byť na prvý pohľad nebadateľné, zvnútra určite cítite všetky tehotenské zmeny, najmä ak sa potýkate s rannou nevoľnosťou. Tento jav, ktorý sa ironicky nazýva „ranná“ nevoľnosť, dokáže svoju prítomnosť ohlásiť kedykoľvek počas dňa či noci, a to až u 75% tehotných žien.

Presná príčina tohto nepríjemného stavu nie je úplne jasná, ale možné vysvetlenia zahŕňajú zmeny v hladinách hormónov ako hCG a estrogén, uvoľnenie svalov v tráviacom trakte v dôsledku zvýšených hladín progesterónu, alebo rýchle rozťahovanie svalov maternice. Napriek nepohodliu, ktoré ranná nevoľnosť spôsobuje, vaše bábätko je v bezpečí a cíti sa dobre. Pomôcť môže časté, ale malé jedlo, čo tiež môže byť účinnou obranou proti ďalšiemu častému tehotenskému problému, páleniu záhy.

Ak sa ranná nevoľnosť stáva nezvládnuteľnou, napríklad ak strácate na váhe alebo nemôžete nič zjesť počas dlhšieho obdobia, poraďte sa so svojím lekárom o možnostiach liečby. Našťastie, väčšina žien zažíva ústup symptómov do 12. až 14. týždňa tehotenstva, takže sa snažte vydržať ešte pár týždňov – úľava je na dosah!

v 8. týždni je ešte stále bežná ranná nevoľnosť

canva/ africa-images

Ovocie je váš priateľ

Ovocie by malo byť vaším neoddeliteľným spoločníkom počas tehotenstva, keďže sa mení z bežného priateľa na toho najlepšieho. Táto sladká pochúťka prírody je bohatá na základné vitamíny a minerály prospešné pre vás aj pre rastúce bábätko vo vašom lone a navyše pomáha udržiavať vašu tráviacu sústavu v pohode – takže vitajte sušené slivky!

A je tu ešte jedna sladká správa. Ak máte počas tehotenstva averziu voči určitým druhom zeleniny alebo vás sužuje nevoľnosť, ktorá vám bráni v konzumácii šalátov, správny výber ovocia môže pokojne nahradiť nutričnú hodnotu zeleniny, ktorú momentálne nemôžete prijať. Napríklad, ak vám brokolica nechutí, siahnite po sušených marhuliach. Ako dobré pravidlo pri výbere ovocia a zeleniny si zapamätajte, že čím živšie a pestrejšie sú farby (najmä vo vnútri), tým viac výživných látok zvyčajne obsahujú. Takže vyberajte svoje potraviny podľa pestrosti ich „vnútornej dúhy“, a objavíte živiny, ktoré sú skutočne cenné pre vaše zdravie a zdravie vášho bábätka.

Príznaky, ktoré môžete pociťovať

V 8. týždni tehotenstva môžete zažívať rôzne príznaky, ktoré sú typické pre tento skorý štádium tehotenstva. Medzi najbežnejšie patria:

  • Únava
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Zvýšený vaginálny výtok
  • Nadúvanie a plynatosť
  • Zápcha
  • Chuť na jedlo a averzie voči nemu

Tieto príznaky sú bežné a sú časťou normálneho tehotenského procesu, ale ak sú niektoré z nich príliš intenzívne alebo spôsobujú obavy, je dôležité o nich diskutovať so svojím lekárom.

v 8 týždni je ovocie váš priateľ v tehotenstve

canva/ Getty Images Signature

Zdroj titulnej foto: Canva

Zdroj článku: whattoexpect.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár